HVALA HVALA ali nemojte misliti da je to Božije slovo, jeste BOŽIJI DAR, kao i osećaj za boje ili ukuse hrane, to će "mk" imati prilike da Vam i lično pokaže.
ja se bavim degustacijama odprilike 7 godina i naravno, "školovao sam se" - čitajući knjige a i "trenirao" znate svi kako se to radi. ali na vinima, koja su zahtevnija i kompleksnija, rakija je nekako "mala matura". i dalje sebe smatram amaterom ali sam za POLA DEGUSTATORA koji prodaju muda po Srbiji - PROFESIONALAC.
Ja recimo, nikada ne bi dao 17.2 boda "dunji od jabuke"-kao neki naši "stručnjaci", mada u masi uzorka na ocenjivanjima ima i objektivnih razloga kako do toga može da dođe. mogu sasvim kompetentno da ocenim naša bela vina, naše sorte i kupaže ali dalje od toga sam "truba".
A rakije, svakako. Jedino me "je...be" što ne umem da ćutim i da pakujem rezulatat u celofan sa mašnicama jer mislim da od toga nema koristi NIKO.
Svakom proizvođaču, drugaru i kolegi, najtoplije savetujem (naravno kada razumem problem) šta i kako bi trebao da radi da to izmeni i popravi. A ja veliku zahvalnost dugujem opet svojim drugarima, koji mene uče. I nije tajna.mnogo su me naučili italijanski vinari, da ih ne nabrajam i naši STRUČNJACI:
(napisao sam njihova imena pa izbrisao-da nikoga ne uvredim, ima ih trojica ali koga da stavim prvog)).svi oni znaju mnogo, mnogo više i uvek su mi rekli....pazi...OVAKO TREBA.
Savetujem svakom ozbiljnom proizvođaču da napravi svoju kolekciju organiskih kiselina, lakih alkohola i ulja koja su sastavni deo procesa i da na njima uči. Piše u knjigama mnogo toga ali džaba, ako se ne trenira i na čistoj supstanci.
Uvek morate probati što više različitih uzorka, probati skupa vina i rakije i upoređivati ih sa knjigom.....to je pos*o.
I konačno SAVET NAD SAVETIMA za vrhusnki proizvod, ničemu Vam ne služi DEDINO ILI TATINO iskustvo, to batalite.
Idite u Rajačke Pimnici i probajte Deda Perino vino, onakvo, kakvo se pravi već 50 godina ili dođite kod meme u Iđoš na ŠASLU-meni se ta vina i sviđaju ali,... ja nisam hobista, meni treba "UKUS MASE" "trenutni ukus koji prihvata većina" a to što moj tata voli kajsiju na 19 gradi od NS4 i da u destilaciji odvoji samo "cvet" - to se samo njemu i sviđa, SVET traži i prvi i drugi i treći doživljaj u jednom piću a tu "baabina" logika slabo vredi.
ZATO DRŽITE SE NAUKE a tradiciju poštuje, reda radi
Je smo li se dogovorili? Uvek na usluzi Vaš, Milan