pola pije pola sarcu daje
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 60
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Poslato: 18. Novembar 2009, 20:02:49 » |
|
bio bi zahvalan , ako neko od strucnjaka. moze da mi pomogne i postavi recimo jednu kratku tabelu. koliko koja sorta moze da rodi po hektaru.kg. i koliko se od koje sorte dobija vina na 100 kg grozdja, recimo sandjoveze= 1 hektar( np.10000 kg) 100 kg grozdja =(np.60 litara vina) prokupac= merlo= tempranilo= kabernet= tako nesto slicno , ako neko poseduje te podatke,( podaci u normalnim uslovima, da godina nije najbbolja a ni najgora) HVALA
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 19. Novembar 2009, 13:12:42 » |
|
Evo ja ću po sećanju, i po praksi, da ti dam neke okvirne pokazatelje prinosa grožđa po 1 hektaru. Optimalna rodnost po 1 hektaru je varijabilna, a u zavisnosti odnosa količina:kvalitet. Šta to znači? Ako želiš da imaš vrhunski kvalitet grožđa za vrhunska vina, onda moraš da ideš na smanjenje roda, (prolećnom rezidbom, a kasnije skidanjem grozdova), i dobićeš manju količinu a odličan kvalitet. I da pojednostavim: sorte za vrhunska vina imaju najčešći maksimum oko 9-10 hiljada kilograma po jednom hektaru (kabernet sovinjon, šardone, talijanski rizling, game, merlot itd...) Mali i srednji proizvođači vina koji imaju sopstevene vinograde, ili kooperativnu saradnju, uslovljavaju da količina grođža ovih sorata neprelazi 5000 kilograma po hektaru, ali zato otkupnom cenom nadoknađuju manji rod. Prokupac može da rodi i da da kvaliteno grožđe od 12 do 14 huljada kilograma po jednom hektaru, ali uz maksimalnu agrotehniku i zaštitu! Toliko ja znam o tome!
Drugi deo pitanja o količini vina(radmanu): Od 38 do 45 % je količina dobijenog vina(samotok, bez presovanja), kod skoro svih vrhunskih vinskih sorata, u izuzetno kvalitenim godinama taj procenat može da ide i do 60%, što podrazumeva dobar raspored padavina i sunčanih dana, ili primenu agrotehničke mere navodnjavanja(najčešće kap po kap).
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Stariji član
Van mreže
Pol:
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 19. Novembar 2009, 19:04:38 » |
|
peca 50 zahvaljujem. ja sam sam laicki izvodio racunice vidis , pogresio bih ,. mislio sma da je prinos veci a pogotovu da se vise dobije vina od grozdja. posto planiram vinograd za tek 3 -4 godine .za svoje potrebe recimo maximum 1500 do 2000 litara. imam u planu da zasadim cokota na pola hektara, kao sto u normalnim slucajevima staje na 25 ari. sa navodnjavanjem kap po kap, protiv gradnom mrezom ( da nemoram da zevam dali ce da ga ubije sveti ilija) oko svake loze u krug metar da se moze obradjivat sa frezom a sve ostalo zasaditi neku od trava za gazenje .. jednostavnije receno; posadio bih kao sljivik ....znam da zvuci nerealisticno ali to hocu za svoju dusu ne za prodaju....
ako uspem ovih dana da postavim par slika ..... nesto "novo" podizanje novog vinograda.. odnosno radi se kacenu cokota...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 19. Novembar 2009, 22:52:09 » |
|
Hej Pivac, ja to nisam dobro razumeo, vinograd i šljivik, dali zajedno? Ako je posebno jedna parcela vinograd, druga parcela šljivik, to je OK! Što se tiče navodnjavanja, trava međuredno, i to je uredu. Ali nije uredu da na 0,5 hektara uz kompletu primenu agrotehnike zasadiš broj loznih kalemova kao na 25 ari. Onda ti je džaba muka, jer sa takvom agrotehnikom dobijaš mnogo više sa normalim (normativnim), brojem kalemova. Odluči i razluči!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 19. Novembar 2009, 23:11:05 » |
|
pec.50.. upravo si razumeo .. vinograd a da izgleda kao sljivik( malo glupo al ok za neznanca) sto znaci da rastojanje izmedju cokota bude, kao izmedju sljiva ,,, da je daleko i da ima dovoljno sunca, djubriva, zmelje, i svega sto lozi treba( narocito sunca).. kao sto napomenuh ranije, cilj mi je 1000 flasa od po 1,5 litara,,,, ulaganje nije bitno.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 19. Novembar 2009, 23:13:15 » |
|
recimo da su cokoti, odvojeni jedan od drugog 3 metra po sirini i duzini (+).... i da svaki od njih nesme da rodi vise od 3 kg.. na to sam mislio..
znaci li ako tako postupim nisam dobio na kvalitetu ? a to mi je cilj.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 20. Novembar 2009, 11:59:22 » |
|
Rastojanje u redu od tri metra je uredu, ali rastojanje u redovima čokot od čokota od 3 metra je mnogo. Maksimalno rastojanje za koje ja praktično znam je oko1,5 metar čokot od čokota i to kod uzgojnog oblika dvostruka skljarova kordunica. Kod uzgojnog oblika jednostruka ili gijov jednogubi ili neki sličan oblik gde se rodno stablo formira samo na jednu stranu po žici, maksimalni razmak je 1 metar, što omogućava i odličan kvalitet. Zrelom rezidbom, zelenom i proređivanjem grozdova ti regulišeš odnos kvalitet-kvantitet. Isti rezultat u pogledu kvaliteta ćeš imati ako ti je razmak 1 metar i 3 metra u redu. E sad razmisli ako imaš prinos tri puta veći istog kvaliteta ako ti je razmak 1 metar, dali se isplati "baciti" uludo 2/3 roda zbog velikog rastojanja?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|