16. Mart 2025, 19:42:15 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Metil alkohol u rakiji  (Pročitano 68990 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
e2e4
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Poslato: 25. Decembar 2009, 21:47:39 »

Da li i kako koncentracija metil alkohola u komu zavisi od podrucja gdje sljiva raste?
Kako utice sastav zemlje i kolicina vode (mocvarno odnosno previse vlazno zemljiste) u zemljistu tokom rasta i sazrijevanja plodova?
Kako utice temperatura pri procesu sazrijevanja plodova.
Koje sljive imaju vise metila u komu?, rane sorte ili kasne sorte?
Koje vrste sljive imaju najvecu a koje najmanju koncentraciju metila u komu?

Smiley

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #1 Poslato: 25. Decembar 2009, 23:49:23 »

Pektin je prekursor za nastajanje metanola, prostije receno razlaganjem pektina u toku fermentacije nastaje metil alkohol.
E sad, kako ovi faktori koje si nabrojao uticu na sadrzaj pektina u sljivi - pojma nemam Cool
Sačuvana
e2e4
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #2 Poslato: 26. Decembar 2009, 15:48:02 »

Laugh

Dobro.

Imam jos jedno pitanje.
Kako se moze izmjeriti postotak metila u rakiji.
Ako to nije jednostavno kome se moze odnijeti rakija da taj procenat izmjeri.

Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #3 Poslato: 26. Decembar 2009, 15:59:09 »

Ja vino nosim na analizu u jugoinspekt.Potrazi neku ustanovu koja se bavi kontrolom kvaliteta robe.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #4 Poslato: 26. Decembar 2009, 16:21:01 »

Da li i kako koncentracija metil alkohola u komu zavisi od podrucja gdje sljiva raste...

Kao što je dioda već rekao metanol nastaje enzimskom hidrolizom pektinskih materija plodova voća i to djelovanjem enzima pektin-metilesteraze. Sadržaj metanola zavisi od odnosa pektinskih materija u plodu i uvijek je isti za datu vrstu šljive. Zbog toga se odabranim postupkom prerade šljive u rakiji smanjuje ili sprečava njegovo nastajanje ili ako je nastao pogodnim načinom destilacije se njegov sadržaj smanjuje.
Za pojedine sorte to izgleda ovako: Crvena ranka 6 g/l, Sorta Požegača 7,95 g/l, Sorta Čačanka rodna 9,66 g/l, i Sorta Stenli 9,0 g/l.
Na količinu metanola više utiče sorta nego način prerade. Međutim iz razloga što se metanol izražava kroz odnos apsolutnog alkohola (miligram ili gram metanola u litri apsolutnog alkohola) može se reči da njegova količina zavisi od ukupnih šećera i pektinskih materija u plodu a indirektno i od načina prerade i fermentacije. Jer ako imamo manje šećera u voću i u postupku fermentacije sirćetnim vrenjem dobijamo više sirćetne kiseline u kljuku na uštrb dobijanja etanola onda će nam i količina metanola bez obzira što se kod nje radi o istoj gramaži imati veči udio u litri apsolutnog alkohola. A to je opasno u situacijama kad imamo loše vrenje i još ne uradimo destilaciju odmah po zavšetku vrenja, jer tada najčešće prelazimo dozvoljenu količinu od 12 grama po litri apsolutnog alkohola.
U istraživanjima je utvrđeno da su šljivovice poizvedene od kljuka koji je destilisan 2 meseca po završenom alkoholnom vrenju sadržavale za 25% više metanola nego one od kljuka kod kojeg je izvršena pravovremena destilacija.

Sva ova pitanja koja si naveo ne utiču direktno na količinu metanola ali utiču indirektno na opisani način tako što će dati voće sa manjim sadržajem šećera pa tako i etil alkohola.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #5 Poslato: 29. Oktobar 2010, 14:22:56 »

Jako me zanima koja žestoka alkoholna pića ne sadrže metanol
(viski, vodtka itd.. ) za rakije znam

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #6 Poslato: 31. Oktobar 2010, 18:05:39 »

Nema ni jedno.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 20. Septembar 2012, 21:37:20 »

Dakle ništa od efikasnog ili nekog jednostavnog razdvajanja metila od etila, postoji li tema, link ili neka druga pomoć....
Koje te rakija konkretno zanima, kada je u pitanju metanol. Možda pojednostavimo, da ne idem suviše uopšteno.
Sačuvana

bifi
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #8 Poslato: 20. Septembar 2012, 22:20:47 »

Ma  nov  sam  ja  u  svemu  tome  ,  mnogo  stručnih  izraza  me  naprosto  zbunjuje  ...

