16. Januar 2025, 00:34:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Tumačenje rezultata analiza zemljišta  (Pročitano 45161 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0b12

« Odgovor #15 Poslato: 09. Mart 2011, 17:39:16 »

ako imas prijavljeno polj gazd nista ne bi trebalo da se placa
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
Matej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #16 Poslato: 10. Mart 2011, 22:02:47 »

...ja pre godinu i po dana u Rumi nisam ništa platio, iako nisam imao prijavljeno poljoprivredno gazdinstvo...
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #17 Poslato: 10. Mart 2011, 22:30:33 »

shuca je u pravu
besplatna analiza zemljišta odnosi se na prijavljena poljoprivredna gazdinstva(makar iz prošle godine)
doduše, od ove godine ih i nema jer nije još donešena uredba a ka`će, ne zna se...
Sačuvana
Matej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #18 Poslato: 14. Mart 2011, 23:06:26 »

u svakom slučaju nije zgoreg proveriti u obližnjoj poljoprivrednoj stanici, očigledno se primenjuju različita pravila...
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.19

« Odgovor #19 Poslato: 15. Avgust 2011, 15:18:43 »

moji rezultati:CaCO2 NA 30cm 7,78 na 60 8,7.pH U kcl 7,08  na 30 i 7,15 na 60cm,u vodi 7,98 i 8,05 humus 1,61 i 1,35 azot 7,57 i 6,34,P20 12,12 I 6,59 I K20 40 na 30cm i 31,08 na 60....vase misljenje o ovom parcetu zemlje,hvala unapred
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #20 Poslato: 15. Avgust 2011, 23:13:00 »

nisi rekao šta planiraš da gajiš na tom zemljištu.
inače možeš i sam da vidiš prema onome što je dioda priložio da ti je zemljište neutralno do blago alkalno i da je dobro obezbeđeno kalijumom što je pozitivno.
ono što je negativno je manjak humusa, azota(da li je ovo ukupni azot i u kojim jedinicama?) i fosfora.
znači koja god kultura da se gaji trebaće stajnjaka, MAP-a ili DAP-a ove jeseni za popravku količine fosfora u zemljištu i na proleće azotna đubriva(kod tebe može da ide i urea)
što se tiče količina to zavisi od toga šta si namerio da gajiš. inače zemljište je tipično za veći deo srbije samo sa nešto manje humusa(da nije neka padina?)
prema standardima PSS službi referentne vrednosti za osnovne elemente plodnosti zemljišta su:
PH=6,51-7,2
CaCO3=5-10%
Humus=3-5%
Azot(ukupni)=0,1-0,2%
Fosfor(P2O5)=16-24mg/100g vazdušno suvog zemljišta
Kalijum(K2O)=16-24mg/100g v.s.zemljišta

na osnovu poređenja rezultata analiza sa ovim vrednostima oni donose preporuke đubrenja u zavisnosti o kojoj kulturi se radi i obično to i napišu kao propratni deo analize(naravno ako si kod njih radio analizu zemljišta).
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.19

« Odgovor #21 Poslato: 16. Avgust 2011, 07:01:27 »

radili su iz eko lab-a oni na nasem prostoru rade za ministarstvo,dali su preporuku djubrenja,sad bi trebalo na osnovu ovoga uraditi preporucene sorte zar ne?
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 6.0

« Odgovor #22 Poslato: 16. Avgust 2011, 17:35:21 »

ako misliš na odabir sorti vinove loze mnogo je važnije da obratiš pažnju na mikroklimu i rejonizaciju sorti za tvoje vinogorje, tip zemljišta, nadmorsku visinu i nagib terena tj.mikroreljef nego na količinu hranljivih materija u zemljištu.
to je promenljiva kategorija koja se može popraviti meliorativnim đubrenjem i đubrenjem u toku eksploatacije zasada pa nema svrhe zamarati se time.
jedino bi neki element koji je u ekstremu mogao da utiče npr. na odabir podloge(količina Ca u zemljištu) ali kod tebe nije takva situacija.
na osnovu količine makroelementa u zemljištu ne rade se preporuke sorti za gajenje već se prema sorti koja se gaji određuju norme hranljivih elemenata prilikom đubrenja.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.19

« Odgovor #23 Poslato: 17. Avgust 2011, 13:05:41 »

prosetacu do poljoprivrednog fakulteta pa cu odabrati sorte,a obzirom na to da u okolini vec ima vinograda gde se uspesno gaje vinske sorte mislim da nece biti prevelikih ogranicenja,ali ipak mi je bitno da to bude sorta koja ce na toj podlozi izvuci maksimum
Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #24 Poslato: 03. Oktobar 2011, 16:05:02 »

Imam sledece rezulatate analize, radjeno je na tri dubine 30cm, 60cm i 90cm, kako se ide prema dubini vrednosti opadaju ali u sustini nema neke razlike, otprilike to ovako izgleda:

CaCO3   1.50
pH         5.3
humus   2.8
Azot      0.14
P2O5     10
K2O       32

Iz iskustva bih rekao da jedino fosfor manjka, azota ima solidno, K je takodje ok.

