08. Oktobar 2024, 20:48:13 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 11   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kiseline u vinu i njihova korekcija  (Pročitano 237527 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 41

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 15. Oktobar 2009, 13:31:46 »

imam oko 800l crnog vina (burgundac), koristio sam BDX kvasac i prihranu... sve lezi u prohromu...

pitanje: jel normalno da vino pre nego sazri menja ukus, u smislu ako je sad kiselo (eventualno zbog odumiranja celija kvasca) da kasnije dobije na punoci ukusa i da malo sladi da ne bude bas kao sirce, inace je vino zdravo, bez bolesti i mane
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #1 Poslato: 15. Oktobar 2009, 15:02:30 »

Skoro sva mlada crvena vina malo kise,vremenom ce se kiseline kristalizovati.A da li ce sladiti zavisi da li je ostalo neprevrelog secera.Ako sada ne sladi nece ni kasnije.
Sačuvana
miroslav
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 15. Oktobar 2009, 21:52:39 »

Skoro sva mlada crvena vina malo kise,vremenom ce se kiseline kristalizovati.A da li ce sladiti zavisi da li je ostalo neprevrelog secera.Ako sada ne sladi nece ni kasnije.
Sale, malo mi ulepsa dan sa delom recenice da sva vina malo kise. Smiley Kako se to kiseline kristalizuju? Prosle godine nismo stigli da sacekamo da prestane da kisi, brzo smo ga popili, mada ostale su dve flase koje mi je zao da otvorimo posto je to prva godina. Ali da se vratim na temu, kako se/da li vidi ta kristalizacija.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #3 Poslato: 15. Oktobar 2009, 22:12:53 »

Vidi se, ako znas sta je vinski kamen ili stres onda znas kako izgledaju ti krisatli Wink
To su inace soli vinske kiseline, posto se izdvajaju iz vina smanjuje se i kiselost...
Sačuvana
miroslav
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 16. Oktobar 2009, 00:25:22 »

Vidi se, ako znas sta je vinski kamen ili stres onda znas kako izgledaju ti krisatli Wink
To su inace soli vinske kiseline, posto se izdvajaju iz vina smanjuje se i kiselost...
Kada sam pretakao drugi put prosle godine pojavio se neki cudan talog, ne kao prvi put, mozda mi se ucinilo ali je bilo svetlije od vina, da ne kazem belo i to je jedina "kristalna" stvar koju sam video. Ili sam ja od pretakanja svasta video Laugh
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #5 Poslato: 16. Oktobar 2009, 07:00:49 »

Na zidovima suda se uhvati kao"kamenac".Kada predjes preko njega rukom izgleda kao krupnija smirgla.
Sačuvana
jona DERU
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #6 Poslato: 16. Oktobar 2009, 09:32:16 »

Citat
Na zidovima suda se uhvati kao"kamenac".Kada predjes preko njega rukom izgleda kao krupnija smirgla
Kako to skinuti sa plastičnog bureta ,  osim ribanja četkom?  dali ima neki lakši metod
Sačuvana
Don Julijan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Don Julijan

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 16. Oktobar 2009, 13:32:02 »

Sale, malo mi ulepsa dan sa delom recenice da sva vina malo kise. Smiley Kako se to kiseline kristalizuju? Prosle godine nismo stigli da sacekamo da prestane da kisi, brzo smo ga popili, mada ostale su dve flase koje mi je zao da otvorimo posto je to prva godina. Ali da se vratim na temu, kako se/da li vidi ta kristalizacija.

Iz ličnog iskustva:
Prošle godine sam flaširao oko 70 buteljki rose (shiler) vina (Muskat Hamburg + Vranac) negde početkom decembra. Pošto flaše nisu bile u podrumu nego u sobi gde nije bilo grejanja (znači temperatura skoro kao napolju) desila se ta kristalizacija kiselina i sve se staložilo na dnu boce kao kamenac.
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #8 Poslato: 19. Oktobar 2009, 09:49:10 »

imam oko 800l crnog vina (burgundac), koristio sam BDX kvasac i prihranu... sve lezi u prohromu...

pitanje: jel normalno da vino pre nego sazri menja ukus, u smislu ako je sad kiselo (eventualno zbog odumiranja celija kvasca) da kasnije dobije na punoci ukusa i da malo sladi da ne bude bas kao sirce, inace je vino zdravo, bez bolesti i mane
Vino će se naravno menjati sa ukusom, tek posle drugog otakanja će početi da poprima prave arome, ali će se buke tek kasnije fomirati. Kiseline bi trebali da se smanjuju malo vremenom, ali ako bude i dalje kiselije nego što treba, možeš odraditi korekciju kiseline. Ali je još uvek rano za to.
Sačuvana

