08. Oktobar 2024, 20:25:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Epohe sazrevanja grožđa  (Pročitano 45415 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Poslato: 27. Decembar 2009, 17:35:38 »

Francuski ampelograf Pulliat je napravio klasifikaciju sorti prema dobu sazrevanja grožđa. Kao "standard" je uzeo sortu šasla bela (plamenka) i podelio sve ostale sorte u pet grupa:

I grupa – veoma rane sorte, sazrevaju pre sorte šasla bela, od 5. – 25. jula

II grupa – rane sorte, pripadaju prvoj epohi sazrevanja. Sazrevaju istovremeno sa šaslom od 1. – 25. avgusta.

III grupa – Srednje kasne sorte, pripadaju drugoj epohi sazrevanja. Sorte koje pripadaju ovoj grupi sazrevaju 10 – 15 dana posle sorti prve epohe, od 25. avgusta do 10. septembra.

IV grupa – kasne sorte, treća epoha sazrevanja. Sorte koje pripadaju ovoj grupi sazrevaju 10 – 15 dana posle sorti druge epohe, od 15. septembra do 1. oktobra.

V grupa – veoma kasne sorte, pripadaju četvrtoj epohi sazrevanja. Sorte ove epohe sazrevaju 10 – 15 dana posle sorti treće epohe, od 5. – 25. oktobra.
Sačuvana
djolex
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 07. Decembar 2010, 14:29:13 »

koje je to grozdje koje tako rano zri, dali kod nas uspeva, gde se moye nabaviti ?
Sačuvana
okletac
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #2 Poslato: 16. Mart 2011, 19:56:17 »

voleo bih da me neko posavetuje koje sorte ranog grozda da stavim za tunel-pergolu-.posto kasne sorte ne sazre zbog lada.ako znate gde da ih kupim u beogradu ili eventualno pouzecem po mogucnosti i crno i belo grozde zahvaljujem.
Sačuvana
vule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 23. Jul 2011, 21:05:41 »

Pozdrav svima!
Da li mogu kombinovati-mješati,kada i kako 3 sorte vinove loze ako različito dozrijevaju;i to merlot,caberne i vranac?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 27. Jul 2011, 14:37:33 »

Zavisi šta misliš pod tim mešati ? Ako misliš da mešaš grožđa za spravljanje vina, to ti ne preporučujem, jer dok jedno grožđe sazri, drugo je već prezrelo i izgubilo dosta kiselina. Ako spravljaš vino najbolje ti je da ih bereš posebno, napraviš vino od svake sorte posebno a kasnije izvršiš kupažu vina po svom ukusu, ili ako te baš mrzi sva vina pomešaj nakon prvog pretakanja pa šta Bog da!
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 6.0

« Odgovor #5 Poslato: 27. Jul 2011, 16:20:52 »

merlo i vranac još i možeš da mešaš ali kaberne je kasnija sorta pa važi ovo što je bodo rekao.
Sačuvana
vule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 28. Jul 2011, 17:51:02 »

Zahvaljujem na savjetima!
Sačuvana
Aleksandar 67
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.22

« Odgovor #7 Poslato: 16. Septembar 2011, 11:54:51 »

Намеравам да купим грожђе Мерло и Ит. ризлинг.Произвођач каже да му је ово прва берба. Да ли је то грожђе знатно лошијег квалитета с обзиром да је први род ?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #8 Poslato: 16. Septembar 2011, 12:54:50 »

Prvi rod ne mora biti lošijeg kvaliteta, čakštoviše bude i boljeg kvaliteta jer loza nije bila opterećena prethodne godine, a obično je i rod malo manji od uobičajenoga,pa je kvalitet grožđa dobar. Jedino se računa za vrhunska vina da vino dobija vrhunski buke i mineralne tonove tek nakon desete godine starosti čokota. Najbolje ti je da ako možeš vidiš i probaš grožđe pre berbe, pa ako nema previše grožđa na čokotu a na ukusu i sladi ( puno ) a kisi pomalo onda je dobro. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
m_117
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 65

Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 07. Avgust 2012, 06:44:24 »

Da li bi neko imao strpljenja da nam definiše sorte grožđa koje sazrevaju u kojoj epohi?
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 72

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #10 Poslato: 09. Avgust 2012, 05:34:35 »

