Ovde na forumu su uglavnom ljudi iz Srbije i bliže okoline, koji se bave i proizvode voćne rakije. Žitni destilati su kod nas u domenu hiperteorije, intuicije i apstrakcije. Možda je neko kao i ti takodje pokušao. Kažem namerno pokušao, ali ne i savladao. Žitni destilati nisu domen niti naše tradicije, a još manje karakterologije, jer greota je u zemlji koja ima voće kao šećer slatko, praviti žitni destilat. To moraju da spravljaju narodi, koji nemaju toliko slatko voće, a to su uglavnom narodi koji nemaju dovoljno sunca ili severni narodi. Alambik je o tome jedino pisao sa neposrednim iskustvom, ali to je zato što on živi u severnim zemljama i tamo je na neposrednom izvoru saznanja. Čak i naša najbolja udžbenička literatura je na informativnom nivou, što se tiče žitnih destilata. Kad je lenja kraljica Kristina pritisla Dekarta da je uči matematiku, ali da se ona pri tom ne muči, nego samo da leži, on joj je rekao; tačno je da ste kraljica, ali nema kraljevskog puta u matematiku.
Ono što ja predlažem je sledeće:
1)Postoji bogata literatura o viskijima, burbonima i jeneverima na engleskom jeziku i dostupna je. Mogu ti nekoliko veoma kvalitetnih knjiga poslati na mail, ako mi ga napises.
2)Od žitarica se prvo uči da se pravi hleb, pa tečni hleb ili pivo i tek na vrhu brega je viski i burbon. Nikako obrnutim putem. To znači da se mora savršeno savladati tehnologija piva, a fala Bogu proguglaj i imas nekoliko veoma dobra foruma na srpskom jeziku o pivu. Jedan od najboljih svetskih foruma o alkoholu, a 99 posto na njemu je o žitnim destilatima je HomeDistiller. Kada praviš pivo, zaustavi se onde gde treba da ga kuvaš i dodaješ hmelj, i od tog trenutka se prema ječmu ponašaj gotovo kao da je kajsija ili dunja.
3)Ti si napisao da kupuješ gotov slad. To je namesnki slad za pivo i ne znam da li to moze da bude tako dobro i za viski. Najbolje bi bilo da sam sladiraš i dimiš žitaricu, ali to je sad sasvim druga priča za sebe.
4)Potrebno je veoma veliko iskustvo i velika kolicina žitarice kad se sladi i kuva, kako bi mogla da se temperaturno voza gore dole i da se pri tom potpuno kontroliše. Zato ti preporucujem da kupiš onaj nameski veliki lonac za kuvanje piva, gde na njemu imaš elektronski sve podešeno da ti temperatura ide gore dole kako je potrebno i kada treba da je kulerom hladiš i na koliko. Imaš na tom loncu, kuler, grejač, lažno dance, vodenu pumpu, bazuku za ceđenje mase i td. Kad su žitni destilati u pitanju, ne sme se ni stepen ni minut prenebregnuti.
5)I za pivo i za viski postoje specijalizovani softveri koji ti kontrolišu proizvodnju i upućuju te sa proračunatim razmerama. Bez njih teško to ide, tj. potrebno je vise-generacijsko iskustvo. Postoje ljudi koji voze avion i vezanih očiju, ali oni su malobrojni. Najpoznatiji softver za proizvodnju piva je BeerSmith3. Moze se veoma lako skinuti i krekovana verzija.
6)Žitarice se ne meljaju nego drobe (i to nije dobar pojam) posebnim mlinom ili valjcima koji izvlače najbolju granulaciju bez ljusture, upravo da ti se ne bi žitarica uželatinila kao što si napisao.Tako zdrobljena ili istiskana žitarica je mnogo pogodnija i za pranje i za mešanje i kuvanje, jer u suprotnom ako nešto napraviš što liči na brašno, ništa nisi uradio.
7)Kada ukomljavaš, veoma ti je bitna voda, da nije teška i da ima dosta hranljivih mikroelemenata. Nikako hlor, gradski vodovod i te priče. Većina velikih irskih i škotskih destilerija su pre nekoliko vekova napravljene upravo tamo gde može da se ima kvalitetna voda, po mogućstvu rečna, to je isto i sa pivarama, što za voćne rakije nije bitno, jer smo se još na početku foruma dogovorili da ne sipamo šećer i vodu u rakiju. Jel tako?
8)Kazan za viski je drugačiji, može i kao naš šarantski, ali bilo bi poželjno da to bude sa rektifikacionom kolonom ili kako je na zapadu zovu flautom, jer Irci peku viski kao na našim kazanima ali tri puta, i to je onda preprepečenica. U žitnoj komini nemaš mnogo nekih aroma kao u voću, koje bi mnoge sa rektifikacijom zauvek i gorko pogubio, a bitno je da izvučeš što jači alkohol, kako bi on mogo da macerira aromu iz hrasta.
9)Uči najviše od Iraca, Škoti su blend komercijala.
10)Nadji tostirano hrastovo bure, jer suština viskija dolazi od spolja, iz tosta, iz hrasta, a rakija je sama sebi dovoljna iznutra(causa sui
), zato je i supstancijalna i najsavršenija žestina.
Ako sam nešto pomogao drago mi je, ako nisam želim ti sreću u napredovanju i bilo bi lepo za sve nas da nas izveštavaš o tvojoj žitno-destilacionoj avanturi i napredovanju.