12. Februar 2025, 15:02:04 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija Od Limuna  (Pročitano 33933 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 30. Novembar 2009, 06:59:50 »

Evo napokon napravi rakiju od limuna?Iscjedio sam 6L soka od limuna (mada to nije bas pravi limun tj nije prekisel).Posto je ipak limun odlucio sam dodati secera,prokuhao sam 3 KG,ohladio,dodao vode i ubacio u sok,a zatim dodao kvasac.Sve skupa sam dobio 10 L,stavio u posudu i poklopio,sa oduskom koi ide u vodu da burlika.Svaki dan obilazio,a nikako da burlika nastavio sam mjesati.Trajalo je 5 nedilja,mada i u cetvrtoj je jos uvjek bilo slatko i kiselo.U 5-oj nedlji je prestalo biti kiselo,ali i dalje je bilo slatko (kao sok za mjesanje) mada se malo osjetolo na alkohol.Nisam znao sta vise da radim?dali da jos cekam a bijeci se da nebih prosao kao sa ponarandzama.Odlucio sam se da je ispecem pa sta bude,kad sam peko krenula je jacine 58%,ali je brzo opadala i temperatura se pocela podizati.Vidio sam da ce biti malo i slabo,u toku pecenja sam se odlucio na promjenu plana (vatanja sredine) i pojaco sam vatru i udario da uvatim sve do 0% pa da prepecem.Uhvatio sam 1.75L.Nakon 2 dana danas sam je prepeko,tako da sam u tih 1.75L nalio 2L destilirane vode.Peko sam na skroz laganoj vatri i na kapanje,tako mi je nakapalo 0.50L.Vato sam do 15% i cjelokupna jacina mi je 42% ,okus je super jer kad se uzme usta slatkasta je sa jako lijepom aromom i jalo lijepim i blagim grijanjem (samo malo premalo).Neznam sta je razlog da sam dobio tako malo,mada sam ipak zadovoljan jer mi je stari reko da necu dobiti nista.                                                                                                                          
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #1 Poslato: 30. Novembar 2009, 14:52:48 »

Просто, казанпашо, комина није прерадила!
А шта је разлог за то не бих знао овако из рукава да кажем.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #2 Poslato: 30. Novembar 2009, 19:42:10 »

Znaci mogao je da popije kao limunadu da nije pekao.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 Poslato: 30. Novembar 2009, 21:38:06 »

Па, скоро Grin
Добро, било је ту нешто алкохола али је остало још пуно непреврелог шећера.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 30. Novembar 2009, 21:43:22 »

Neznam zasto nije prevreo sav,bas je bilo toplo,poneki dan i pretoplo.Plasio sam se drzati duze od 5 nedilja.
Sačuvana

Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #5 Poslato: 30. Novembar 2009, 22:44:27 »

Ima jedna caka kod limunada, ako secer sipas u vodu sa limunom on nece da se istopi, zato se u vodu sipa prvo secer da se istopi pa se tek onda dodaje limun.
Mozda limunska kiselina konzervira secer na neki nacin ili ubija divlje kvasce.  Mozda si trebao da stavis plemenite, oni su izdrzljiviji. Grin
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #6 Poslato: 01. Decembar 2009, 00:32:57 »

Kuvanjem 3kg šećera si uradio pasterizaciju, limunska kiselina iz limuna je prirodni konzervans, pa kad se to sve skupi imao si vrlo težak zadatak za kvasce, koje predpostavljam da nisi predhodno razmnožio, i plus toga si stavio odušak "sa oduskom koi ide u vodu da burlika" da bi sprečio i onako mučno vrenje. Imao si ukupnu količinu šećera preko 30, što je još jedan dodatni otežavajući momenat za vrenje.
A kako je trebalo da bude: Oljuštiti koru od limuna, ostaviti je da se prosuši, meso samleti dodati 15 litara vode, i u toj masi rastopiti 3 kilograma šećera, blago zagrejano max do 40C. U posebnoj posudi razmnožiti selekcionisani kvasac, i kad se stvori pena po površini, ubaciti ga u samleveno limunovo meso sa šećerom i vodom. Sud gde fermentira samo ovlaš poklopiti i čekati oko 3 nedelje da izfermentira.Podrazumeva se da je u međuvremenu masa u koju se ubacuje kvasac skinula temperaturu na oko 18C.
Dok traje fermentacija koru limuna sušiti dok nepostane čvrsa i krhka. Kad se završi fermentacija preći na proces destilacije, gde će mo u kazančić ubaciti svu sasušenu koru od limuna, iiiii i eto Vama rakije od limunaaa!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 01. Decembar 2009, 05:05:06 »

Za koliko kilograma se to odnosi?Posto mij limun radja cjele godine bas me zanima recept jer imam namjeru ponoviti.
Sačuvana

Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #8 Poslato: 01. Decembar 2009, 05:19:44 »

Kazanpasa, ovo što je bata Peca predložio je dobitna kombinacija, probaj - nema greške.
Prošle zime je Peca veoma sličan recept napisao za pomorandžu, što sam odmah morao da probam i rezultat je bio FENOMENALAN!!!

Ja ću rakiju od limuna da pravim od slatkog limuna, pošto ga ima baš mnogo i skoro je dž.
Da li ste nekad čuli za sladak limun? Izgleda potpuno isto kao pravi, samo što je veoma sladak i vrlo blago nakiseo.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 01. Decembar 2009, 08:44:04 »

E pa to je moj limun,,koi nije prejako kisel,a radja ko guba.Ponekad sa njime samo kiselimo zelenu salatu umjesto sirceta.Bas cu probati taj recept.Samo me zanima za koliku je to kolicinu.I ddje da nadjem taj recept od ponarandzi.
Sačuvana

Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #10 Poslato: 01. Decembar 2009, 10:47:55 »

Pogledaj na temi Rakije od južnog voća u okviru Rakije od voća i grožđa.
Sto se kolicina tice, ja sam gadjao da dobijem 15% secera u totalu.
Sačuvana
trefi
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #11 Poslato: 01. Decembar 2009, 19:04:16 »

uzeti providnu flasu,naci zgodnu granu na limunu da moze da se priveze flasa vodoravno i polako provuci mali limun sa grancicom kroz grlic flase.kad je zro polako ga otkinuti zajedno sa flasom.sipati dobru rakiju i posle ti meseca rezultat lepa zuta boja sa odlicnom aromom,posle gdinu dana perfektna stvar.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 02. Decembar 2009, 05:29:09 »

To sam taman juce uradio sa limunom,inace imam vec postaviti na kajsiji i na breskvi i mandarini.
Sačuvana

Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #13 Poslato: 09. Decembar 2009, 11:01:47 »

Kazanpasa, koliko je secera bilo u tvom limunu, ja sam ovde premerio samo 9%?

Ukus samog soka nije nista narocito, prilicno je tanak (ne previse aromatican) tako da ne znam kakva ce rakija biti, ali cu ipak probati.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #14 Poslato: 09. Decembar 2009, 12:07:04 »

Neznam koliko ga je bilo jer nemam cime mjeriti.Ja sam onko od prilike ubasio 3 kg secera i koliko vidis nisam uspio.
Sačuvana

Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.044 sekundi sa 21 upita.