djordje_b
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #30 Poslato: 06. Februar 2010, 21:21:41 » |
|
Nikako da je okacim,evo linka u prehodnom postu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #31 Poslato: 06. Februar 2010, 21:22:37 » |
|
To sigurno ima veze sa dotokom vazduha. Ako ga nema dovoljno onda je plamen narandzast i cadjavi. U suprotnom, ako je dotok vazduha dobar, plamen je plavicast i ne garavi. Mislim da se i temperature plamena dosta razlikuju u ova dva slucaja ali ne mogu da nadjem konkretne podatke pa necu iznositi nikakve pretpostavke. Kazanpasa i ostali majstori ce ti pojasniti kako se dotok vazduha regulise u praksi... Mislim da je u prethodnim postovima, u ovoj temi, neko vec napisao gde treba da se izbuse rupe na gorioniku pa pogledaj.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
djordje_b
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #32 Poslato: 06. Februar 2010, 21:24:31 » |
|
To je jasno kada je gorionik u obliku kruga,ali ovako nesto mi i nije bas jasno gde bih mogao da dovedem vazduh.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #33 Poslato: 06. Februar 2010, 21:39:54 » |
|
 Bilo bi dobro da si naslikao i stavio pravu sliku da vidimo kako to izgleda.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #34 Poslato: 06. Februar 2010, 21:44:09 » |
|
Probaj ovako: Ulaz plina u gorionik napravi otprilike ovako. Vidise gde ulazi vazduh, pored dizne.  Ili ovako, ako imas ovaj regulacioni ventil. 
|
|
|
Sačuvana
|
Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #35 Poslato: 06. Februar 2010, 21:49:36 » |
|
Nisi rekao koliki ti je precnik dizne!
He he, ja sam kao neki strucnjak a nisam, ni sam sebi resio svoje probleme sa gorionikom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
djordje_b
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #36 Poslato: 07. Februar 2010, 00:21:02 » |
|
Sutra cu slikati i okaciti sliku,a probacu i ove ideje,hvala na brzini 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
djordje_b
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #37 Poslato: 08. Februar 2010, 00:06:33 » |
|
Evo neke slike sto sam ranije slikao,danas nisam imao vremena da se pozabavim ovim problemom. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #39 Poslato: 11. Februar 2010, 18:43:20 » |
|
Ja sam radio pre dve godine sa jednim plinskim plamenikom italijanske proizvodnje na kojem je pisalo da je snaga 9 kW. Po mojem racuna ta snaga bi morala da provri kazan od 100 litara (oko 80 litara komine) za nekih 45 minuta a onda bih snagu morao da smanjim na otprilike 1,5 kW (sto bi dalo 3 litre destilata na sat) i imao bih jednu bocu plina za nakih 5 kazana. Medjutim, u praki se pokazalo da mi treba 2 sata da kazan provri i da mi jedna boca jedva izgura 2 kazana. Zakljucio sam da su gubici ogromni i od tada ne destilaram vise na plin. Iste takve gubitke imamo i kod upotrebe ostalih izvora toplote a ne samo kod plina. Kada bi se preračunala toplotna moć drveta za loženje došlo bi se do istih takvih zaključaka. A drugo je pitanje koliko nas košta svaki od upotrebljenih energenata.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #40 Poslato: 11. Februar 2010, 21:09:50 » |
|
Danas svraih kod jednog prijatelja koji se bavi izvodjenjem centralnog grejanja da se posavetujem oko plinskog gorionika za moj kazan. I tako rec po rec on iz gomile delova od kotlova nadje jedan gorionik od nekog starog madjarskog kotla koji cak nije ni radio. Kotao je bio od 18kW. Deluje vrlo interesantno. Dao mi ga je da probam. Jedino sto mi se ne svidja, a to je sto nije okrugao . Dimenzija je 120x210mm. Ima dvanaest dizni. Razmisljam da ga probam ovakvog, pa cak i da ga prepravim, da ga izvedem u obliku zvezde. Mozda moze da se napravi zastitna mrezica (cuo sam za nju ali nikad nisam video kako izgleda) u obliku kruga i da se tako postigne efekat ravnomernog rasporeda plamena po dnu kazana. Sta misle Bistrica, Kazanpasa a i ostali provereni znalci? . 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #41 Poslato: 11. Februar 2010, 22:53:42 » |
|
 Mislim da ti je to dobra ideja.Vidio sam takve mreze kod ljudi iz Juzne Afrike mecu ih na plinske peci i jako dobro funkcionisu.Samo nije ih lako napraviti.Ovde sam ti pokusao pokazati kako to izgleda.Sastio se od 2 diska mreze koi su sastaviti na kraju tako da cine jednu cjelinu.Prema sredini su isto spojeni kao sa savovima.To sve sluzi da ravnomjerno prima plin iz plamenika i ravnomjerno ga rasporedjuje.Takodjer sam naso da u Svicarskoj imaju aluminijski diskovi (obican krug) koi se postavi na plamenik i tako se on ugrije kao table na peci,a na njega se stavi to sto hoce da se grije..Specijalno su uradjeni za plinske peci.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #42 Poslato: 12. Februar 2010, 00:56:20 » |
|
O kakvoj mrezici pricate? Je li to princip Dejvijeve lampe ili nesto drugo? Evo citat sa wikipedije, cisto da se vidi uloga mrezice.. Davyjeva svjetiljka osim za rasvjetu služi i za rano otkrivanje prisutnosti metana u rudničkoj atmosferi. Da ne bi izazvala eksploziju metana, plamen joj je ograđen žičanom mrežicom (preko koje se jednoliko izlučuje toplina dobivena od plamena u okolni prostor) tako da vanjski plin ostaje na temperaturi nižoj od temperature paljenja metana. Pokusima je dokazano da je mrežica najsigurnija od probijanja plamena svjetiljke u okolni prostor ako ima 144 rupice na 1 cm2.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #43 Poslato: 12. Februar 2010, 08:35:35 » |
|
 Neznam za tu mrezu.Ovako to izgleda,Posto je posuda veca od plamenika ova resetka se stavi na plamenik i koristi plin iz njega i tako ga rasiruje po cjeloj svojoj povrsini.Na taj nacin uvecava plamenik i ravnomjerno zagrijava cijelu posudu.Kao sto mozete vidjeti na slici okrugla je i ima bezbroj rupica.Na prethodnim slikama se vidi da se satoji iz 2 dijela sastavita na krajevima i savovima razdjeljeno tako da ima kruzne komore (za koje neznam dali im je funkcija samo da mreze drze cvrste i razdvojene ili ima jos neku funkciju).Kad budem kod prijatelja i ako se sjetim uslikat cu je pa postaviti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #44 Poslato: 12. Februar 2010, 15:49:40 » |
|
Da li neko zna gde mogu da se nabave ove mrezice?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|