06. Oktobar 2024, 11:46:55 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 43 44 [45]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje novog vinograda  (Pročitano 224727 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #660 Poslato: 13. Jun 2018, 11:45:53 »

Mladi vinograd mi je u trecoj godini, Merlot. Povijen je luk i ostavljena su 4-5 lastara. Na svakom ima po dva grozda, ponegde i tri.
Stablo je dobro zadebljalo prosle godine. Da li je ovo previse roda za trecu godinu?
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #661 Poslato: 13. Jun 2018, 13:55:16 »

Kako se radi o Merlot-u,ostavi dva grozda,treći sklanjaj.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Stojkela
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #662 Poslato: 10. Jul 2019, 13:16:04 »

Planiram da na jesen postavim nove sadnice vinograda. i da unistim neku mladu lozu sto mi se ne svidja. dimenzije su negde 50mx7-8m jer ne mogu ici do kraja parcele,treba mi mesta za prolaz.

E sad problem,ova loza sada ima pravac istok-zapad i samo jedna strana ceo dan prima sunce,druga skoro nista,vrlo malo tek predvece..

mnogo ce mi vise stubova izaci da postavljam po pravilu sever jug da bi mi obe strane loze bile osuncane,i izgledace generalno losije. dok na drugu stranu planiram  uglavnom muskant hamburg da stavim,njemu ipak treba vise sunca kako bi svi grozdovi sazreli posto citam da mu je to mana-ne dodju sve bobice podjednako i u tom polozaju nece imati lep % secera... el mogu stubovi biti na razmaku 7-8m,da ide 2 stuba u redu ili sta da radim?
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #663 Poslato: 10. Jul 2019, 15:40:41 »

Mislim da je 8 metra razmak izmedju stubova previse. Zica ti nece biti dobro zategnuta i loza nece da ima dobar oslonac. Kod mene je na 6 metara razmak i mislim da je trebalo ici na 5. Ne mozes da ustedis na tome. A kolko sam te razumeo to je 1 stub u redu vise.  Nisu to jagode pa sad ce da presadimo druge, 30+ godina bi trebalo da pravis vino od tog grozdja.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
Stojkela
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #664 Poslato: 10. Jul 2019, 15:47:59 »

Aha,ok. 2 su premalo.. a sad da idu redovi pravac istok-zapad i da je samo jedna strana osuncana,ali ona je osuncana ceo dan, da li kvalitet grozdja puno losiji,ili je bad priblizno isti???
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #665 Poslato: 10. Jul 2019, 16:59:26 »

Iz iskustva ti ne mogu reci jer tako nesto u svom vinogradu nisam imao. Teoriju mozes i sam da procitas, svodi se na to da grozdju treba obezbediti podjednake uslove. Verujem da bi razlika ipak bila osetna.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
Stojkela
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #666 Poslato: 27. Februar 2021, 21:44:52 »

Prosirujem vinograd ove godine i narucujem nove sadnice loze. Hocu Panoniju i Moravu i zvao danas,rekli mi da ce mi uskoro poslati ali ne znam koliko su dobre sadnice,ipak preko interneta sve izgleda obecavajuce i kvalitetno.
Ako neko od vas ima link nekog dobrog pouzdanog rasadnika molim vas posaljite,u ovom placam cenu jedne 100 dinara i nadam se da je kvalitet... mogu izdvojiti i vise,ipak planiram dugo da koristim... hvala
Sačuvana
Stranice: 1 ... 43 44 [45]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.025 sekundi sa 22 upita.