08. Oktobar 2024, 20:15:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 11   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kiseline u vinu i njihova korekcija  (Pročitano 237524 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 41

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #15 Poslato: 29. Oktobar 2009, 14:16:16 »

u svakom slucaju hvala na trudu svima  Thumb

ipak treba sacekati i drugo pretakanje, pa pred dolazak proleca cu odneti vino kod ocenjivaca da mi kaze sta treba da se popravlja u samom vinu i onda cu da zovem hitnu upomoc  Smiley
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
milijana
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.64

« Odgovor #16 Poslato: 01. Novembar 2009, 17:51:08 »

Ovako
Obrano grozdje frankovka,smuljano nakon 2 dana,.Nije stavljan vinobran,odvojen od peteljki prilikom muljanja.posle 21 dan otoceno crno vino,ima dosta kiseline.Sta mogu da uradim da otklonim kiselost.Molim za savet.Hvala unapred
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #17 Poslato: 01. Novembar 2009, 18:23:48 »

Vec smo pisali o kiselosti.Treba malo procitati postove.Skoro sva mlada  crvena vina su kiselkasta.To je normalna pojava,sem ako vino nije zarazeno sircetnim bakterijama.Ako je krenulo da prelazi u sirce,jedini lek je kazan uz dodavanje pepela pre pecenja.Ako je grozdje bilo zdravo i sud bio zatvoren,onemogucen pristup vinskim musicama ne bi trebalo da se radi o sircetnim bakterijama.Kiseline ce se kristalizovati,narocito pri hladnijem vremenu u vidu vinskog kamenca pa ce i na ukusu biti bolje.I obavezno dodavati vinobran da bi bili sigurni da vam je vino zasticeno.Mozes i da sipas vino u jednu flasu,drzi ga nedelju dana u frizideru.Probaj ga posle toga i videces rezultat.Da li se poboljsalo ili je otislo u sirce.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4

« Odgovor #18 Poslato: 01. Novembar 2009, 19:15:00 »

Milijana, kada otvaras novu temu potrudi se da ime te teme upucuje na ono o cemu se diskutuje...
Kada se tema zove "Pomoc.Hitno!!!!!!!!" onda niko nema pojma o cemu se diskutuje u toj temi.
Takodje pre otvaranja nove teme pogledaj da li postoji neka slicna tema. Ovu cu zakljucati a ispod ti je link do teme koja vec postoji na forumu...

http://www.sveovinu.com/index.php/topic,495.0.html
Sačuvana
milijana
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.64

« Odgovor #19 Poslato: 01. Novembar 2009, 19:33:24 »

Izvinjavam se sto sam postavila pitanje postavljajuci novu temu,slabo se snalazim sa forumima i pravilima istih Embarrassed. Evo sada cu ispocetka,nadam se da ce neko da mi pomogne tj. mojoj mami posto u njeno ime postavljam pitanje.
Dakle, posle branja grozdja,frankovka je u pitanju,pola kolicine je smuljano i odvojene su peteljke. Druga polovina na isti nacin smuljana posle dva dana. E sad ovo sto je odmah smuljano je ok,a ova druga kolicina je kisela. E sad malo sam citala ovde o ciknulom vinu,pise da se prepoznaje po belo sivom talogu na povrsini. Toga nema. Kako da znam da li vino moze da se popravi ili je ciknulo,i naravno ako moze koji su nacini. Hvala unapred.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #20 Poslato: 01. Novembar 2009, 21:22:56 »

Milijana,
Prva količina frankovke, kažeš da je dobra, a koja je odmah izmuljana.
Druga količina muljana posle dva dana, nije dobra. Ako je grožđe bilo obrano pa stojalo, i čekalo muljanje, ujedno je dočekalo i razvoj sirćetnih bakterija. To znači da je to objašnjenje ciknutosti novog vina, ako se to  tako dogodilo. Međutim ako to nije prepoznato, prvo i vrlo efikasno prepoznavanje ciknutosti vina je izraziti miris na sirće. Znači treba omirisati i ako se oseća miris na sirće već je velika verovatnoća da se vino počelo kiseliti. Sledeći pouzdani metod prepoznavanja isparljive, sirćetne kiseline, u vinu je proba otvorenim plamenom: upaliti šibicu i pustiti u sud sa vinom, ako se šibica gasi isparljiva je prisutna.
Lek protiv toga efikasan nepostoji. Postoji privremeno obustavljanje daljeg procesa kišeljenja, postoji delimično neutralisanje isparljive, ali vraćanje na kvalitet nikada. Zato pazite nemojte da dozvolite da vam se vino ukiseli.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
milijana
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.64

