23. Januar 2025, 14:40:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: prinosi grozdja  (Pročitano 40976 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
pola pije pola sarcu daje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 60

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Poslato: 18. Novembar 2009, 20:02:49 »

bio bi zahvalan  ,  ako neko od strucnjaka.  moze da  mi pomogne i  postavi   recimo jednu kratku tabelu.
koliko koja sorta   moze da rodi po hektaru.kg.
i koliko    se od koje sorte dobija vina  na 100 kg grozdja,
recimo
sandjoveze= 1 hektar(   np.10000 kg) 100  kg grozdja  =(np.60 litara vina)
prokupac=
merlo=
tempranilo=
kabernet=
tako nesto slicno  , ako     neko poseduje te podatke,(  podaci    u normalnim uslovima, da godina nije najbbolja a ni najgora)
HVALA
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #1 Poslato: 19. Novembar 2009, 13:12:42 »

Evo ja ću po sećanju, i po praksi, da ti dam neke okvirne pokazatelje prinosa grožđa po 1 hektaru. Optimalna rodnost po 1 hektaru je varijabilna, a u zavisnosti odnosa količina:kvalitet. Šta to znači? Ako želiš da imaš vrhunski kvalitet grožđa za vrhunska vina, onda moraš da ideš na smanjenje roda, (prolećnom rezidbom, a kasnije skidanjem grozdova), i dobićeš manju količinu a odličan kvalitet.
I da pojednostavim: sorte za vrhunska vina imaju najčešći maksimum oko 9-10 hiljada kilograma po jednom hektaru (kabernet sovinjon, šardone, talijanski rizling, game, merlot itd...) Mali i srednji proizvođači vina koji imaju sopstevene vinograde, ili kooperativnu saradnju, uslovljavaju da količina grođža ovih sorata neprelazi 5000 kilograma po hektaru, ali zato otkupnom cenom nadoknađuju manji rod.
Prokupac može da rodi i da da kvaliteno grožđe od 12 do 14 huljada kilograma po jednom hektaru, ali uz maksimalnu agrotehniku i zaštitu!
Toliko  ja znam o tome!

Drugi deo pitanja o količini vina(radmanu): Od 38 do 45 % je količina dobijenog vina(samotok, bez presovanja), kod skoro svih vrhunskih vinskih sorata, u izuzetno kvalitenim godinama taj procenat može da ide i do 60%, što podrazumeva dobar raspored padavina i sunčanih dana, ili primenu agrotehničke mere navodnjavanja(najčešće kap po kap).
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 19. Novembar 2009, 19:04:38 »

peca 50  zahvaljujem.
ja sam sam laicki  izvodio racunice   vidis , pogresio bih  ,. mislio sma da je prinos veci  a pogotovu   da se vise dobije vina od grozdja.
posto planiram vinograd za tek 3 -4 godine .za  svoje potrebe  recimo maximum 1500 do 2000  litara.
imam u planu da zasadim cokota na pola hektara, kao sto u normalnim slucajevima staje na 25 ari.
sa  navodnjavanjem kap po kap, protiv gradnom mrezom ( da nemoram da zevam  dali ce da ga ubije sveti ilija)
oko svake  loze  u krug metar da se moze obradjivat sa frezom a sve ostalo    zasaditi neku od trava  za gazenje ..
jednostavnije receno; posadio bih kao  sljivik ....znam da  zvuci  nerealisticno ali to hocu za  svoju dusu ne  za  prodaju....

ako uspem ovih dana da   postavim par slika  .....   nesto "novo"  podizanje novog vinograda.. odnosno  radi se kacenu cokota...
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #3 Poslato: 19. Novembar 2009, 22:52:09 »

Hej Pivac, ja to nisam dobro razumeo, vinograd i šljivik, dali zajedno?
Ako je posebno jedna parcela vinograd, druga parcela šljivik, to je OK!
Što se tiče navodnjavanja, trava međuredno, i to je uredu. Ali nije uredu da na 0,5 hektara uz kompletu primenu agrotehnike zasadiš broj loznih kalemova kao na 25 ari. Onda ti je džaba muka, jer sa takvom agrotehnikom dobijaš mnogo više sa normalim (normativnim), brojem kalemova. Odluči i razluči!
Sačuvana

Hemingvej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 19. Novembar 2009, 23:11:05 »

pec.50..
upravo si razumeo .. 
vinograd a da izgleda kao sljivik(  malo glupo al ok za  neznanca)
sto znaci da  rastojanje izmedju cokota  bude, kao izmedju sljiva ,,,
da je daleko i da ima dovoljno sunca,  djubriva, zmelje, i svega sto  lozi treba( narocito sunca)..
kao sto napomenuh ranije,  cilj  mi je 1000 flasa od  po 1,5 litara,,,,  ulaganje nije bitno.
Sačuvana
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 19. Novembar 2009, 23:13:15 »

recimo da   su   cokoti, odvojeni jedan od drugog 3 metra po sirini i duzini (+)....  i   da  svaki od njih nesme da rodi vise od 3 kg.. na to sam mislio..

znaci li ako tako postupim nisam dobio na kvalitetu ?  a to mi je cilj.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #6 Poslato: 20. Novembar 2009, 11:59:22 »

Rastojanje u redu od tri metra je uredu, ali rastojanje u redovima čokot od čokota od 3 metra je mnogo. Maksimalno rastojanje za koje ja praktično znam je oko1,5 metar čokot od čokota i to kod uzgojnog oblika dvostruka skljarova kordunica. Kod uzgojnog oblika jednostruka ili gijov jednogubi ili neki sličan oblik gde se rodno stablo formira samo na jednu stranu po žici, maksimalni razmak je 1 metar, što omogućava i odličan kvalitet. Zrelom rezidbom, zelenom i proređivanjem grozdova ti regulišeš odnos kvalitet-kvantitet. Isti rezultat u pogledu kvaliteta ćeš imati ako ti je razmak 1 metar i 3 metra u redu. E sad razmisli ako imaš prinos tri puta veći istog kvaliteta ako ti je razmak 1 metar, dali se isplati "baciti" uludo 2/3 roda zbog velikog rastojanja?
Sačuvana

Hemingvej
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.029 sekundi sa 21 upita.