Odgovor na tvoje pitanje je u stvari veoma veliki spisak sorti preko 500 je ekonomski znacajnih sorti, pa bi ja odgovor sveo, ne zbog strpljenja vec zato sto nevidim smisao navodjenja sorti koje kod nas nisu znacajne, na sorte zastupljene kod nas.
Dioda je prikazao grupe sazrevanja i vreme za svaku grupu, stim sto bi ja rekao da navedeno vreme ne odgovara bas nasim vremenskim uslovima. kod nas je vreme sazrevanja nesto kasnije, A treba reci jos i to da su moguci i prelazi iz grupe u grupu zbog razlike u opterecenju cokota, zelene rezidbe, dubrenja i razlike u samom polozaju terena.
 Prva grupa sorte veoma ranog sazrevanja

Julski muskat (djendjes), demir kapija, beogradska rana, kosovsko rano, biserka rana, opuzanska rana, strasenski, delevara, madlen anzavin, grocanka, julska razaklija, kraljica vinograda, kardinal, bek medzik, capski biser, erli muskat, plavi muskat, permijera. To naravno nije kraj ove grupe, ovde spadaju i sorte koje se kod nas veoma retko srecu i neznam da li zasadjene kod nas bi pripadale ovoj grupi kao na primer trakija, favorit, veoma rani afus ali, trakijski muskat,marica, plovdiski muskat, prima, ora, plevenski muskat, i tako dalje. Drzim se ove poznate podele za koju je kao reperna sorta uzeta persunasta sasla (bela sasla, plemenka bela) crvena plemenka stize nesto ranije od bele a zelena i zlatna plemenka su nesto kasnije ali i one spadaju u II repernu grupu.
Sutra II grupa, vec se naveliko razdanilo moram u vinograd.
Sačuvana
m_117
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 09. Avgust 2012, 06:36:05 »

Hvala ti Vladane na odgovoru,
međutim odmah sam shvatio koliko sam neprecizno pitanje postavio.
Zapravo me interesuju epohe sazrevanja uobičajenih VINSKIH sorti grožđa koje se gaje na našem podneblju, pa bi to i bilo pravo pitanje na koje sam želeo odgovor, jer mi se dešava da na Kvantašu tražim sortu koja je već odavno obrana i već se degustira vino od nje.
Pozdrav!
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 72

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #12 Poslato: 09. Avgust 2012, 17:01:01 »

Pobego sa sunca uzeo knjigu "sorte vinovi loze" i napravio tabelu za sorte koje ocekujem da mozes nabaviti, a ti za konkretnu sortu postavi konkretnije pitanje. Podaci o vrmenu berbe su za 10 uzastopnih godina na podrucju Fruske gore. Naravno da na podrucju na primer Makedonije sve dospeva 15-ak dana ranije, pa cak i na nizim terenima sve dospeva nekoliko dana ranije.

Ranjski rizling                26 08 - 18 10
Talijanski                       09 10 - 03 11
Traminac                       25 08 - 28 10
Sovinjon i Chardonnay   25 08 - 18 10
Pino gris                        26 08 - 28 10
Zupljanka                      16 09 - 21 10
Smederevka                  21 09 - 26 10

Vranac                          21 09 - 30 10
Prokupac                       23 09 - 30 10
Merlo,Kaberne sovinjon   20 09 - 27 10
Kaberne fran                  21 09 - 28 10
Frankovka                      09 09 - 29 10
Portugizer                       21 08 -28 10
Game                             09 09 - 01 11

Ove godine se moze ocekivati da ce sve sorte dospeti znatno ranije. Kod mene na Chardonnay, tamjanici i tramincu na biranim pucadima sam izmerio 20% sire. Jako vodim racuna da ne prodjem kao prosle godine sa tamjanikom 15.3 alkohola pa je eliminisana iz standardnih suvih vina. Kasno sam poceo meriti siru.

Sačuvana
m_117
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 10. Avgust 2012, 06:57:48 »

Hvala ti još jednom Vladane!
Mislim da će ova tabela biti od koristi mnogim početnicima.
Pozdrav!
Sačuvana
markouna
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 11. Septembar 2012, 17:21:08 »

Pozdrav svima!
Imam veliku brajdu ispred kuce, na kojoj grozđe godinama fino sazrijeva. prosle i ove godine se desava pa na jednom grozdacu pola bude zrelo a pola potpuno zeleno. Molio bih vas da mi kazete sta moze biti.
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.251 sekundi sa 22 upita.