07. Novembar 2024, 18:17:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Zidano ložište za kazan  (Pročitano 98987 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
solevac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 65.0

« Odgovor #75 Poslato: 03. Mart 2019, 18:32:37 »

Jednom davno, jedan dunđer, starog kova (koji je zidao porte, kuće od blata i slame, stare turske peći, furnje i td...) me je naučio, kako se pravi šamot.  Evil

1. Uzme se ćeramida i skine joj se sloj blata, mahovine i patine
2. Dobro čekićem usitni i proseje (ćeramida mora da bude suva kao barut i za razliku od pečene cigle se mnogo dobro sitni, da ne kažem roni)
3. To što se dobilo se meša na suvo sa cementom, u srazmeri 3:1, u korist ćeramidnog praha
4. Pomešana smesa se umeša sa vodenim staklom, takodje 3:1 (vodeno staklo mora takodje biti gustine 3:1, i ne sme se mešati hladno, pošto brzo steže.
5. Takva dobro rastresita masa, kao malter za zidanje, se meće u modle (oblike) koji se lako prave od bukovih dasaka. (obična voda se nikako ne dodaje)
6. Sutra-dan se steže, i treba ga prvo posle 48 sati staviti na slabiju vatru, i tako nekoliko dana. I to je to.
7. Tako mogu da se izliju, ne samo blokovi, nego čitavi delovi oko kazana, pošto je masa vrlo postojana.
8. Napravljeni šamotni blokovi se vezuju (zidaju) malterom, koji se pravi od šamotnog brašna i staklene vode (ima ta mešavina da se kupi u svakoj farbari, i nije skupa.  whistlefly

Ja sve tako napravio za svoju privat-pečenjaru ispred kuće i termostabilnije je i postojanije od običnog šamota. A za razliku u ceni i da ne pričam.  Cool
Sačuvana

Хегел моли свога пријатеља Шелинга да га посаветује где би се у Јени могао јефтино настанити, тј. да то место буде близу где има једноставне хране, много књига и „ein gutes Bier“.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #76 Poslato: 03. Mart 2019, 22:38:16 »

Zanimljivo. Imam u planu zidanje krušne peči pa će mi svakako biti jednostavnije i preciznije da pravim oblike koji mi odgovaraju nego da ih režem brusilicom.  Smiley 
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #77 Poslato: 10. Oktobar 2019, 20:13:49 »

Zaista kvalitetna rešenja za zidana ložišta , temeljno obradjena tako da sve pohvale za majstore Smiley.Ja sam pekao šljivu prošli vikend i ustanovio da mi kazan poprilično guta drva jer imam ložište od 3mm lima pa je noću toplo kraj njega ali drva nikada dosta.Pa se pitam da li je neko radio izolaciju limenih ložišta i čime, na šta treba obratiti pažnju, ekonomija,  kompatibilnost materijala i sve ostalo čega ne mogu da se setim.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #78 Poslato: 10. Oktobar 2019, 21:28:01 »

Citat
Pa se pitam da li je neko radio izolaciju limenih ložišta i čime.
Rade ih svakodnevno u proizvodnji peči za centralno grijanje, staklenom vunom, pa pogledaj jednu.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #79 Poslato: 23. Oktobar 2019, 16:31:53 »

Posle isčitavanja stranica ovde napisanih na temu zidanja ložišta i izolacije istih reših da probam nešto u sopstvenoj režiji.Naime kod nas u Vojvodini se kotlanke uglavnom ili zidaju od blata ili se metalne kotlanke oblažu blatom pa se tako termo izoluju i sprečavaju progorevanje lima.Moje rešenje ispade kombinacija, dakle pošto sam po dvorištu već imao švapske cigle (cigla od demontiranih Nemačkih kuća) kojih kod nas ima ko pleve i isto tako se nadje kod šire rodbine čerpića (cigla od blata i pleve) koje isto tako ima u izobilju.Dakle lepo usitnim čerpić i pomešam sa vodom da bih dobio blato, ciglu izlomim na polovine i ozidam iznutra ložište, sutradan kada se malo steglo sve omalterišem blatom tj navučem sloj blata, sačekam dan da se prosuši i posle vatrom zapečem.Rezultat je manja potrošnja drva i lakša temeperaturna kontrola kazana, naravno ekonmski momenat je da ne kažem fantastičan, koštalo me malo vremena  Smiley
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #80 Poslato: 23. Oktobar 2019, 18:02:30 »

Thumb
Sačuvana

Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #81 Poslato: 23. Oktobar 2019, 19:00:29 »

Zaboravih na slike, nisam slikao finale a li evo barem sirove faze.
Sačuvana
sremac67
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #82 Poslato: 07. Maj 2020, 20:19:45 »

Stigao novi kazan, 250l  Grin , slike ću postaviti kao i dimenzije a imam pitanje u vezi ložišta.
Ložište je izolovano kamenom vunom od 2cm u sendviču je sa 2mm lima, dno nije izolovano i to sam uradio sa šamotnom ciglom od 3cm (vidi se na slikama)
Pitanje je da li da u unutrašnjosti po zidovima uradim još jedan prsten od šamotne cigle od 3cm ili je kamena vuna dovoljna?

