|
bistrica
|
 |
« Odgovor #75 Poslato: 07. Jun 2011, 19:31:06 » |
|
Da upravo tako, temperatura se ne povećava nego se samo povećava brzina isparavanja, sve dok se ne promijeni odnos etanola i vode u smjesi. Isti slučaj ti je i kod ključanja vode, možeš pojačavati vatru koliko hoćeš temperatura se ne mijenja, samo se ubrzava isparavanje. Zakoni termodinamike, uostalom o tome je detaljnije pisano na više tema na ovom forumu, pa malo pogledaj da ne izlazimo iz teme
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
wrabac
Mlađi član

Van mreže
Starost: 73
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #76 Poslato: 08. Jun 2011, 17:55:32 » |
|
Da upravo tako, temperatura se ne povećava nego se samo povećava brzina isparavanja, sve dok se ne promijeni odnos etanola i vode u smjesi. Isti slučaj ti je i kod ključanja vode, možeš pojačavati vatru koliko hoćeš temperatura se ne mijenja, samo se ubrzava isparavanje. Zakoni termodinamike, uostalom o tome je detaljnije pisano na više tema na ovom forumu, pa malo pogledaj da ne izlazimo iz teme
 sad mi ima logike, hvala u svakom slučaju
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
ne slušajte tuđe savjete, idotske odluke možete donijeti sami
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #77 Poslato: 05. Jun 2012, 16:41:20 » |
|
Evo dobar gorionik na plin (koriste ga spanci za Paella) Ja sam napravio slican ovakav ko radi na isti princip.(Stavi cu i slike i od mog brenera) Dobra stvar je sto moze da se dobro regulise i cena mu je pristojna(120 eur) Ja sam napravio svoj i elementi su me kostali~ 50 eur. Kad zalozim, pustam sva 3 kruga. Kad dodjem do ~40-45C gasim najveci krug,na 50-55C gasim sredni krug a sa najmanjem krugu radim do kraja. Malo je kompliciran da ga stavis u loziste (moram da "kipiram" kazan dok je prazan da bi usao) ali dobra je regulacija.  
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #78 Poslato: 05. Jun 2012, 17:18:33 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #79 Poslato: 05. Jun 2012, 20:56:22 » |
|
Jon, svaka cast za rucni rad. Znam za ove gorionike iz Spanije. Svojevremeno sam imao kombinaciju da ga dobijem iz Francuske ali sam odustao. Napravio sam drugaciji i veoma sam zadovoljan. Imam negde fotografiju, pa kada je nadjem, postavicu je. Ono sto zelim da ti sugerisem, posto vidim da koristis plin, kao uostalom i ja, cim budes bio u prilici zameni ovaj plinski regulator. Nisu kvalitetni i nisu pouzdani. Nemoj da se zezas. A sto se tice samog gorionika, mozes da ga nadogradis tako sto bi ugradio pilot plamena, elektrodu za varnicu, termoelement i elektromagnetni ventil sa automatskim zatvaranjem dotoka plina, kada se kojim slucajem plamen ugasi i onda si potpuno bezbedan. Pozdrav,
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #80 Poslato: 05. Jun 2012, 23:24:21 » |
|
Zdravo Jagnjilac! U pravu si! Plinski regulator je turski ali dosad, hvala bogu, nisam imao probleme sa njim. Ovo mi je bio prototip  ! Radio sam sa njime samo prepek,zato se temperatura brze i bolje regulise nego na drva. A sto se tice samog gorionika, mozes da ga nadogradis tako sto bi ugradio pilot plamena, elektrodu za varnicu, termoelement i elektromagnetni ventil sa automatskim zatvaranjem dotoka plina, kada se kojim slucajem plamen ugasi i onda si potpuno bezbedan.
Odlicna ti je ideja i sigurno cu prihvatiti tvoj savjet !  Treba samo jos da vidim kako treba to sve da bude i nema problem da ga napravim. Ako imas sliku ili naziv kako to treba i kako se zovu pomocices mi mnogo. Od alata imam skoro sve sto mi treba,pa ... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #81 Poslato: 05. Jun 2012, 23:39:47 » |
|
Ne brini za pomoc. Pa i ja sam ovde na forumu bukvalno sve naucio. Clanovi su korektni i nesebicni na pomoci. Konkretno ovu temu sam upravo ja otvorio sa ciljem da resim sebi gorionik. Neke detalje mozemo i preko PP da ne gusimo ostale. Ja sam ti na raspolaganju u svakom pogledu. Naravno, pomoci cu ti u onome sto znam.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #82 Poslato: 05. Jun 2012, 23:56:15 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #83 Poslato: 05. Jun 2012, 23:58:11 » |
|
Pucaj,majstore pucaj !  Tu sam da prihvatim i naucim od tebe,i od svih ostali ,sve sto je od koristi! Posto imas vece iskustvo sa plinom, svaka tvoja pomoc i savjet je meni vise nego dobrodosla.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #84 Poslato: 06. Jun 2012, 00:13:51 » |
|
He, he, Napravio sam drugaciji i veoma sam zadovoljan Jagnjilac kao obično škrt na riječima kada se priča o kvalitetu. Ovo je trenutno sami vrh plinskih plamenika za destilaciju. I zaboravio je da kaže da je ova boja plamena kod rada na minimumu. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #85 Poslato: 06. Jun 2012, 00:19:30 » |
|
Nisam dobro razumeo? Napravio ili nabavio drugi? Ako si napravio svaka cast-izgleda TOP! Ako si nabavio -reci gde ga ima i koliko kosta?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #86 Poslato: 06. Jun 2012, 00:24:03 » |
|
Ne mogu da tvrdim da je vrh, ali da je najkvalitetniji od svih modela koje sam do sada napravio a i video, to je sigurno. Inace ovo mi je cetvrto rsenje. Sto ne znaci da svi treba da pobacaju svoje i da prave ovakve. Zasto menjati nesto sto dobro funkcionise?  P.S. Nisam skrt, zar nisi video da nudim pomoc! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #87 Poslato: 06. Jun 2012, 00:41:21 » |
|
Jon, pusti bistricu, on samo provocira!  On i ja smo razmenili vise od 50 PP, dok ova stvarcica nije ugledala svetlost dana. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tuki16
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #88 Poslato: 06. Jun 2012, 01:31:19 » |
|
Kakvo "crno" gusenje, kakav PP? Pisite ovde na forumu jar je tema izuzetno vazna i interesantna, a vi voljni da delite iskustva. Svi detalji su vazni.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #89 Poslato: 06. Jun 2012, 12:54:55 » |
|
Neboj se tuki16!  Sve sto treba da znas u vezi ovoga, a nije privatnog karaktera,ja cu ti nesebicno prenjeti(ako treba i kopirati iz PP-ka)!  Necemo da "sakrivamo" dobijeno znanje,neboj se! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|