In vino veritas!
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 20. Oktobar 2009, 13:27:22 »

hvala na odgovorima...
cudi me da je situacija sa kiselinama takva, burgundac je imao izmedju 21 i 22 secera...
ako moze ukratko procedura za korekciju kiselina, da znam bar o cemu se radi
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 20. Oktobar 2009, 23:56:37 »

za strashni:
Da sam na tvom mestu ne bih žurio.Ako dosad nisi spravljao vina onda je moguće da te je zbunio višak ugljen-dioksida koji ostaje u vinu posle fermentacije pa čini vina kiselijim.Ume da zbuni čula pa ti savetujem da se sa kiselinama pozabaviš nešto kasnije kada vino odleži ako je zdravo kao što kažeš.Za sada dosumporiši i prepusti da priroda učini svoje.
Što se tiče procedure za korekciju, prelistaj malo forum.
Za tvoju informaciju jedna proporcija:
za skidanje 1 grama kiseline u vinu na 100 lit. zapremine treba 66.7 grama sode bikarbone.
Naravno, prethodno bi trebalo da znaš sa kolikom količinom ukupnih kilsena raspolaže tvoje vino.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 21. Oktobar 2009, 00:01:43 »

Ispravka: dohfly
Za skidanje 1 grama/litru kiseline u vinu na 100 lit. zapremine treba 66,7 grama sode bikarbone.
Brže kucam nego što t.....(tipkam)
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 28. Oktobar 2009, 10:46:53 »

Soda bikarbona za skidanje kiselina, nisam siguran?! MOram da proverim knjižicu Scratchhead Čini mi se da je u pitanju kreda bez stranih mirisa (Peca je pominjao da može i školska kreda), koja se stavlja u određenoj količini. Ali svakako je neophodno da znaš koliko kiselina ima u vinu, jer skidanjem previše kiselina, gubiš na svežini i smanjuješ zaštićenost vina od kvarenja.
Sačuvana

In vino veritas!
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4

« Odgovor #13 Poslato: 28. Oktobar 2009, 14:33:24 »

Kreda se ne moze koristiti jer nije cist kalcijum karbonat. Moze se koristiti za neutralizaciju kiselih komina pre destilacije ali ne i za korekciju kiselina u vinu. Ako napr izracunas da treba dodati 25 grama kalcijum karbonta koliko je to grama krede? Mozda 27 grama a mozda 39...
U vinarskim radnjama se moze kupiti cist kalcijum karbonat ili kalijum bikarbonat koji se mogu tacno dozirati i na taj nacin neutralisati samo visak kiselina. Soda bikarbona je natrijum bikarbonat i nisam cuo da se koristi za skidanje kiselina u vinu/siri.

Kiseline ne treba skidati "ofrlje" jer se moze napraviti vise stete nego koristi. Prvo se analizom mora odrediti tacan sadrzaj kiselina u vinu, onda iz rezultata analize videti koliko treba skinuti i za tu kolicinu preracunati tacnu dozu kalcijum karbonata ili kalijum bikarbonata...
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #14 Poslato: 29. Oktobar 2009, 00:36:25 »

formula hemijske reakcije sa kiselinama kalijum bikarbonata(KHCO3) i natrijum bikarbonata(NaHCO3) je potpuno ista samo što se u prvoj reakciji dobija kalijumova a u drugoj natrijumova so
kalcijum karbonat i kalijum bikarbonat su dozvoljena sredstva za skidanje kiseline u vinu prema Pravilniku o vinu ali i soda bikarbona je dozvoljeni aditiv u ishrani(E-500)pa se sigurno nećete otrovati.verovatno postoji razlog zbog kojeg je kalijum bikarbonat bolji(pretpostavljam da je reč o ukusu) ali ako nema kiše dobar je i grad.KHCO3 ćete teško naći u slobodnoj prodaji u radnji iza ugla pa i kalcijum karbonat retko gde(pogotovu u malim pakovanjima) ali zato sodu bikarbonu imate u svakoj prodavnici.
doduše, ponuđeni odnos 0,67gr sode bikarbone za 1gr kiseline važi za kalijum bikarbonat ali mislim da razlika nije velika.
probaću da izračunam tačno
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 11   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.685 sekundi sa 21 upita.