bistrica
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 28. Maj 2014, 10:46:06 » |
|
Svaki tretman pa i hladna stabilizacija temperaturama približnim tački mržnjenja u nekoj mjeri utiče na organoleptičke karakteristike vina. Ako se to vino ne radi za tržište nego za vlastite potrebe ne vidim zašto bi smetalo malo taloga u boci.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
brogan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 58
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 28. Maj 2014, 22:05:51 » |
|
Ako ima malo taloga onda znas da je domace a ne neke hemija...
|
|
|
Sačuvana
|
Samo polako i doobro vino i rakiju pravili...
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 29. Maj 2014, 17:26:31 » |
|
Osim ako talog nije od dodate karamele ili farbe . Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
brogan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 58
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 01. Oktobar 2014, 21:13:05 » |
|
Evo ove godine kakva je vidjećemo kako će se odraziti na vino. Ja sam uzeo manju količinu ove godine(400kg), nije bilo kvalitetnog vranca uopšte pa sam naišao na Plavku ili plavac svejedno bilo je zdravo i izmuljao sam imalo je oko 18% sladora i dodao sam 3,5% šećera i svaki dan miješao. Prije tri-četri dana mjerim slador oko 16% , danas oko1-2% i malo kisi, čudi me da je za 3-4 dana tako pao. Dali neko zna u čemu je kiselos mala i brz pad sladora?
|
|
|
Sačuvana
|
Samo polako i doobro vino i rakiju pravili...
|
|
|
Boris.mk
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 02. Novembar 2014, 21:40:52 » |
|
Evo ove godine kakva je vidjećemo kako će se odraziti na vino. Ja sam uzeo manju količinu ove godine(400kg), nije bilo kvalitetnog vranca uopšte pa sam naišao na Plavku ili plavac svejedno bilo je zdravo i izmuljao sam imalo je oko 18% sladora i dodao sam 3,5% šećera i svaki dan miješao. Prije tri-četri dana mjerim slador oko 16% , danas oko1-2% i malo kisi, čudi me da je za 3-4 dana tako pao. Dali neko zna u čemu je kiselos mala i brz pad sladora?
Imao si dobre uslove i fermentacija je uradila svoje, malo kiselilo i tada sto znaci da si imao dobar Ph u sustini odlicne uslove za dobro i brzu fermentacuju Oko prirodnog ili ne , neces nikad zasnati u sustini kad vec dodas unutra secera o kom prirodnom pricamo, u sustini mali talog je ili tartarate , ili bioloski n estabilno vino u oba slucaje nije problem dekantirati
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Draganpbf
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 15. April 2019, 02:38:49 » |
|
Pozdrav svima. Evo javljam se prvi put sa jednom nedoumicom. Kupio sam u Revinu MAXIGUM za stabilizaciju vina. Zanima me prvo da li je neko to koristio i ako jeste da mi kaze kako se koristi? On je gustine kao motorno ulje i pise da se dodaje u flitrirano vino ali da li ga dodajem u svaki flasu ponaosob ili u bure pa da mesam?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 15. April 2019, 14:15:07 » |
|
Zavisi sa kojim količinama raspolažeš,da li je crveno ili bijelo vino,način flaširanja,filtracije. Ima više činilaca koji prije svega postavljaju pitanje da li je njeno korišćenje u vinu u datoj situaciji uopšte opravdano.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Draganpbf
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 17. April 2019, 03:11:31 » |
|
Pravim oko 200 litara, crveno vino od sorte Merlo. Svaku bobicu rucno odvajam od grozda i bacam one trule jer pravim vino za sebe i svoje potrebe a ne za prodaju. U tom smislu cena finalnog proizvoda me ne interesuje vec me zanima kvalitet. Sada sam kupio rover colombo 12 pumpu za pretaknje i filtriranje a boce punim na slavini tj nemam liniju za punjenje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 17. April 2019, 07:15:52 » |
|
Zelis kvalitet a hoces da filtriras? Ne ide to bas jedno sa drugim. Imas kolicinu vina s kojom mozes da baratas kako hoces. Ako zelis kvalitet onda otaces samotok, a vino hladis. Hema boljeg nacina za stabilizaciju. Ja volim merlo i pravim ga redovno. Kombinujem sa svacim pazeci da sortne karakteristike ostanu jasne. Zadnja berba je bila merlo 92%-prokupac 8% i ispala je odlicna kombinacija. Na ocenjivanju vino je dobilo max poena za boju i bistrinu a nikad nije prisao ni papir za kafu a kamo li neki drugi fiter. Ali se zato zimus tri nedelje hladilo na temperaturi oko nule. Blize nekom malom minusu .
