Percepcija ti je dobra ali zaključci su malo upitni, čini mi se. Govoreći samo o temperaturi a ne spominjući snagu plamenika zašli smo u ćorsokak Neće mi valjda biti zamjereno što ne prihvaćam ovu forumsku "dogmu"
Navešću nekoliko primjera :
-nekada su se kazančići za kojekakva kuhanja radila od tankog bakrenog lima (oko 2mm) a sa unutrašnje strane su bili kositreni Recimo da se kositar tali na 240 C I što se dešavalo? Ništa . Ne samo to postoji i dan danas šerpe na isti fazon u kojima su se pekla neka mesa Očito je da je kositar izdržavao sva ta grijanja iako se tali na vrlo niskoj temperaturi
- svi imamo "zepter" suđe čije dno nije od bakra nego od aluminija koji ima za 25% manju toplinsku vodljivost od bakra a tali se na 600C. Najveći plamenik na štednjaku je nekih 4-5 kW Kad preračunamo ispada da je na dno "zepter " šerpe mnogo više kW po cm2 nego na ijednom rakijskom kazanu Iskreno nisam vidio ni jednu na kojoj se primjete tragovi pregrijavanja (sa unutrašnje strane ) Možda se nekom i desilo ako je šerpa ostala prazna na plameniku jedno duže vrijeme
Kazandžije jako dobro znaju koliko treba acetilena i kisika da bi se nešto na bakrenom kazanu meko a pogotovo tvrdo zalemilo Nije samo dovoljna temperatura plamena , mora biti užasno mnogo energije po cm2
Naravno da dozovljavam da me nečije drugačije ISKUSTVO demantira
Da dodam , plamenik koji sam gore okačio a koji je dimenzija 350x350 mm na 30 mbar ima istu snagu kao i polidoro dužene 500 mm Kod prvoga je 8kW rapoređeno na 1200 cm2 a kod drugoga 8kW na 150cm2 Možda je u tome kvaka ??