12. Decembar 2024, 15:32:19 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Profesionalno bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom  (Pročitano 74113 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Matej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 52

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #15 Poslato: 27. Oktobar 2009, 12:08:05 »

nisi sam Cvele ne brini Wink i dobro je što je tako...imamo mi svojih sorti kojima mozemo da se dicimo i da pokažemo šta i koliko znamo... prokupac, panonija, sila, žilavka, petra, samo su primer za tako nešto...
samo za to treba pored zdravog razuma imati i kuraži...jedno bez drugog ne ide...i biti spreman da pričaš i pričaš svoju priču kako Peca reče, jer krenuti u promociju novog "brand-a" nije nimalo lako ni u proizvodnji vina ni u bilo kom drugom poslu...
ali treba raditi kvalitetno, verovati u to što radiš i istrajati...i...sky is the limit... Roll Eyes
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #16 Poslato: 27. Oktobar 2009, 17:23:28 »

Radi posteno i kvalitetno,ne boj se nicega.Ako je sljivovica nemacka,ajvar slovenacki,pa daj i mi da imamo nesto nase.
Sačuvana
Sicko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #17 Poslato: 27. Oktobar 2009, 22:45:48 »

Peco vrlo lepo obrazlozeno  Thumb Thumb
Sačuvana

Ljubitelj dobre kapljice :-)
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #18 Poslato: 28. Oktobar 2009, 12:17:59 »

Kada se govori o autohtonim sortama, pomoć države je neizostavna. teško da pojedinac može sve sam da proprati.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
duje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #19 Poslato: 28. Oktobar 2009, 19:59:41 »

Cvele ako krećeš od nule a nemaš sredstva da zadovoljiš sve  ovo što su moji predhodnici naveli.Razmisli o sadnji stonih sorti,po mogućnosti onih koje se uspješno prodaju na pijacama a od kojih se pravi dosta solidno vino i dosta solidna rakija(muskat hamburg).Na taj način ćeš doći najpre do obrtnog novca kojim ćeš moći da kupuješ potrbnu opremu.Ovo ne govorim napamet,poznajem nekoliko ljudi koji su krenuli ovom logikom pa im je profit od stonog grožđa omogućio da izgrade podrum i kupe svu potrebnu opremu a sada se polako preorjentišu na prave vinske sorte.Što se tiče hamburga on je uvek dobrodošao u dobro odabranoj kupaži a i solo daje jako lepo vino koje naročito gotive žene.
Sačuvana
svetlopisac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4

« Odgovor #20 Poslato: 07. Novembar 2009, 09:42:45 »

Usvemu sto ste naveli ima istine,ali...
Prijatelji ima li ko vinograd ili i vinograd i mini vinariju ?
Da ne navodimo analiticke tvrdnje isplativosti vec empiriske podatke. Scratchhead
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #21 Poslato: 07. Novembar 2009, 18:19:04 »

Cvele ti si se od osnovnog pitanja povrsine i troskova zaglavio na pitanju sorte  i kvaliteta, a da nisi razresio ovo prethodno.
Pretpostavljam da posto je hipoteticki porodican posao u pitanju, da si mislio na 8000 evra neto zarade godisnje.
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #22 Poslato: 07. Novembar 2009, 21:32:08 »

Dux, ovde ima sigurno dvadesetak ljudi koji su već u nekoj akciji podizanja vinograda ili su to već uradili. Svako ko podiže više od 10ara ne planira da napravi vino koje će sve da popije, već nešto i da proda. Čudi me da se niko od njih nije javio da prenese svoju neku matematiku tipa: kupio sam kaleme tu i tu, platio sam toliko i toliko, i tako sve nadalje... Kada bi svako dao po nešto iz svoje računice došli bismo svi do nekog zaključka. Neznam, ja bih tako uradio. Ove godine sam kupio "samo" 500kg frankovke, otočio sam 250l, već sam skoro sve prodao a da nisam još ni otvorio bure. Jeste da ga prodajem po 120din, al` pa nisam se pretrg`o oko njega. Uspeo sam da nadjem vinograd od 20ari, ljudi ga nude da ga radim, ne traže nikakvu naknadu, samo da se ne uledini. Pola je plovdina, pola prokupac, za roze s`merak... Ja pravim vino jer stvarno uživam dok ga pijem, i da uzmem neki dinar preko u ova luda vremena, jer troje dece se ne hrane tako lako. Sledeće godine pišem o prvog dana kad nogom kročim u taj vinograd šta sam uradio i šta sam uložio, i na kraju šta sam dobio, i sve to ću da podelim sa svim drugarima na ovom forumu.
Mada, ko zna, možda se moj deka umilostivi pa da neko njivče u G. Trnavi, odma ga spremam za sadnju...
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #23 Poslato: 07. Novembar 2009, 22:49:46 »

