05. Decembar 2024, 01:11:55 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Regulisanje temperature vode u tabarci  (Pročitano 108653 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 25. Oktobar 2013, 10:20:42 »

Ovo što preporučujem je moguće realizovati pod uslovom da tabarka i kondenzator imaju zapreminu koja drastično ne odstupa od one navedene. Kod ovakvog temperaturnog režima tabarke se dešava da kondenzacija isto kao kod skroz hladne tabarke bude potpuna, ali se ne dešava da ona bude nagla i trenutna nego postepena i ravnomjerna. Pogreška je imati potpuno hladnu tabarku, pa čak imati i nagle promjene temperaturnog režima jer je cilj postepena i ravnomjerna kondenzacija kod destilacije rakije zbog uticaja na njen kvalitet.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 10.0

« Odgovor #31 Poslato: 25. Oktobar 2013, 10:28:18 »

Ja sam novi u radu sa tabarkom i na mom novom kotlu se još uštimavam. Ali ravnomjernim protokom vode postižem ujednačenu temperaturu izlaza destilata. Jedini je problem što mi je voda na ulazu u tabarku 19-18 stupnjeva a to za sada ne mogu riješiti (rakija izlazi na 20). Na starmom kotlu di mi dimenzije nisu bile baš idealne to je bilo vrlo teško izvesti tako da su dimenzije jako bitne.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 25. Oktobar 2013, 10:51:08 »

Za prvu destilaciju je ovo previsoka i nedopustiva temperatura izlaznog destilata. Morat ćeš to nekako riješiti.
Ovim dobivaš „mastan“ destilat (naročito izraženim onim masnoćama koje plivaju na površini), a djelimično i aromama na ukuhano, što pored ostalog utiče na „eleganciju“ konačne rakije.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #33 Poslato: 25. Oktobar 2013, 11:18:31 »

Da točno dosta bude prljava rakija. Ali nemam ideje kako to riješiti. Inače mislim da je problem u vodi koja ulazi a ne u tabrci budući da se održava ravnomijerna temperatura tokom cijele destilacije.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 25. Oktobar 2013, 11:30:01 »

Normalno da je jedini problem u temperaturi vode za hlađenje. Koju vodu koristiš i koliku temperaturu ima na izlazu koji je najbliži zemlji? Možda se zagrijava na putu do tabarke? Ako ni to nije dobro onda jedino preostaje ili promjena izvora vode ili ono što je jagnjilac uradio, ugradnja na dno tabarke spirale kroz koju prolazi vještački ohlađena voda. Postoji i alternativa ako vremenski uslovi dozvoljavaju. Prvu destilaciju (destilaciju kljuka) obavljati noću i (ili) tu vodu dodatno ohladiti noćnim temperaturama u nekom rezervoaru, iz koga onda tjeraš vodu u tabarku.
Sačuvana

lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #35 Poslato: 25. Oktobar 2013, 12:07:19 »

Jedino što nisam provijerio je put do tabarke jer sam mijerio vodu na ulazu u tabarku a ne na njenom izvoru. Danas ću to detaljnije pogledati.
Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 20. Jun 2014, 15:18:08 »

Imam problem s temperaturom vode pri ulazu u tabarku koja je u 9 mj oko 18 stupnjeva a kasnije padne na 15. Došao sam na ideju da ugradim spiralu na dno tabarke da hladi vodu oko kondenzatora dali ko ima kakvu ideju kako to napraviti i dali je to možda neko već riješio. Budući da sam kao majstor slabo potkovan.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 20. Jun 2014, 20:10:21 »

Spirala na dnu tabarke koja se hladi iz prerađenog klima uređaja. Mislim da je jagnjilac već razrađivao takvo rješenje. Nije ništa posebno komplikovano, o tome je nešto već pisao happy star na forumu,  ali bi ti kako sam navodiš ipak trebao majstor za tako nešto.
Sačuvana

lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 29. Jun 2014, 10:46:06 »

