12. Decembar 2024, 12:48:00 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kvarenje komine  (Pročitano 95481 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #45 Poslato: 13. Septembar 2016, 09:28:19 »

Moj ti je savet , polako sa bacanjem. Mislim da bi trebalo pokusati sa gasenim krecom , pa da se neutralise sirce na ustrb alkohola. E, sad koliko ce ispasti alkohola , zaista nisam upucen.
Sačuvana
rogi87
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #46 Poslato: 13. Septembar 2016, 09:35:14 »

Jesam duhoviti.
Oseti se aroma sljive, nema mirisa na sirce.
Evo i kako izgleda kada sam skinuo kapu

Zaista ne bih nista dodavao, zelim produkt bez dodavanja bilo cega. Sta raditi dalje?

Unapred zahvalan  Thumb
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #47 Poslato: 13. Septembar 2016, 11:21:50 »

Ako nema sirćeta , a završeno vrenje, tada što pre ispeci rakiju. Ne mašati sa drugom rakijom. Ako rakija slučajno bude povukla miris na plesan tada je tretirati sa aktivnim ugljem. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #48 Poslato: 13. Septembar 2016, 19:47:57 »

Moze se u kazan prilikom pecenja rakije ubaciti malo sode-bikarbone koja ce neutralisati kiselinu.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #49 Poslato: 13. Septembar 2016, 22:11:29 »

To što se vidi na površini kljuka, iako se sa ovih slike ne mogu razaznati detalji, je isključivo znak davno završenog vrenja. Već si dobio dobre savjete, morao si to već poodavno destilisati. Poćetak kvarenje je vidljiv samo površinski i i sam po sebi ne mora biti opasan ako se skine 7-8 cm krovine.

Šta se dešavalo sa ostalim dijelom fermentisanog materijala je u stvari pravo pitanje i nepoznanica. Nepoznanica je više u kojoj mjeri se to sve dešavalo bez obzira na ove vidljive površinske promjene. Da li osjetio sirćetnu kiselinu ili ne opet se nikada ne ide sa sodom bikarbonom, pa čak ni bilo kojim drugim sredstvom za neutralizaciju kljuka. Samo možeš imati štetu a korist nikakvu. Neutralizacija kiselina ima svoj redoslijed, koji nisam ja izmislio.  Smiley U tom redosljedu sirćetna je na samom kraju. Prije nje se neutrališu vinska, jabučna, mliječna, jantarna i dr., pa tek onda sirćetna. Tako da je sva priča o neutralizaciji sirćetne kiseline u destilaciji kljuka jedno obično prodavanje magle i direktni udar na ganglije. Neutralizacija meke rakije je malo drugačija priča, iako i nju treba izbjegavati.

Dakle u ovoj situaciji sa slike, ako se ne znaju ostali elementi, prvi problem je pravovremena destilacija kljuka, pa onda kvalitet voća i kvalitet fermentacije. Visoke temperature i očigledno prisustvo vazduha u posudi za fermentaciju diktiraju ritam da više od dvije sedmice od stavljanja na vrenje do destilacije može biti previše za čekanje.    
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
rogi87
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #50 Poslato: 13. Septembar 2016, 22:56:15 »

Zahvaljujem svima na pomoci i savetima. Da li mozda postoji neki nacin da ovo konzerviram na neko krace vreme? (procitao sam da je jedan od clanova predlozio postavljanje najlona na povrsini kljuka i da se u njega sipa voda)
Nemam loziste za kazan i jedva sam danas uspeo naci metalno bure od koga bih ga napravio. Ovih dana moram otici po njega i napravtiti loziste  Undecided
Sačuvana
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #51 Poslato: 19. Septembar 2016, 23:27:57 »

rogi87, konzervacija se obavlja sa ispravnim kljukom koji nije bio izložen problemima poput ovih što si ti radio. Bistrica je jasan da jasniji ne može biti.
Podsetio sam se one reklame gde Nenad Jezdić izgovara - Ja vam kažem kako treba, a ti radi kako hoćeš.
Sačuvana

Okreni, obrni, opet ti je donji deo leđa pozadi.
rogi87
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #52 Poslato: 20. Septembar 2016, 09:11:42 »

Pitanje je postavljeno sa razlogom, ali nema veze  Smiley
Naravno da hocu da sve bude kako treba Grin necu da ispadne da favorizujem Bistricu, ali smatram ga, na osnovu procitanog, za izuzetnog strucnjaka i nekoga koga tezi da, kao sto si rekao, 'ja ti kazem kako treba' i da sve bude pod konac.
Sačuvana
jb72
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #53 Poslato: 26. Septembar 2018, 12:39:30 »

Zdravo, javljam se prvi put i sve bih da pozdravim.
Potopio sam oko 400 litara vilijamovke prije 10 dana. Pri mjesanju sam juče primjetio da se uhvatila bijela pljesan po povrsini kljuka.  Sta se desava i sta mogu uraditi da spasim kljuk. Ako vec nije kasno?! Ako neko ima resenje ili ideju, bio bih mu zahvalan.
Ovako to izgleda  Cry
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #54 Poslato: 26. Septembar 2018, 23:37:47 »

Skini tu skarmu sa vrha i odmah idi na destilaciju. Nema boljeg rješenja za situaciju, šta je tu je.  Smiley
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jb72
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #55 Poslato: 27. Septembar 2018, 13:04:35 »

Hvala na odgovoru. Bio sam se uplasio da nece biti nista od toga.
Sačuvana
jb72
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #56 Poslato: 10. Oktobar 2018, 11:22:57 »

Ispekao sam vilijamovku tek prosli vikend zbog nemogucnosti dobavljanja kazana ranije. Po meni, prilicno je podbacila, imao sam oko 750 litara ukupno kljuka i dobio sam oko 40 litara izvrsne rakije koju sam ostavio na 50* (kasnije je mislim spustiti destilovanom vodom na 42-43).  Mislim da sam prilicno zakasnio sa destilacijom (cak i 10 dana, ako ne i vise) i da je to razlog sto je podbacilo. U jednom buretu nestalo je vode i digao se kljuk opet na vrh. Ne mogu da vjerujem da je nadoslo za 7,8 dana kada se voda pojavila na vrhu. Ja sam pekao nakon 21 i dobio sta sam dobio. Skola za ubuduce.
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.083 sekundi sa 22 upita.