26. Oktobar 2025, 18:14:16 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Izvori energije koji se koriste za zagrevanje kazana za pecenje rakije  (Pročitano 230873 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #210 Poslato: 11. Mart 2018, 15:30:01 »

Naravno da se nekima desi i da se kalaj otopi ... Grin

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #211 Poslato: 11. Mart 2018, 15:34:00 »

Ne razumijem. Kome se to desilo?  Smiley
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #212 Poslato: 11. Mart 2018, 15:51:55 »

Ne razumijem. Kome se to desilo?  Smiley

Nekome zbog koga sam  trazila da se kazan zavari srebrnom žicom  Smiley ;
Sto je sigurno,sigurno  Grin
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
perakija
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #213 Poslato: 16. Septembar 2019, 12:17:15 »

Procitao sam sve o ovoj temi, ali sad imam jos vise nedoumica. Zeleo bih da pokusam da ubacim gorionik ali ne znam koji.
Kazan je precnika 60 cm, i mogao bih da stavim gorionik precnika do 55cm. Zapremina kazana je 80l.  Koja snaga gorionika je potrebna? Ako sam dobro razumeo mora se staviti mrezica da plamen ne bi dopirao do dna kazana. 
Sta bi od sledeceg bilo adekvatno:
http://gasiks.rs/online_prodaja-400-industrijski_plinski_gorionik_090_metaloplastika.html

http://gasiks.rs/online_prodaja-401-plinski_industrijski_gorionik_091_metaloplastika.html

http://www.gasiks.rs/online_prodaja-532-gorionik_profi_sa_dva_ventila.html

Da li je bolje uzeti palea gorionik ili kazanski plamenik ili mozda neki drugi predlog.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #214 Poslato: 16. Septembar 2019, 21:01:36 »

Za tu zapreminu 8-9 kW. Prečnika ne preko 40 cm.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Dcabro
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 76.0

« Odgovor #215 Poslato: 31. Maj 2020, 20:54:02 »

Za vas što pečete na plin, planiram malo da unapredim moje ložište u smislu neke toplotne izolacije (šamotna cigla sa unutrašnje strane lima, a kamena vuna sa spoljašnje strane) pa me zanima šta da radim sa čunkom?

Koliko sagorevanje plina (pečem na plin) zapravo stvara nusproizvoda koje je potrebno odvesti napolje? Trenutni promer čunka je napravljen za loženje drva i za plin je preveliki, i previše toplote ode tuda, pa me zanima da li to smem da zatvorim skroz (verovatno ne) odnosno koliki promer da ostavim?

Kazan je 120L, a gorionik 14Kw i trošim propan butan iz boce, dok se nekad prevarantska opština ne smisli da pusti gas kroz mrežu koju su razveli.

Hvala unapred!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #216 Poslato: 31. Maj 2020, 23:27:06 »

Kada bi krenuo od nule, bez limenog ložišta, i radio zidano ložište na pravi način onda bi tek imao puni efekat, ali manje bitno. Tvoj izbor.
Normalno da i kod plina postoje produkti sagorijevanja pa ih treba odvesti van ložišta kroz dimnjak. Orijentaciono ga nekom klapnom možeš svoditi na trećinu do polovinu onog za drva. Bar je meni trebalo toliko za plamenik od 45 kW. Najbolje je postaviti neku pomičnu klapnu kojom se to može regulisati po potrebi.

Potrebna snaga plamenika na početnom zagrijavanju je 3-4 puta veća nego u toku destilacije. Bitna razlika u potrošnji plina pa posljedično i u količini produkta izgaranja. Ne može dimnjak biti zatvoren ne samo zbog direktnih produkta sagorijevanja nego i zbog njegovog indirektnog uticaja na dotok dovoljne količine kiseonika, vazduha potrebnog za izgaranje. Primijeti se po boji plamena kod plinskog plamenika pa ti to može poslužiti kao parametar za namještanje klapne na dimnjaku.
Sačuvana

Dcabro
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #217 Poslato: 31. Maj 2020, 23:38:07 »

Ima smisla i logike to što kažeš. Kazan je od starca mog i trenutno u statusu "neka ga kod tebe dok meni ne zatreba" pa tako onda i ne razmišljam o zidanju, a ako bih i zidao, onda bih to naspram nekog drugog kazana koji bi bio bolji od ovog, no to je što je trenutno.