Malo sam se raspitivao kako bi to izveo. Naletio sam na šankomat za pivo koji bi spojio na spiralu od tabarke i ugradio bi sondu na dno tabarke da si automatski mogu regulirati temperaturu vode.
Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 11. Jul 2014, 10:46:41 »

Ovako sam zamislio sistem hlađenja vode u tabarci.
Ugraditi dva kruga spirale oko hladionika na jednakoj udaljenosti od stjenke tabarke i hladionika te dignutu 5cm od poda(tako su mi i nogice hladionika napravljene).
Spiralu bi spoio na šankomat za pivo kojim bi regulirao temperaturu na dnu tabarke. To bi išlo automatski  prema sondi koju bi postavio blizu lule za izlaz destilata ili još bolje u prihvatnu posudu tj. baždar (kojeg također moram napraviti). Druga opcija (stavljanje sonde u baždar)mi se više sviđa jer mi je majstor rekao da mi preporuča sondu staviti u neku inox cijev pa onda u vodu(valjda zbog kamenca). Tako stavljena sonda u baždaru bila bi u kontaktu sa rakijom pa mislim da nebi trebala cijev za zaštitu. U konačnici mjerenje bi bilo točnije.  Još mi ostaje  pitanje gornjega djela tabarke to ču regulirati propuštanjem vode od dna tabarke, samo se nadam da će mi aparat uspjeti ohladiti vodu (trebao bi jer se radi o maksimalno 3 ili 4 stupnja razlike).
 Ako ko ima kakav prijedlog otvoren sam za preporuke.
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 63

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 12. Jul 2014, 11:07:43 »

Odrzavanje temperature vode na vrhu tabarke sam resio, verovali ili ne, ugradnjom elekticnog grejace, koji je u funkciji samo kod prvog kazana dok se sve ne zgreje. Na zlost ne mogu da nadjem fotografiju grejaca, koji je pravljen po porudzbini. Obican krug na pola prostora izmedju tabarke i hladnjaka.  Mislim da je precnika 450mm.
Hladjenje vrha tabarke vrsim preko posebnog ulaza hladne vode (ovaj gornji), gde hladna voda dolazi u gornju polovinu tabarke. A vodu dovodim preko ovog prikljucka koji ima dva kraja, gde su jos na kolenima postavljena dva parceta cevi, duzine 150mm, da bi mi ulaz hladne vode, bio sto visi. Hladjenje dna tabarke, vrsim preko drugog ulaza hladne vode, na samom dnu.

Gornji deo tabarke funkcionise besprekorno. Problemi su u dnu, odnosno poteskoce se javljaju pri kontrolisanju i upravljanju temperaturom destilata na izlazu. Merenje ove temperature vrsim u bazdaru, preko sonde koja je u bakarnoj cevcici, koja je pak zaronjena u destilat koji izlazi iz lule. Imam bazdareni digitalni termometar kojim sve to povremeno proveravam. Ustanovio sam da je neznatna razlika temperatura u ovoj cevcici i tama na onom prelivu, gde pliva alkoholmetar.

Da bi postigao potrebnu temperaturu destilata na izlazu, planiram da na dnu tabarke ugradim  bakarnu spiralu koju cu povezati sa ovim agregatom koji sam dobio iz Nemacke. Moze i spoljna jedinica od kucnog klima uredjaja. Sa prijateljem vrsim proracune i pripreme za ovaj zahvat. Meni je temperatura vode (bunarska) 14-14.5oC. Sto je sasvim dovoljno za odrzavanje temperature destilata na izlazu prilikom druge destilacije (prepek) koja je pozeljno da iznosi od 17 do 19oC, dok ovakva ulazna vode ne moze da obezbedi neophodnu temperaturu destilata na izlazu od 13 do 15oC, koja mora da se obezbedi u prvoj destilaciji. E spirala je ovde pravo resenje.

Sve te temperature, pratim preko komandnog ormana. Crveni displej, pokazuje vodu na izlazu iz tabarke, dok zeleni pokazuje temperaturu destilata na izlazu.

