08. Oktobar 2024, 20:08:56 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: recepti uz vino i sa vinom  (Pročitano 44305 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Poslato: 29. Decembar 2009, 18:14:40 »

alambik mi je dao predlog da na off topicu izlozim moj recept za dimljenog sarana a ja nisam nasao slicnu temu tako ako nije problem ja bih otvorio novu temu samo za recepte .dioda ako postoji negde mesto za recepte vi me uputite ako gresim.recept je vrlo jednostavan.za dimljenje se koriste koriste sarani od 3 do 5kg i to samo i iskljucivo divljaci tj sarani koji imaju na sebi krljust a ne oni golaci koji su masni i ne odgovaraju za dimljenje.kada se skine krljust pristupa se ciscenju utrobe i to se reze sa ledjne strane celom duzinom dok se trbusna strana ne sece tako da kada se izvadi iznutrica saran otvori kao novina .da bi se lakse dimio nebi bilo lose probosti ga nekom grancicom ili zicom za rostilj da bi ostao tako otvoren i da bi dim dopirao do svih delova. onda se pristupa soljenju gde treba malo voditi racuna jer se dimljenjem gubi voda iz ribe i ona ostaje slanija nego sto ste zamislili.po soljenju ostaje u salamuri 2-3 dana.zavisi da li je napolju hladno ili nije.onda se komadi kace u pusnicu i ostave bogamo ceo dan da se ocede jer ne sme se dimiti vlazna riba bice ukus dima gorkast.dimi se dva tri dana na laganom dimu od sljivovog ili bukovog ili bagremovog drveta.dimi se onoliko koliko zelite da ostane suva.ovo od 2-3 dana je za przenje i dodavanje u druga jela kao prebranac itd a ako zelite potpuno suvu kao bakalar onda treba 2nedelje.na ovaj nacin moze se dimiti sva riba osim soma jer se mora staviti na neku mrezicu od npr prohroma da se nebi raspao.zaboravih obavezno se odseca glava jer znate onu staru riba od glave smrdi tj ostavite je sa iznutricama za corbu.ako ima pitanja tu sam iz kraja gde se vekovima riba sprema na taj nacin.pozzzz i prijatno
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
Maestro
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 72

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #1 Poslato: 29. Decembar 2009, 20:11:46 »

Recept je sasvim OK, mada ima još nekih detalja koje iskusni ribolovci preporučuju. Pripremiću recept i podeliti sa Vama!

N.B. Ono što u ovom receptu ne valja je treće predloženo drvo za dimljenje - BAGREM - nikako NE jer daje veoma specifičan miris, koji većina ljudi ne podnosi.
 Thumb
Sačuvana

"Deli svoje znanje, to je način da budeš besmrtan"
jona DERU
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.16

« Odgovor #2 Poslato: 29. Decembar 2009, 20:29:26 »

I ja imam samo jednu "primedbu" isto štose tiče drveta za dimljene  , meni su rekli da se za sve štose dimi ( kobasice šunke itd)   koristi drvo koje rodi
Citat
na laganom dimu od sljivovog ili bukovog ili bagremovog drveta
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #3 Poslato: 29. Decembar 2009, 20:51:36 »

I ja mislim da bagrem nije dobar zbog specificnog mirisa koji daje dok sagoreva,takodje nije dobar orah,kao ni zimzeleno drvo.
Sačuvana
jona DERU
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.16

« Odgovor #4 Poslato: 29. Decembar 2009, 21:04:17 »

sale a vidiš  , isto su mi rekli da se na kraju procesa dimljenja mesa ubaci jedna grančica zimzelena na jedno sat dva i da mu ona da samo malo blagi neki ukus miris šmek
Sačuvana
jona DERU
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.16

« Odgovor #5 Poslato: 29. Decembar 2009, 21:06:15 »

samo da napomenem da za sada nisam nikada sam sušio meso al se spremam i skupljam informacije , znači ovo što sam pisao nisam probao u praksi
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #6 Poslato: 29. Decembar 2009, 21:46:33 »

Cuo sam i ja za to na kratko ali ne na duze zato sto zimzeleno drvo ima smolu koja bi sagorevala i to bi se lepilo za meso.
Sačuvana
Maestro
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 29. Decembar 2009, 23:21:06 »

Prvo neki fotos, pa obećani recept, pa prijatno!