Kad pomenu snagu od 45KW, za koliko je to litara? Meni ovaj gorionik odgovara idealno u smislu brzine destilacije, jedino bi možda više odgovarao neki jači da brže obavi početno zagrevanje, jer meni treba oko sat i po od kako naspem dok ne poteče, i sve vreme radi na max. Jedino u prepeku malo privrnem pa kasnije odvrnem opet na max. A koristim 30mbar regulator.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #218 Poslato: 01. Jun 2020, 01:07:42 »

Za 400 litara. Može on i za 55 minuta al je štetno za kvalitet rakije pa idem na 90. Nekih okvirnih 10-12 kW na 100 litara je sasvim dovoljno ako je kvalitetan plamenik.
Sačuvana

Brboslav
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #219 Poslato: 02. Jun 2020, 21:16:51 »

Sad ste me podsetili sa temom... zanimaju me iskustva ljudi koji su radili destilaciju plinom u zatvorenoj prostoriji. Kada sam koristio drva, dosao sam do zakljucka da je, ma koliko pazljivo lozio, prosto nemoguce odrzati temperaturu tabarke normalnom cak i uz pomoc zaledjenih flasa, jer se temperatura u prostoriji dize i do 35+ pa me interesuje koliko zapravo dobro nastelovan plinski gorionik zagreva prostoriju od recimo 15-20 kvadrata. Sigurno manje nego drva ali me zanima koliko...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #220 Poslato: 02. Jun 2020, 22:49:07 »

Uđeš u kotlovnicu sa plinskim plamenikom, jer one u pravilu imaju takvu neku malu površinu, pa ćeš vidjeti da bi trebalo naložiti vatru u njoj ako je vani hladnije. Normalno pod uslovom da je ložište na kazanu izolovano bar na način kako je to kod peči za centralno grijanje.
Sačuvana

vladant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #221 Poslato: 25. Jun 2020, 14:08:18 »

Tabula Smaragdina na sto, da vidimo moze li se napraviti Magnum opus
Da probudimo Jabir-a...

Raspeti izmedju moci Zevsa, koji u najvecoj meri, kod lozenja drveta,
ima uticaja na kvalitet mucenice, i savremenih resenja plinskih gorionika,
gde se tezi kontroli, balansu... Pomiriti ovo dvoje?

Trebalo bi da je hrana zdravija, i ukusnija ako je spremana na zivoj vatri.
Kod iste pogledom prvo sto primetimo je nemir, talas...
I kod cistog zara primecujemo oscilacije toplote na povrsini.

Sa druge strane, kod gorionika se tezi ranvnomernosti, pravolinijskom...
Toga bas nema u prirodi, vec sve oscilira na nekoj frekvenciji, koja moze
biti iste ucestalosti, ali ako pogledamo oko sebe, daleko je cesci Fibonacijev niz,
a pravu liniju veoma tesko nalazimo.

Mozda je ovakva ideja dobar put?

https://www.youtube.com/watch?v=hdYNCAFtK1Y&feature=emb_logo

Pa bi uz Zevsa, upleli neki Jazz, ili Moravac...
Mozda dobili potrebnu talasastu vatru, i potrebnu kontrolu...

Ne umem da pecem mucenicu, samo razmisljam...
Nadasve neobicni Hundertwasser, tvrdi da su ravne linije, djavolovo oruzje...
Sačuvana

Dodje meni tako pred jesen, da ustanem ispod zemlje, dosadi mi da sam dole budan sanjam...
...cuvaj, sklanjaj staklo, bice srce, vaskrsavam.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #222 Poslato: 25. Jun 2020, 16:55:03 »

Interesantno.  Smiley
Samo jedna opaska vezana za epitet mučenice..Kad ga čujem ometa mi sve frekvencije. Naravno da nije tvoja kovanica, samo ne ide mi uz takvo piće.
Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #223 Poslato: 25. Jun 2020, 18:04:35 »

Citat
tvrdi da su ravne linije, djavolovo oruzje...
Kad pogledam sve one čovjekolike nakaze koje su u ime boga za sobom uspjele povesti onolike i onakve unezvjerene ljude onda mi i đavolje oružje dođe k'o ekološki osviješteni pokret za očuvanje planete zemlje. Grin
Sačuvana

vladant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #224 Poslato: 25. Jun 2020, 20:32:04 »

ne ide mi uz takvo piće.

Nisam ni znao dugo godina za taj izraz, kada sam ga prvi put cuo, ostao mi je u usima...
Valjda sto je zaista u praksi, puno vise mucenice, od kvalietne rakije.
Ako sam se dobro izrazio...

u ime boga

Hundertwassera sam se setio kao kontrast krutim formama, verovatno, zato sto je kuca koja je sagradjena po njegovom nacrtu na mene ostavila zapanjujuc utisak.
U hriscanstvu imamo; hleb nas nasusni... Ljudi imaju nasusne potrebe koje nemaju puno veze sa raciom, no to nije tema za ovaj forum.

Prava linija potpuno je strana ljudskom rodu, suprotnost životu i svemu što postoji. Ona je fikcija na kojoj se temelji naša civilizacija. Pojavila se kod ljudskog roda sa ciglom i modularnom konstrukcijom, a njena krajnja posledica su moderna arhitektura i dizajn
Wikipedia
Sačuvana

Dodje meni tako pred jesen, da ustanem ispod zemlje, dosadi mi da sam dole budan sanjam...
...cuvaj, sklanjaj staklo, bice srce, vaskrsavam.
Stranice: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.13 sekundi sa 22 upita.