06. Oktobar 2024, 11:20:59 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Profesionalno bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom  (Pročitano 73505 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
DIYS
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #60 Poslato: 25. Januar 2022, 06:38:04 »

Mozda kao jedan od odgovora na inicijalno pitanje o velicini vinograda dovoljnoj za odredjeni  mjesecni prihodiako je post davno postavljen i autor je, vjerovatno, u medjuvremenu, pronasao odgovor, mali osvrt na lokalnu situaciju u mom okruzenju. Dobar dio proizvodjaca, zbog usitnjenosti posjeda i skupe cijene zemljista (15-25€ za m2) proizvodi izmedju 1000 i 5000 flasa vina i jos po nesto rakije na godisnjoj bazi. Troskovi proizvodnje su mali jer se sve radi u licnoj reziji uz samo par motorizovanih orudja (atomizer, trimer, kultivator). Troskovi zivota su takodje mali jer se vecina potrebnog voca i povrca takodje zadovoljava iz vlastite potrosnje. Prinosi su, gotovo konstantno stabilni jer nema problema sa gradom/ tucom, dovoljno je sunca a jako rijetki periodi sa prevelikom kisom. Zna se desiti da su veliki napadi pepelnice i plamenjace a u tom slucaju sve zavisi od pumpe ili atomizera. Primjerice, ove godine 3 mjeseca nije pala ni kap kise. Voda je besplatna, ogrevno drvo takodje tako da se od fiksnih troskova pojavljuje samo struja te razni oblici interneta i mobilne telefonije. Sada, cijena vina je 10€ za flasu od 0,75l, rakije 10€ za 1 l. Problem plasmana nije upitan jer se 90% prodaje turistima na kucnome pragu ili u sklopu vlastitog R&B-a, B&B-a, apartmana, konobe i sl. Trenutno je veci problem dovoljno proizvesti nego prodati. Za primjer jednoga od komsija/ rodjaka koji proizvodi nekih 1500l vina= 2000 flasa i 200l rakije je suma, nekih 24.000€ na godisnjoj bazi. Treba oduzeti neku sumu za hemiska sredstva, amortizaciju opreme, dosadjivanje itd. To ne prelazi sumu od 2-3.000€. Ovo sve se odnosi na jedan jako mali lokalitet. Srecom su cijene vina i rakija velike ali na zalost cijene zemljista isto tako. Bizarna je cinjenica da 99% mjestana radje pije pivo nego vino. Rakija se vec malo vise konzumira. Sumnjam da sam sa ovim mojim osvrtom bilo kome pomogao kod odluke da li ulaziti u biznis ili ne, vise je dodatak raznolikosti isplatljivosti i velicini vinograda. Cijena makedonskog grozdjase krece kod kupovanja izmedju 0,30 i 0,45€. Domace grozdje se u regiji placa po 0,70-0,90€ a ako kupujes kod komsije 1,-€ (ovdje mislim na moje komsije). Makedonsko se vecinom dokupljuje ako zafali za rakiju. Za vino se ne uzima. Svako dobro i zivjeli!
Sačuvana
NecaPereca995
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #61 Poslato: 08. Februar 2023, 08:20:18 »

Porodično planiramo da počnemo da se bavimo vinogradarstvom, ništa komercijalno već za nas ukućane. Zanima me koja sorta je najbolja - u smislu da nema puno ulaganja, nema previše ''posla'' i sl.? Hvala unapred na odgovoru. Smiley
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.021 sekundi sa 21 upita.