bistrica
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 09. Januar 2010, 22:36:53 » |
|
Ako misliš na mikroprogorjevanje, nije opasan ni znatno jači od ovog zadnjeg kojeg si naveo. Normalno, pod uslovom da je na kazanu dno propisane debljine i da se pridržavaš pravila o dovoljnoj udaljenosti vrhova plamena od dna kazana.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
jagnjilac
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 10. Januar 2010, 20:06:36 » |
|
Evo sada sam slucajno pronasao i sliku mog gorionika u radu. Nadam se da se slazete da bi plamen trebao biti bolji. Morao bi izgledati plavkaste boje. Primetio sam da dosta cadjavi kazan.
|
|
|
Sačuvana
|
Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 10. Januar 2010, 21:14:58 » |
|
To nije dobar plamen,podesi malo dovod zraka pa ce ti plamen biti plavkast.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
jagnjilac
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 10. Januar 2010, 21:20:35 » |
|
Problem je u tome sto ne mogu da stelujem vazduh. Da li to znaci da mora da dobije jos vazduha? Ako je to u pitanju, prosiricu otvor za vazduh!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 11. Januar 2010, 05:36:30 » |
|
Trebas dodati zraka,pogledaj slike pa ce ti biti jasnije.Uslikaj na svome plameniku mjesto gdje plin izlazi is crijeva ili cjevi u plamenik.Takodjer napravi rupe na rostu tacno ispod plamenika,tako da napravis ispravnu cirkulaciju.Na ulazu plina u plamenik je podesavanje zraka kao na autogenim aparatima podesavas smjesu zraka i plina da bih dobio kvalitetan plamen.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 11. Januar 2010, 10:40:00 » |
|
Ja sam radio pre dve godine sa jednim plinskim plamenikom italijanske proizvodnje na kojem je pisalo da je snaga 9 kW. Po mojem racuna ta snaga bi morala da provri kazan od 100 litara (oko 80 litara komine) za nekih 45 minuta a onda bih snagu morao da smanjim na otprilike 1,5 kW (sto bi dalo 3 litre destilata na sat) i imao bih jednu bocu plina za nakih 5 kazana.
Medjutim, u praki se pokazalo da mi treba 2 sata da kazan provri i da mi jedna boca jedva izgura 2 kazana. Zakljucio sam da su gubici ogromni i od tada ne destilaram vise na plin.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jagnjilac
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 11. Januar 2010, 18:33:03 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 11. Januar 2010, 21:01:22 » |
|
Ja mislim da ti imas previse plina,a premalo zraka i slabu cirkulaciju zraka.Na slici vidis gdje da izbusis jos rupa na rostu.Na dovodnoj cjevi napravi rupe kao sto je to na drugom plameniku,ali isto tako napravi konus prsten sa istim konusnim rupama kao na cijev.Tako,ako dobijes previse zraka da taj konusni prsten mozes zakretati i smanjivati dovod zraka po potrebi.S obzirom da su ti dizne 2,2 mm , a imas ih puno i prolazi ti puno plina (razbacujes se s njime),a plamen nema dovoljno zraka i slaba je (nikakva cirkulacija).Kad uradis gore navedeno ja vjerujem da neces ni trebati ugradjivati dodatne cjevi.Imas ti njih dovoljno samo neproizvode sto trebaju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sremac_In
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 63
Jedna je dosta, dve je malo!
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 11. Januar 2010, 22:36:50 » |
|
Da se prikljucim vasoj diskusiji o zagrevanju kazana, licno sam pravio tamburu ili bendzo kako ga zovu i nisam bio zadovoljan jer je u precniku imao oko 28 cm pa je sporo grejao kaza od 80 lit. Inace imam prijatelja koji ima napravljen gorionik sa 8 dizni koji se stavlja na otvor lozista . Prvo se lim nesto vecih dimenzija od otvora na lozistu zasrafi kroz predhodno izbusene rupe na coskovima . Lim ima izrezanih 8 otvora po 4 u dva reda, velicie oko 35 do 40mm u te otvore se stavljaju cevi od gorionika. Sam gorionik je napravljen od cevi 3x2 cm, pravougaonog je oblika dimenzija otprilike 25cm sa 15cm. na svakoj dizni je prikacena prohromska cev duzine oko 20 cm i precnika oko30mm , Svaka cev je isecena sa 2 strane u blizini dizne otprilike 3x3 cm. sa druge strane gorionika je navarena armatura u obliku rukohvata, a sa donje strane parce armature na koju nailazi cevka kojom se regulise ugao pod kojim plamen izlazi ita j podipirac se zavrsava u obrnuto T. Drugar ima kazan od 160 lit i po kazanu potrosi oko 7-8 kubika plina.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jagnjilac
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 12. Januar 2010, 07:56:17 » |
|
Sremac, ako bi to mogao da slikas, i postavis slike na forum bilo bi interesantno. Mozda ce nekome zatrebati.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sremac_In
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 12. Januar 2010, 20:03:12 » |
|
Potrdicu se ovih dana da to uradim.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sremac_In
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 16. Januar 2010, 15:00:50 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jagnjilac
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 16. Januar 2010, 15:09:03 » |
|
Pozdrav Sremcu, Pogledaj upustvo za koriscenje foruma. Tu ces naci kako se postavljaju fotografije. Srecno!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
djordje_b
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 06. Februar 2010, 21:14:22 » |
|
Zdravo svima,naime moj plinski gorionik nije za pecenje rakije,vec za pecenje kora za pitu,ali posto nigde nisam nasao da neko diskutuje o ovome morao sam da postavim pitanje vama posto vidim da ima onih koji se razumeju u ovo sto meni treba.Kao sto vidite na slici uzeo sam cev 2m duzine izbusio je na svakih 3cm,rupa je 2mm precnika,zatvorio je sa jedne strane a sa druge uglavio crevo direktno sa boce,normalno imam sigurnosni ventil.Sve to lepo rai ali mislim da bi plamen trebao biti plavkast a ne kao kod mene zut i gori kao sveca,mislim da je u pitanju dotok vazduha ali neznam gde bi to trebao da izvedem.Uostalom ovaj gorionik bi trebao da se ubaci u drugu cev precnika 120mm,preko koje ide kora i pece se,trenutno koristim el. grejace snage 6kW,a potrebna temperatura je oko 500 stepeni.Izvinjavam se zato sto moj problem nema nikakve veze sa temom.Evo linka za skicu http://img2.imagetitan.com/img.php?image=33_skicagorionika.jpg
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jagnjilac
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 06. Februar 2010, 21:19:40 » |