O svemu ovome sam svojevremeno pisao, mrzime da trazim, ali nisam siguran da sam to ovako detaljno.

Lovranski,
Prenesi tvoja iskustva ako to pre uradis od mene. Ja ne verujem da cu stici to zavrsiti do jeseni.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 16. Avgust 2014, 20:18:20 »

Isprovocira me bistrica da nesto i ja kazem.  Cheesy
U stvari, on me je poterao da konacno zavrsim ono sto sam odavno planirao i sve pripremio.
Dosao sam danas, posle duze vremena konacno, do slobodnog vrikenda pa resih da krenem u savijanje spiralle koja ce biti postavljena na dnu tabarke.
Sistem ce funkcionisati na apsolutno isti nacin kao sto je to izveo Raso (happy star), stim sto je njegova spirala postavljena u kom, sa ciljem kontrolisanja njegove temperature u toku fermentacije a moja treba da omoguci kontrolu temperature na dnu tabarke, odnosno destilata na izlazu iz lule.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,757.msg21704.html#msg21704
Da podsetim, kod prve destilacije (destilacije koma) temperatura destilata na izlazu treba da bude od 13 - 15oC. Kako to ne mogu postici, svojom bunarskom vodom, cija je temperatura 14 - 15oC, neophodno je vodu dodatno ohladiti.

Napravio sam sablon od iverice, koji simulira dno tabarke. Kupio sam 14m meke bakarne cevi precnika 18mm. Uz pomoc pvc selni koje se koriste u grejnoj tehnici, postigao sam isto rastojanje cele spirale od dna (13mm) i takodje su mi pomogle da mi rastojanje, izmednju zavojaka bude priblizno isto. Jedino je u centru nesto vece, ali tu sam naknadno morao da je prilagodim tako da mogu da postavim hladnjak.

Zato sam i morao da napravim ovaj drveni sablon i sve to upasujem, jer bi to sve bilo nemoguce uraditi u samoj tabarci, na licu mesta. Sledi busenje tabarke, montiranje mesinganih prikljucaka na krejeve spirale, povezivanje sa sudom u kom se hladi voda,... Jos puno posla, ali mislim da cu sve na vreme stici.

Racunica je pokazala, da u tabarku precnika 80cm moze da se spakuje cev u spiralu, ukupne duzine 14m.
To je zaista tako, ali teorija je jedno a praksa drugo.  Scratchhead
Ja to nisam uspeo i nadam se, da ce ovih 11.5m koje sam uspeo da savijem, biti dovoljno za namenu, za koju je i planirano.

Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 17. Avgust 2014, 01:11:50 »

Citat
...ali teorija je jedno a praksa drugo.  Scratchhead
I teoretski nemoguće.  Smiley
Jedino ako je računica (teorija) zaboravila na vanjski-unutrašnji prečnik, i sveukupno na debljinu cijevi od 14 mm.
Za sve ostalo imaš  Thumb
Sačuvana

jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 17. Avgust 2014, 20:17:53 »

Teoretski, je apsolutno moguce.  whistlefly
I ja sam se iznenadio. Nacrtao sam u AutoCAD-u, ovu Arhimedovu spiralu u krugu precnika 80cm. Kriva linija je u stvari zamisljena osa cevi ciji je precnik 18mm. Rastojanje osa dva susedna zavojka je 35mm. Sto znaci da je izmedju savijenih cevi prostor od 17mm. Ukupna duzina spirale je 14.1m. Ali je to nemoguce rucno saviti u centru. Treba rucno saviti, ovu cev od 18mm u precnik kruga, recimo 100mm, sto je bez alata jako tesko izvodljivo, gotovo nemoguce.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 17. Avgust 2014, 20:52:18 »

E pa ni auto ne možeš napraviti samo čekićem i brusilicom, pa opet ne kažeš da je teorija jedno a praksa drugo, ili da je to apsolutno nemoguće.  Smiley
A inače ti i ne treba 14 metara, pogotovo na ovih 14 mm. Moglo je i 8 mm komotno.
Sačuvana

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.042 sekundi sa 21 upita.