« Odgovor #21 Poslato: 02. Novembar 2009, 20:37:54 »

Hvala puno na odgovoru
Sačuvana
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #22 Poslato: 25. Novembar 2009, 14:06:29 »

Uradi mali eksperiment.Uspi vino u plastičnu dvolitru prilikom nasipanja nek se vino dobro ozrači da što više CO2 izađe iz njega. Zatim flašu ostavi nekoliko dana u frižideru ,usled hladnoće za par dana će se istaložiti i dosta vinskog kamenca.Nakon tih nekoliko dana izvadi flašu vino lagano procedi recimo kroz čistu maramicu da se oslobodiš taloga koji je načinio vinski kamenac.Vino malo ostavi da dobije sobnu temperaturu pa ga onda probaj .Razlika na bolje će biti značajna.Ovo sam ti napisao da bi uočio razliku a ne zato što se to tako radi jer mislim da je tvoje vino sasvim OK samo u njemu treba da se odrade određeni procesi koje sam ja ubrzao na ovaj način(smanjio sadržaj CO2-lozareva opaska) i otklonio određenu količinu vinskog kamenca što automatski dovodi do malog smanjenja kiseline(diodina opaska).

sve se desava onako kako ste napisali, kiseline opadaju ali me nervira sto je sam secer prevreo i te kiseline mi poticu od bojadisera, to sam zaboravio da napisem.
malo sam preterao sa bojenjem   dohfly
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #23 Poslato: 25. Novembar 2009, 14:37:58 »

Bojadiser bi trebao da cini oko 10%kolicine grozdja koje se preradjuje.
Sačuvana
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #24 Poslato: 25. Novembar 2009, 15:10:52 »

na forumu sam nasao podatak 5-7%, ja sam svakako sa 10% preterao jer je bio jako kiseo a burgundac je bio savrsen  dohfly
Sačuvana

strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #25 Poslato: 17. Decembar 2009, 08:28:45 »

Danas bas bombardujem sa pitanjima...  Grin

Vino mi se nalazi u prohromskoj kaci, pretoceno dva puta i zaliveno parafinom... Koja temperatura je optimalna za negu ovog vina, ovih dana je u toj prosroriji 9-10 stepeni, imam mogucnost i da ga rashladim i da ga zagrejem.

Savetovali su me da je bolje da ga rashladim zbog bistrenja i stabilizacije, mada je prilicno bistro. U istoj prostoriji mi se nalaze flasirana fina od ranijih godina i za njih je optimalna temperatura oko 5, ako se ne varam, tako sam nasao u literaturi.

Sta je jos potrebno da se uradi u ovom periodu do proleca a sta na prolece za negu istog. Koliko prolece sa svojim budjenjem prirode moze da utice na vino  Scratchhead
Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #26 Poslato: 17. Decembar 2009, 09:06:01 »

Ne diraj nista,hladnoca mu nece smetati cak ce se bolje stabilizovati na hladnom.Ako je vino zasticeno i sav secer prevreo nece se nista desavati na prolece.Samo ti ostaje da ga pijes.
Sačuvana
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #27 Poslato: 17. Decembar 2009, 09:22:19 »

Ok to, hvala, nego da li da ga ostavim na 10 ili da ga jos hladim posto mogu lako da uzvedem
Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #28 Poslato: 17. Decembar 2009, 09:23:32 »

Ohladi ga nista mu nece faliti,samo ce se jos bolje stabilizovati.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:

« Odgovor #29 Poslato: 17. Decembar 2009, 12:10:11 »

Za vino su najbolje konstantne temperature. Preporucuje se kao idealno 12 i leti i zimi. (podrumi od 12-16)
Ne znam gde si procitao 5 ali mislim da je nisko za cuvanje.
Niske temperature imaju koristi u kratkom vremenskom periodu, ali ne da bude na duzi rok, 10 je ok.
Temperaturne oscilacije stetno deluju na vino.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 11   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.057 sekundi sa 21 upita.