Imam u planu jedno 30t stajnjaka po ha, i jedno 800 kg npk 8:24:16. Mislim da se sa ovim slazete. Ali ono sto me najvise zanima to je kalcifikacija s obzirom da zemljiste naginje ka kiselom. Citao sam da kalcifikacija treba da se odvoji od organskog djubriva pa razmisljam da npk ubacim na prolece a da sada pre rigolovanja bacim mleveni gradjevinski krec i stajnjak.

Imate li iskustva sa tim i kako bi to najbolje trebalo odraditi, da li baciti krec pa malo zaorati, da li baciti krec odjednom ili u vise faza. Koliko kreca treba baciti po hektaru kada je pH 5.3 uz ovakvu analizu zemljista?
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #25 Poslato: 03. Oktobar 2011, 20:44:26 »

nije odgovor na pitanje, više kao dodatak
ukoliko niste registrovano domaćinstvo i ne možete da ostvarite pravo na besplatnu kalcifikaciju zamljišta, možete kreč da kupite i dovezete. ako ga naručujete, 1 t krečnog kamena(iz Ljiga) koštala je prošle godine u ovo doba oko 26 Evra sa prevozom s tim što se nisu dovozile manje količine od šlepera(mislim da je minimum 25 t). Ako sami organizujete prevoz tj. nađete neki kamion od 5-10 t nosivosti onda je cena niža ali je vaš prevoz pa vam dođe skoro na isto.
inače, najbolje se razbacuje lopatama sa traktorske prikolice a onima koji hoće da to rade ciklonom nek je Bog u pomoć jer je vrlo higroskopan pa se lepi. ima tipova koji su probali sa rasturačem stajnjaka ali ispadaju grudve.
Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #26 Poslato: 03. Oktobar 2011, 21:57:34 »

Lozar, jel znas mozda koliko tona kreca je potrebno po hektaru da bi se pH povecala za 1. tj. da ja dobijem pH na 6.3 posto dolazim do razlicitih cifara, a kazu zavisi i od drugih faktora? Citam na netu da kalcifikacija treba da bude odvojena od djubrenja npk djubrivom i to skoro godinu dana.
Da li moze preko kreca da se razbaca stajnjak (po mojim saznanjima trebalo bi da moze) i da se odmah izrigoluje. Ja bih ovo sad u oktobru uradio a na prolece npk.  Huh?

Ima li neko iskustva sa ovim posto, kao i obicno, ima raznih saveta strucnjaka.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #27 Poslato: 03. Oktobar 2011, 23:18:15 »

koliko je meni poznato preporuke za tvoju količinu pH se kreću od 3-4 t/ha a stajnjak čak i preporučuju da se unese kad i krečnjak ali nemam iskustva sa tim i ne bih da ti preporučujem nešto u šta nisam siguran.
da znam tačne norme rekao bih ti to još u prvom postu. Roll Eyes
pozz
Sačuvana
miticd
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #28 Poslato: 25. Oktobar 2012, 14:37:50 »

Lazare pomagaj  Smiley Smiley ,moze i neko drugi  Wink

treba mi misljenje ili bar literatura gde da trazim.Planiram da sadim vinovu lozu. Thumb
Kako da je tretiram pre dubokog oranja,posle i pre sadnje da bi popravio ono sto nevalja?
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #29 Poslato: 25. Oktobar 2012, 23:59:39 »

Ovo je dosta detaljna analiza koju prvi put vidim ovako odrađenu.
Reci nam gde si to uradio i koliko košta i zašto ti oni nisu dali preporuke đubrenja?
Mislim da ti fali 4-5 vagona stajnjaka(40-50 t/ha) i oko 300kg/ha MAP-a. Posle rigolovanja ili podrivanja ili dubokog oranja kako ti planiraš, sačekaj proleće pa protanjiraj i podrljači da usitniš zemlju. Ako sadiš hidroburom, vodotopivo đubrivo ćeš da razmutiš u rezervoar sa vodom a ako sadiš u jamiće dobro bi bilo da pripremiš NPK formulaciju(možeš i obično 3 x 15) koje ćeš da dodaš u jamiće. Neće škoditi ni po jedna lopata stajnjaka. Posle toga, odmah po sadnji razbacaj KAN oko kalemova a posle mesec dana još jednom drugu polovinu količine od npr. 200kg KAN-a.(2 x 100kg).
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.026 sekundi sa 21 upita.