Nenade, nadam se da si video, sta ja zelim da uradim na svom kazanu. Ne znam za suvi led, ali ja imam iskustva sa zaledjenim plasticnim bocama od po 5 litara. Ja sam pre mesec dana, kada sam radio prvu destilaciju kajsije izveo jedan trik i upalilo je. Meni je kazan u zatvorenom prostoru i na tavanu sam postavio bure od 200 litara. U bure sam ubacio 10 zaledjenih boca, sto znaci cca 55 litara a onda sam bure dopunio sa vodom. Bure sam dobro izolovao, da boce izdrze sto vise a da se ne istope. Tu hladnu vodu sam spustao slobodni padom, po potrebi u dno tabarke i to je besprekorno funkcionisalo. Naravno da sam stalno dopunjavao bure. To je radilo automatski, koliko podhladjene vode izadje, toliko dodje sveze bunarske. Temperatura te vode bila je neverovatnih 5
oC, da bi nakon 16 sati, bila 14
oC. Dakle led je izdrzao tri kazana. Za ta 3 kazana (16 sati) potroseno je cca 700 litara vode. Priznaces 16 sati je malo za kontrolisanje fermentacije.
Ovo je moje iskustvo, veruj da je ovo tezak proces. Treba zalediti boce, popeti ih na tavan, ubaciti u bure, muka je to. E sad koliko bi izdrzao suvi led stvarno ne znam. Probaj pa ces znati rezultat.
Ja planiram sledeci test, dok ne zavrsim sav posao oko instaliranja kompresora.
Zavrsio sam pre neki dan spiralu u tabarci. Danas sam zavrsio i posudu, gde ce biti smesten isparivac, koji ce hladiti vodu. U posudu mogu da smestim 6 zaledjenih boca. Razliku do 100 litara cu dopuniti sa vodom. Dva dana pre toga cu napuniti tabarku sa vodom i pustiti da se voda sto vise zagreje. Onda cu uz pomoc pumpe, gurati hladnu vodu iz posude kroz spiralu u tabarci i pratiti sta se desava.
Znas kako kazu: "Zaludan pop i goveda krsti!"