To je asocijacija na moje detinjstvo na zadovoljan osmeh mog pokojnog dede kada se uvece zavrsi muljanje grozdja
Ovo me je podsetilo na isti takav osmeh mog, takodje pokojnog, dede Videna...
Jes da je tema odavno pisana, ali nije kasno da se nastavi. Sad, o tim jeftinim vinima svako zna sta treba da zna, neko ih pije a neko ne. U nekima od njih zaista moze da se oseti i ukus grozdja, kao da su od njega i pravljena. Neka neodoljivo podsecaju na ono sto se u mom kraju zove "kominjak". A ima i onih koja bas podsecaju na katastrofu u hemijskoj laboratoriji.
Ima ljudi koji hoce da budu fensi, pa u supermarketu kupe neko portugalsko ili spansko vino sa skupom etiketom, u lepoj flasi. E, ja u tim vinima ne osecam ni miris ni ukus grozdja, ali mozda tako treba? Mozda nasi dedovi nisu nista znali pa su, onako neuki, pravili vino od grozdja (sto je, izgleda, velika greska, jer ima zagovornika teze da kvalitetno vino ne treba da mirise na grozdje)? Mozda sam i ja bez ukusa, ali mi je manje bitna cena vina a bitan mi je ukus i miris (neki tamo ljudi, koje nazivaju jos i "enolozima" pominju i neku rec-buke). I ko mi kaze da je bitno da je vino strano i skupo, a nije bitno od cega je, ja mu ne verujem- ponekad cu radije da popijem jeftino, pa makar bilo i gore, kad vec nema domaceg pravog. Ipak su nasi dedovi, koji su mislili da se vino od grozdja pravi, vec pokojni...