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #83 Poslato: 07. Maj 2020, 21:52:33 »

Uradi ako već možeš.
Nije u pitanju samo izolacija i gubitak energije kroz zidove ložišta nego i svojstvo šamotne opeke da nakuplja toplotu pa time omogućava bolji temperaturni režim u ložištu. Njime se ujedno postiže i bolje izgaranje.
Sačuvana

djuma
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #84 Poslato: 19. Mart 2024, 21:09:18 »

Bistrice, pošto planiram da uzidam kazan od 350 lit., a posle tvog višegodišnjeg iskustva sa uzidanim kazanom zanimalo bi me nekoliko stvari:
1.Na mestu oslanjanja kazana dnom sa tih 20-ak mm. na rubu, da li si išao direkt na šamotnu opeku ili si između kazana i šamota kao ojačanje ubacio obruč od nekog drugog materijala i da li ti je taj deo šamota tokom vremena popucao na tom delu gde se naslanja dno kazana?
2.Zanima me širina i visina dimovodnih kanala, tj. na ovoj tvojoj slici mi je to otprilike na polovini visine bočne stranice kazana? Da li bi visina dimovodnih kanala mogla da ide na 2/3 visine bočne strane kazana i više, ili ima određena proporcija?
3.Nisam baš najbolje shvatio, ti me ispravi ako grešim, da li ti je ložište samo u ovom zatamnjenom četvrtastom delu iznad lužnice ili ložište ide iznad celim prečnikom kružnice, a u ovom četvtrastom delu je samo prostor za lug?
4.Kolika je visina između dna ložišta i dna kazana?
5.Koliko si ostavio otvora sa strane za čišćenje dimovodnih kanala? Pošto koristim za sada isključivo drva kao gorivo, a ona dosta prljaju te kanale i zahtevaju česta čišćenja, za razliku od gasa.
6.Koju si debljinu šamotne opeke koristio kod zidanja ložišta?
7.Da li postoji neka veza između visine kazana sa kapom i visine cilindra u hladnjaku?
8.Možeš li ubaciti par fotografija tvog uzidanog kazana i ložišta, jer ti si pravio ložište za gas, ali si ostavio i mogućnost loženja drvima (slika govori više od hiljadu reči)?
Sačuvana

Kakva je korist od slanja čoveka na Mesec kad ni na Zemlji nismo naučili da živimo.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #85 Poslato: 21. Mart 2024, 10:21:54 »

1. I ja sam se plašio tog problema pa sam stavio flahajz od mesinga. Nisam primjetio bitniju degradaciju šamota.
2. Trebala bi da bude u donjoj polovini ložišta jer tako tjera hladnije dimne plinove napolje, a ložište efikasnije koristi onaj njegov topliji dio za zagrijavanje bočnih strana kazana. Može i drugačije uz gubitak efikasnosti zagrijavanja.
3. Sve je ložište. Ako radiš samo na drva može biti i potpuno okruglo do dna ložišta u punom prečniku dna kazana. Omogućava situaciju samo jednog punjenja <uz manju dopunu za loženje do poćetka destilacije čak i tanjom jelovinom.
4. Cca 45 cm za loženje drvima.
5. Dva bi bila dovoljna. Mada nije problem i jedan ili dva više od toga ako bi ti olakšali dostupnost. Zatvoriš ciglom uzidanom glinom i po potrebi ih skidaš. Fasadno ih i gotovo pa ne primjetiš ako ne znaš gdje su. 12x12 cm.
6. Neka od standardnih dimenzije pune cigle, konkretno 25 X 12.5 X 5.
7. Ne direktna, ali indirektna kroz zapreminu kazana svakako postoji. Veća zapremina kazana daje veću zapreminu kape, pa time i njenih dimenzija među kojima je i visina, a sve skupa utiče na zapreminu hladnajka i tabarke pa time i njihovih dimenzija. Sve je u međusobno zavisnim proporcijama kroz zapreminu pa i njene proporcije oblika. Ako ideš po smjernicama proporcija i oblika koje su detaljno opisane u hiljadama riječi i rečenica na ovom forumu možeš u konkretnoj situaciji doći i do konkretnih proporcija.
8. Mogu ali neću.
Postojanje jasne razlike između moći i htjeti u sociološkom, društvenom i moralnom kontekstu je ona suštinska nit koja čovjeka odvlači od čopora i horde ka idealu zajednice u kojoj bi trebalo da obitava civilizovano društvo, a u svakodnevnoj komunikaciji postaje i tanana nit koja određuje relaciju ili interakciju među sagovornicima. Ne samo na hiljade slika nego svi zabilježeni  i nezabilježeni prizori sa ove planete su samo blijeda sjenka onog što porađa nadahnuće u čovjeku.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #86 Poslato: 21. Mart 2024, 19:37:05 »

Hvala, bistrice.  Smiley
Sačuvana

djuma
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #87 Poslato: 21. Mart 2024, 23:34:29 »

Tek sad sam pročitao. Bistrice hvala ti na odgovoru Thumb
Sačuvana

Kakva je korist od slanja čoveka na Mesec kad ni na Zemlji nismo naučili da živimo.
Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.055 sekundi sa 22 upita.