NSM
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 65
|
 |
« Odgovor #60 Poslato: 07. Mart 2013, 00:26:58 » |
|
Takav način spajanja se najčešće primenjuje kad je podloga predebela da se radi "u procep", jer bi procep previše stegao kalem grančicu (a to se može rešavati i na druge načine, zalamanjem vrha drvenig klina u procepu koji će sprečiti da podloga "prignječi" kalemgrančice npr)
Za uspeh kalemljenja na zrelo nije presudan način već vreme kalemljenja, i preciznost i veština kalemara. Največi procenat prijema je kalemljenje "očenjem" ili "iz ruke", to su ujedno i najbrži načini kalemljenja pa se oni i primanjuju u masovnoj proizvodnji, ali ako se dobro uradi, i ako se radi o malom broju, dobar procenat se može postići i na ovaj način koji si postavio naslici, u procep, ili na neki sličan.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #61 Poslato: 08. Mart 2013, 19:35:46 » |
|
Ljudi jel sad vreme za kalemljenje ili da još čekam?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
NSM
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #62 Poslato: 08. Mart 2013, 21:24:57 » |
|
paaaaaa.....?
Ne može se to znati samo po kalendaru. Otprilike je to sad negde, a kad tačno moraš da proveriš na licu mesta. Recimo kod mene u kraju (Valjevo) je još malo rano, što ne znači da je i kod tebe tako. Proveriš tako što pogledaš da li se kora sa podloge lako odvaja, da li je krenula "mezgra" (biljni sokovi), ako jeste kalemi, ako ne, ako se kora dosta teško odvaja od drveta, sačekaj par dana. Ako nisi skinuo kalem grančice to uradi i sačekaj malo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #63 Poslato: 08. Mart 2013, 21:32:57 » |
|
Grančice su u frižideru u kesici već 2 nedelje a jutros sam zarezao koru na trešnji pa mi ne liči baš da se lako odvaja, cepa se i kida a pupoljaka na drvetu ima i izgledaju mi sve veći i veći kao da bubre pa zato pitam
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
NSM
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #64 Poslato: 08. Mart 2013, 21:48:52 » |
|
a pupoljaka na drvetu ima i izgledaju mi sve veći i veći kao da bubre Na drvetu koje će biti podloga ili na drvetu odakle si skinuo grančice?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #65 Poslato: 08. Mart 2013, 22:08:27 » |
|
Na drvetu koje će biti podloga Imam i višnju i trešnju slične starosti i veličine , lepa zdrava stabla ali nerađaju
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
NSM
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #66 Poslato: 08. Mart 2013, 22:17:08 » |
|
Pa onda je to tu, sačekaj ipak par dana ako se kora teško odvaja, bubrenje pupoljaka kreće nešto ranije od kretanja sokova, ali sve je to u nekoliko dana. Važno je da si skinuo grančice, one ne valja da krenu ili čak da prolistaju, što se podloge tiče tu je bolje nešto kasnije nego ranije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #67 Poslato: 08. Mart 2013, 22:27:30 » |
|
ok hvala na odgovoru, lomio sam se šta da radim ali cu ipak sačekati
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #68 Poslato: 13. Mart 2013, 19:46:35 » |
|
Izgleda da ću ja sačekati da prođu i ovi minusi što najavljuju
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #69 Poslato: 17. Mart 2013, 17:57:05 » |
|
Ljudi, kako vam izdržavaju kalemi ove minuse?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #70 Poslato: 02. Maj 2013, 08:54:26 » |
|
Na kalem grancici su se primila tri pupoljka,pa sad imam jedno pitanje:koji da ostavim da se razvija(onaj najvisi ili neki drugi)?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #71 Poslato: 02. Maj 2013, 11:45:26 » |
|
Naj jači
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #72 Poslato: 03. Maj 2013, 08:49:59 » |
|
 Da se i ja pohvalim uspehom čačanska rodna na džanarici   tršnja na trešnju, naravno druga sorta  i višnja na izdanak višnje za prvi pokušaj kalemljenja na voćkama, dobar prijem
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
misoo83
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #73 Poslato: 20. Mart 2014, 16:20:34 » |
|
Evo jedan video za sve pocetnike kalemljenja, juce sam ga snimio kad sam kalemio podlogu dunje plemkom kruske.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #74 Poslato: 21. Mart 2014, 21:52:44 » |
|
Misoo, dobar snimak, šteta samo što je fokus otišao na pogrešan detalj a to je tvoja trenerka  Iz mog skromnog iskustva mi se čini da je za kalemljenje najvažniji, pored podudarnosti plenke i podloge, tajming odnosno vreme kalemljenja. Dva puta sam kalemio mandarine početkom septembra, kalemio po 400 komada oba puta se primilo između 40 i 60 kalemova - katastrofa. Prošle godine početkom maja nakalemio 130 komada i svaka se primila, bukvalno svaka. U sva tri slučaja kalemljeno okuliranjem na T, ista podloga, ista ruka, samo vreme različito. Agrume više nikada ne kalemim na spavajući pupoljak... Na procep sam jednom kalemio krušku, u septembru, krenula sva tri kalema. I još jedna stvar, nož ako ne brije onda nije za kalemljenje 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|