Pored  osnovnog   posla  dakle  od  kojeg  se  živi    ako  se  može  tako  reći  osnovni  hobi  je  ribolov  ...e  sad  naravno  najviše  je  to  izraženo  zimi   u  ribolovu  s  dobrim  prijateljima  uz   nešto  malo  suhog  mesa   a  naravno  i  koju  ribu  iz  tave     dobro  je  popiti  koju     kapljicu ...dakle  radi  se  o  maloj  vrlo  maloj  proizvodnji  domaćih  rakija  za  ličnu  upotrebu  ...nikakva  komercijalizacija ...
Imam  50 godina  i  sve  do  sad  bilo  je  raznoraznih  nabavki  domaćih  rakija  ,  što  boljih   ,  što  lošijih  ,   ali  od  prošle  godine   ,  malo   iz  znatiželje    uz   raznorazne  priče  i  diskusije  sa  svakim  ko  iole  išta  zna  o  pečenju  rakije     a  naravno   i  uz    pomoć   ovog  foruma    napravio  sam  od  rosfrajnih  pivskih  buradi  mali  kotao  zapremine  25-30 litara  za  pečenje  rakije .
Stvarni  nadimak  mi  je   bifi  i  iz  Sanskog Mosta    sam  BiH ...eto  ovo  ispade  kao  jedno  malo  predstavljanje .
Izvinjavam  se  na  off    kompletnog  posta  ....

Dakle  radi  se  o   svim  domaćim  rakijama  ...od  šljive , kruške , jabuke  , grožđa   itd ..
Prošle  godine  sam  ispekao  na  svoj  kotao  nešto  kruške  i  jabuke    ali  rakija  od  mog  domaćeg  crnog  grožđa  naravno  bez  izdvajanja  bilo  kakvog  vina  ( neznam  ni  kako  bih  to  uradio )  me  je  jednostavno  oduševila .....
Te  prošle  godine  moje  dvije  višnje  su  bile  nevjerovatno  rodile  ali  eto  nisam  od  obaveza  ništa  s  njima   mogao   stići   a  ove  godine  koja  je  inače  vrlo  loša  barem  ovdje  kod  mene  nisu  ništa  rodole  , ma  ni  za  pojesti  koju ....
Ove  godine  ,  prije  nekoliko  dana  od  svoje  dvije  male  rane   jabuke (neznam  sortu )  u  kominu  (kod mene  kažu   KOM)  sam  stavio  još  i  biljku " nanu "  ili   mentu  ,  metvicu  ili  kako  je  već  ko  zove  ...radi  se  o  malim  količinama  dakle  moja  dva  kotla ...  ispekao  sam  nešto  ,ja  je  zovem  menta  rakija  , popijete  jednu  malu  čašicu  ispadne  kao  da  ste  pojeli  pepermint bombon....
Imam  već  nešto  ukomljeno  jabuke ,  danas  sam  malo  skupio  grožđa  ,  kruška  mi  isto  nije  rodila a  interesovala  me  je  i  ona    apta .
I  tako  dakle   radi  se  o  malim  količinama   od  svih  ovih  naših  domaćih  voćki
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 20. Septembar 2012, 23:25:43 »

Priča o metanolu postaje dramatična i sa smrtnim posljedicama samo ako se radi o neprirodnim i nedozvoljenim načinima „mućkanja“ nečega što se ne bi smjelo ni nazvati rakijom. Ovako kako ti radiš, odnosno u situacijama kada se ta rakija stvarno pravi od voća onda takve dramatične opasnosti nema. Međutim, pored onih većih posljedica postoje i zakonom propisane granice koje osiguravaju relativno zanemarljiv uticaj na ljudski organizam. Da bi se kretao i 20-30% niže od te granice potrebno je da se obavi dobra destilacija koja podrazumijeva prepek, odvajanje prvenca, patoke i hvatanje rakije jače snage od 65 stepeni. Moguće je ovaj procent smanjenja dobiti i nešto više nego dvostruko, ali samo na specijalnim industrijskim postrojenjima za destilaciju, i to je sve što se može postići a da se to piće i dalje može nazvati rakijom, jer kod ovakvih postrojenja svako povećano odvajanje metanola ili bilo čega drugog iz rakije utiče na istovremeno odvajanje i onih poželjnih aroma. Dakle ako hoćeš rakiju onda u njoj moraš imati neku količinu metanola, a ako hoćeš destilat sa minimalnom količinom metanola onda to više nije rakija. Tu se za mene sva priča o metanolu završava.
Sačuvana

bifi
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #10 Poslato: 20. Septembar 2012, 23:32:55 »

OK.   Hvala  na  odgovoru  ...sad   mi  je  puno  toga  jasnije  ... Thumb
Sačuvana
Ervin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 19. Septembar 2016, 19:58:53 »

Pozdrav, svaka cast za temu. Za pocetak da kazem da rakiju pravim samo za sebe, a kad vec pravim onda volim i da znam sta, kako i zasto se desava u procesu proizvodnje, odnosno destilacije.
Proizvedem izmedju 50 i 100 litara godisnje, uglavnom od jabuke ili kruske, ove godine kruska mi nije rodila ali jabuka ima napretek.
Naime na ovom forumu sam citao da se metanol odvaja tako sto se 1-2% od zapremine kotla odvoji kao prvijenac i onda se uzima srce.

