Isprovocira me bistrica da nesto i ja kazem.
U stvari, on me je poterao da konacno zavrsim ono sto sam odavno planirao i sve pripremio.
Dosao sam danas, posle duze vremena konacno, do slobodnog vrikenda pa resih da krenem u savijanje spiralle koja ce biti postavljena na dnu tabarke.
Sistem ce funkcionisati na apsolutno isti nacin kao sto je to izveo Raso (happy star), stim sto je njegova spirala postavljena u kom, sa ciljem kontrolisanja njegove temperature u toku fermentacije a moja treba da omoguci kontrolu temperature na dnu tabarke, odnosno destilata na izlazu iz lule.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,757.msg21704.html#msg21704Da podsetim, kod prve destilacije (destilacije koma) temperatura destilata na izlazu treba da bude od 13 - 15
oC. Kako to ne mogu postici, svojom bunarskom vodom, cija je temperatura 14 - 15
oC, neophodno je vodu dodatno ohladiti.
Napravio sam sablon od iverice, koji simulira dno tabarke. Kupio sam 14m meke bakarne cevi precnika 18mm. Uz pomoc pvc selni koje se koriste u grejnoj tehnici, postigao sam isto rastojanje cele spirale od dna (13mm) i takodje su mi pomogle da mi rastojanje, izmednju zavojaka bude priblizno isto. Jedino je u centru nesto vece, ali tu sam naknadno morao da je prilagodim tako da mogu da postavim hladnjak.
Zato sam i morao da napravim ovaj drveni sablon i sve to upasujem, jer bi to sve bilo nemoguce uraditi u samoj tabarci, na licu mesta. Sledi busenje tabarke, montiranje mesinganih prikljucaka na krejeve spirale, povezivanje sa sudom u kom se hladi voda,... Jos puno posla, ali mislim da cu sve na vreme stici.
Racunica je pokazala, da u tabarku precnika 80cm moze da se spakuje cev u spiralu, ukupne duzine 14m.
To je zaista tako, ali teorija je jedno a praksa drugo.
Ja to nisam uspeo i nadam se, da ce ovih 11.5m koje sam uspeo da savijem, biti dovoljno za namenu, za koju je i planirano.