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
Black
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 61
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 17. April 2019, 09:27:35 » |
|
I meni bure sa vinom od Merloa stoji od muljanja i prvog pretakanja napolju pod strehom. Najbolje bistrilo za vino je mraz. Sada sam ga flasirao i flase idu u horizontalan polozaj u podrum u koliko-toliko stabilnu temperaturu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 17. April 2019, 09:29:19 » |
|
U tom smislu cena finalnog proizvoda me ne interesuje vec me zanima kvalitet. Da imaš na stotine hiljada litara vina,pa to vino ide na jednu filtraciju,drugu,stabilizaciju jer do krajnjeg kupca prolazi raznorazna skladišta,magacine,i treba što pre da se flašira i da razmišljaš o arapskoj gumi,ili bilo čemu sličnom. Ne dobija se na kvalitetu tako što platiš enološka sredstva koja u tvom slučaju nemaju nikakav smisao,već tako što mu se posvetiš od vinograda preko podruma poštujući dobru praksu.Barem tu količinu za koju te niko ne požuruje imaš mogućnost da izbjegneš bilo kakve aditive i sredstva za stabilizaciju i uživaš u tome. Pre nego padneš na reklame razmisli da li ti nešto stvarno treba.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Draganpbf
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 17. April 2019, 11:09:32 » |
|
Slazem se da nema boljeg nacina za stabilizaciju od hladnog ali ako to ne uradis zbog raznoraznih privatnih problema onda pozoves enologa i on ti kaze "Uzmi metavinsku kiselinu 10g/hl, gumiarabika Stabivin ili Maxigum 1-2 g/l". Uzeo sam Maxigum da probam i hteo sam da vidim da li je jos neko koristio pa da mi da neki savet. Sto se filtriranja tice, tu preporuku mi je dao profesor Vrvic sa hemijskog fakulteta u Beogradu, jer kada sam mu dao pre 2 godine bocu vina da analiziraju njegovi studenti preko spektrofotometra nasao je razne necistoce koje je rekao da se uklanjaju ili filtracijom ili odlezavanjem u kontrolisanim uslovima. Posto meni uslovi nisu kontrolisani uzeo sam filtera opet na njegovu preporuku sam odvojio 10% sire iz kljuke kako bi maceracija bila jaca.
Problem je sto ja nemam kontrolisanu temperaturu u prostoriji u kojoj pravim vino, tako da leti moze da bude 30ak stepeni a zimi bude 16-17 stepeni. Ranijih godina sam drzao vino na sobnoj temperaturi u horizontali. Ove godine sam nasao podrum da ih odlozim na konstantnih 16-17 stepeni.
Tako da slazem se da je hladna stabilizacija najbolja, ali opet desilo mi se to sto se desilo nisam mogao da odradim, uzeo sam Maxigum da mi se nebi stvarao talog na dnu boce. Da li je neko koristio Maxigum?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 17. April 2019, 12:51:27 » |
|
nasao je razne necistoce koje je rekao da se uklanjaju ili filtracijom ili odlezavanjem u kontrolisanim uslovima Koje tačno nečistoće? Tako da slazem se da je hladna stabilizacija najbolja, ali opet desilo mi se to sto se desilo nisam mogao da odradim, uzeo sam Maxigum da mi se nebi stvarao talog na dnu boce. Da li je neko koristio Maxigum? Zašto bi ti smetao taj talog na dnu boce,kad je potpuno prirodna pojava?(koja pri tom ne narušava zdravstveno stanje vina,a i ne utiče na organoleptiku).Možda bi smetao nekom kupcu estetski jer ima raznih. Da,i metavinsku i gumi arabiku,CMC sve te alternative hladnoj stabilizaciji i da me pozove neko poput tebe sa svojih 200 lit samo bih mu rekla ne treba ti to.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 17. April 2019, 22:56:25 » |
|
Trebas jacu maceraciju kod merloa? Ja razmisljam kako da je smanjim, na 8 dana maceracije boja vise nije rubin crvena vec je mastiljava Problem je da ako smanjim broj dana maceracije bice manje i tanina koji su mi i ovako na najnizoj prihvatljivoj granici. Verovatno cu naredne sezone da pokusam sa 12 dana maceracije. Maxigum nisam koristio, a mislim da ti metavinska kiselina nije bas prihvatljivo resenje. Hocu da kazem da je privremeno i jos i krace ako je temperatura na kojoj ces da cuvas vino nesto veca. Posto zelis da pojacas maceraciju predpostavljam da ni bojom vina nisi zadovoljan a filtriranjem ces i na tome da izgubis malo.
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 20. April 2019, 10:02:31 » |
|
Veliko, Da. U vinskom svijetu postoje preporuke koje više vode računa o tržišnim ciljevima i njegovim često banalnim zahtjevima nego o punom kvalitetu vina. Oni koji ih daju neselektivno očito ni ne razumiju njihovo postojanje pa ni mjesto ni vrijeme kada se takve preporuke isključivo primjenjuju. Za sve one koji nemaju takvih tržišnih namjera, ili nisu prinuđeni na takve poteze, postoji jedna univerzalna preporuka koja kaže da se vino nikada ne treba maltretirati ako za to ne postoji neki krupan razlog. Svaki takav suvišan tretman u pravilu utiče na kvalitet vina.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|