Prvo moje pitanje je da li se vise metanola odvoji ako ovo radimo dva puta, odnosno dok destiliramo kominu svaki kotao odvojiti 1-2% a onda pri prepeku opet odvojiti 1-2%.

Pri pravljenju rakije sam primjetio da onaj 1-2% (prvijenac) sto odvajamo, koji sadrzi najvise metanola (bar tako sam do sad naucio) ne moze biti mjeren gradusom, odnosno gradus iskace van iz menzure pa pretpostavljam da  u njemu etanola nema nikako.

Da li ovo znaci da se prvijenac moze odvajati tako sto se gradusom mjeri destilati i dok gradus ne potone do 75-80% ne uzimamo nista, a kad dostigne najvecu tacku na skali onda pocnemo odvajati srce?

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 19. Septembar 2016, 20:54:08 »

Metanol se ne odvaja u prvencu nego u patoci. Ne samo kod jabuke i kruške nego kod svog voća.
Prvenac se isključivo odvaja zbog nekih drugih jedinjenja koja prisutna u većim koncentracijama negativno utiču na miris i ukus rakije.

Ne znam šta ti je gradus i kako može da iskače nešto što pliva u prvencu, jakom alkoholu. Alkoholmetar i bilo koji areometar u prvencu može samo da uranja do dna menzure zato što je prisutan najveći procenat etanola u tečnosti koja se dobiva destilacijom.

Sačuvana

Ervin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 20. Septembar 2016, 17:36:11 »

E ovako, kad radim prepek meke rakije stavljam samo nju, znaci bez onih narodnih obicaja dodavanje komine itd. Lagana vatra i polako, i kad potece destilat gradus(alkoholometar) ili kako ko vec zove ne mjeri nista, ondnosno iskace iz menzure, sve dok ne istece nekih pola litre - litar onda pocinje teci destilat koji ima alkohola neki manji procenat i brzo dosegne jacinu od 75% i onda alkoholometar urodni do dna menzure.
Bar to se meni dogadjalo, i to sam prvo uvijek bacao, i vise, (2 flase po litar tog privijenca istocim i bacim ili 2 po 0.75....kako kad u zavisnosti od velicine kotla). Onda kad potece taj destilat na 75% ako nema nekih nepozeljnih mirisa pocinjem da sakupljam u posudu i idem do donje granice od 40% (kad na luli jacina destilada bude 40% prestajem da uzimam srce)
Rakija je uvijek bila finog mirisa i okusa, nije imala nekih izrazenih negativnosti, ali mislim da moze i bolje.

Hvala na sugestijama @bistrica
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 20. Septembar 2016, 18:06:40 »

Tako nešto se teoretski i praktično može desiti samo i isključivo u jednoj situaciji, koja inače nema veze sa destilacijom.
Stavio si posudu sa vodom ispod kazana prije nego je krenula destilacija i hvatao rakiju preko nje.

Isto bi bilo kada bi i neki sok ili dobru limunadu sipao preko takve posude sa vodom. Takođe bi rekao kako si dobio nešto u čemu se sok jedva osjeti.
Normalno da se to tako dešava jer su sok i rakija iz destilacije rasvorljivi u vodi. Ako je posuda sa vodom na primjer od litru i putiš da ti iscuri prvih pola litra destilata koji je imao jačinu 80 stepeni, u startu na luli, normalno da taj destilat kada ga uhvatiš u prvih pola litre sada ima oko 26 stepeni, jer se potpuno pomiješao sa vodom. Ako na litru pustiš litru destilata i hvataš nakon tog tada imaš oko 40 koji se dalje povećavaju, zbog činjenice da u posudu sa vodom koja sada ima 40 stepeni alkohola dotiče destilat jačine 75-80.  

Dakle nije stvar do prvenca i destilacije nego do vode sa kojom si ga pomiješao. Svejedno je rakiji da li je miješaš dok teče ili dok stoji, pa bi i ja rakiju od 40 stepeni kupljenu od tebe mogao pomiješati sa vodom i reći kako si me prevario jer ima samo 20 stepeni.  Smiley
Sačuvana

Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.047 sekundi sa 22 upita.