Cvele i vinarije kupuju grozdje.
Tvoje pitanje je bilo profesionalna proizvodnja vina. To sto si ti radio kao i drugi na forumu bi moglo da se tretira kao dopunska delatnost, a ne kao osnovni porodicni biznis.
Napravi na osnovu ovoga prostu kalkulaciju ulaz-izlaz. Znas koliko te kosta grozdje, koliki su ti eventualni troskovi i kolika ti je zarada.
Ali to se odnosi na nekoliko stotina litara. Sta bi radio sa vecom kolicinom. Da li bi imao kupce kad prodju slave?
Sačuvana
Matej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #24 Poslato: 08. Novembar 2009, 11:02:50 »

ok Cvele, ajd da krenemo iz pocetka... Laugh
ja sam ove jeseni poceo da pripremam parcelu od 30ari...prvobitno je bio stari vocnjak pa sam ga iskrcio...sopstveni rad 4 dana na secenju vocaka i izvlacenju drveta, trosak samo gorivo i ulje za motornu testeru...zatim prskanje totalima da ubijem sve korove koji su izdjikali oko 1.000 rsd, vadjenje panjeva, nivelacija parcele bagerom 35eur/h, ukupno 7 radnih sati. parcela je na blagoj kosini sa dvostrukim padom, uz dve-tri manje depresije koje je trebalo ispeglati. posle toga oranje i sredjivanje parcele setvospremacem, ukupno 5.000 rsd. stajsko djubrivo oko 20t, 25.000 rsd sa prevozom, 20.000 bez prevoza + 2 radnika da ga razbacaju oko 2.000 rsd. nakon toga rigolovanje 150-200 eur (na 80cm dubine) i razbacivanje NPK 8:20:30 (uzeo sam Jara djubriva) 200kg ukupno 15.000 rsd...sada ostavljam zemlju da prezimi, pa na prolece nastavljam...cim nastavim dalje, imaces i kalkulaciju...
pozdrav i srecno  Wink
Sačuvana
Vlajko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #25 Poslato: 08. Novembar 2009, 13:35:29 »

Kad ste već pomenuli kupovinu grožđa za vino interesuje me kolika je cena viskog grožđa. Ove godine sam pravio prvi put od domaćeg ali sam za dogodine hteo da kupim nešto grožđa pa me ineteresuje kolika je cena otprilike da znam.
Sačuvana

Bolje vino u stomaku nego voda u kolenima !!!
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #26 Poslato: 08. Novembar 2009, 17:34:16 »

Najcescu cenu za koju sam cuo i za smederevku i za vranac 35 din
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #27 Poslato: 08. Novembar 2009, 21:34:59 »

Matej, to je ono što sam hteo da vidim na ovoj temi Thumb

Vlajko, vranac sam u Nišu mogao da kupim za 23din, župljanka i smederevka su bile u tom nivou cene, ja sam hteo frankovku i zato sam je platio 30din na odloženo do kraja godine. Raspitaću se za merlo koja je bila cena i preneću to ovde

Dux, za veću količinu treba da se pusti priča većem broju ljudi, naravno. Teško da ću ikada da budem Radovanović ili Aleksandrović, nemam tih ambicija, ali isto tako znam da njih dvojica ne mogu da kupe celu Srbiju i posade svoje vinograde. Uvek će biti prostora za male proizvođače, samo da na 2 zarađena dinara ne potroše 3, onda upadaš u živi pesak i niko te ne izvuče odatle. Takođe je prednost malih proizvođača da određenu količinu mogu da puste na crno, jer je sve u krugu porodice, cela proizvodnja.
Na kraju ovog posta bih spomenuo mog deka Radeta. Pra 60tak godina znaoviti ljudi su došli u njegovo selo i preporučili ljudima da sade afus-ali. Država je obezbedila mašine, kaleme i žicu, kolce su morali sami da obezbede. Samo su tri porodice uključujući i mog deku pristali na sve to(prvobitni vinograd je bio veličine 2.5ha). Svi ostali nisu pristali iz straha da im "sutra" država to sve ne oduzme zajedno sa zemljom. Grožđe je svojevremeno prodavao i u Sloveniji, a Jajce i Banja Luka su mu bili kao gradovi u kojima se rodio.

Ovaj posao ne treba da rade ljudi koji ne smeju da pređu pešački dok na semaforu svetli crveni čovečuljak
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #28 Poslato: 08. Novembar 2009, 22:34:00 »

Cvele ti si postavio temu i to o profesionalnoj proizvodnji vina. Drugo je ako se radi na crno. Tu se i postavlja pitanje kolika je kolicina vina koja na takav nacin moze da se proda.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #29 Poslato: 09. Novembar 2009, 08:10:03 »

Pod pojmom"profesionalno bavljenje",podrazumevam da covek radi samo to,da ima vece kolicine 10.000-20.000 l,registrovanu firmu i sl.To sto bi neko napravio 2-3 hiljade litara i prodavao ih na crno za mene nije profesionalno bavljenje.Nije mali problem velike kolicine prodavati na crno,jer veliki kupci imaju registrovane firme i kupuju na racun.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.073 sekundi sa 21 upita.