Dimljenje šarana
Za dimljenje se preporučuje šaran-divljak preko 2 do maksimalnim 5 kg. Da bi se adekvatno pripremio potrebno je obavezno odseći glavu (po onoj narodnoj “riba od glave s….”) i dobro očistiti od krljušti i utrobe. Otvaranje šarana može da se uradi na dva načina: sa ledjne strane duž kičme (dimi se ceo rastegnut uz pomoć drvenih štapića ili metalnih šipki) ili klasično sa trbušne strane, pa se naseče skoro do kičme (ostaje u jednom komadu) na uže ili šire“šnite” i takodje se pomoću drvenih štapića razmakne na stomaku.
Bitnu fazu u procesu priprema predstavlja i soljenje ribe koje, takodje, može da se uradi na dva načina: tzv. suvo soljenje gde se riba stavlja direktno na krupnu morsku so, po dan sa jedne, pa onda sa druge strane. Poznavaoci tvrde da se na ovaj način ne može presoliti, jer riba “povlači” onoliko soli koliko joj je “potrebno”.
Drugi način je klasičan pac, salamura ili već kako ko zove (lično sam zagovornik ovog načina). Osnova svakog paca ili salamure je voda i so. Stavlja od 40 do 70 grama soli na 1litar vode. Poželjno da so bude morska. Lično stavljam 50gr. soli na litar vode (primenjujem sremački način probe salaniteta – presno jaje u pac, ako pliva pogodjen salanitet).
Količina ribe diktira potrebnu količinu paca i to u odnosu 1:1, odnosno onoliko paca koliko da sva riba bude potopljena. Preporučljivo da voda bude mlaka. (Nisam probao, ali neki “znalci” tvrde da je čak bolje da riba bude smrznuta!?)
Pored ovoga, potrebno još ugrejati 1 litar vode i u njemu 30 minuta kuvati “tajne” začine (zato postoji deset, “tajnih-različitih” recepata): po desetak zrna belog i crnog bibera, po prstohvat bosiljka i ruzmarina i ostalih travki – mašti nema kraja, ili možda kupiti gotovu pomešanu kesicu bilja-začina za sušenje ribe. Neće smetati ako se doda i neki deci crnog vina.
Kada skuvani “specijalitet” postane mlak dodaje se preko već potopljene ribe u salamuru, sve izmeša i poklopi. Dovoljno je da šaran ostane u pacu najmanje 12 sati, s tim što bi na svaka 2 do 3 sata trebalo ribu “prebaciti”, odnosno pac promešati.
Kada se šaran izvadi iz paca mora se dobro sprati sa hladnom vodom, jer se na taj način spira sva so, inače bi riba bila preslana kad se osuši. Spiranjem hladnom vodom ostaje praktično samo so koju je riblje meso upilo.
Posle toga, ribu dobro posušiti suvom krpom, ili upijajućom salvetom, okačiti je u pušnicu da odstoji još 2 do 3 sata kako bi se i zadnja kap vode ocedila. To je veoma bitno da bi, posle dimljenja, ostala crvena ili roze boja dimljene ribe sa strane gde je meso, odnosno bakarno-zlatna boja na strani gde je koža. Ukoliko se to ne učini na svakom mjestu gde je riba bila malo više vlažna tu će meso pocrneti, odnosno dobiti tamne fleke.
Što se tiče dimljenja dovoljno je dva do tri, isključivo hladna, dima dinamikom: dan dimljenja-dan pauze-pa opet dim. U pogledu drveta preporučuje se vlažna piljevina (trinja) od bukovine, jer daje beli dim i pravi miris. Nije loše da se poslednji dim obogati kojim panjićem kleke ili grabovine za lepši šmek, a preporučuje se i neki panjić šljive da dobije zlatnu boju. (Nisam probao, ali kažu da pri kraju nije loše ubaciti i malo zimzelenog drveta radi specifičnog šmeka).

Pozdravi! Thumb
Sačuvana

Maestro
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 30. Decembar 2009, 06:45:56 »

Nisam stigao sinoć da Vam preporučim recept za spremanje dimljenog šarana, ali sam stavio fotografije - druga i treća u predhodnom tekstu.

Špikovani dimljeni šaran

Potrebno je:
nekoliko dimljenih komada ili ceo dimljeni šaran
beli luk
slanina iseckana na kockice (ako pravite posno-bez slanine)
3 dcl vode
3 dcl belog vina
1 dcl ulja
biber, začinsko bilje

Postupak:
Dimljenog šarana posuti začinom i biberom po želji i staviti u nauljen dublji pleh. Ako se špikuju komadi, na svaki komad staviti sitno seckan beli luk i kockice slanine. Ako je šaran ceo, nožem ga zarezati i stavljati u rezove beli luk i slaninu.
Količina slanine i belog luka zavisi od vašeg ukusa.
Sve preliti vodom, belim vinom i uljem.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 30min., uz stalno prelivanje.

Prijatno!  Roll Eyes
Sačuvana

shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #9 Poslato: 30. Decembar 2009, 16:51:31 »

nemam primedbi, ja vam samo dajem recept koji sam nasledio od prapra dedova i koji se koristi kod nas u selu provu inace selo je kao poluostrvo jer sa obe strane ga okruzuje reka sava i tu se vec vekovima zivelo od ribe .sada je tp proslost jer je nebriga ljudska unistila riblji fond a takodje i neljudi koji ribu izlovljavaju strujom ,dinamitim,plinom itd itd.za susenje se kod nas koristi iskljucivo sljiva i drva iz sume hrast i jasen a za bagrem znam da sam najbolje suvo meso jeo u zivotu suseno na bagremu.ne poricem vase tvrdnje ali ja vam prenosim moje iskustvo.za malo arome se stavi ruzmarin ili bosiljak na zar pri kraju susenja.toliko ako ste zainteresovani za neki novogodisnji recept od curke ili divljaci javite se .radio sam u nemackoj 3god u restoranu zlatni lav u ofenbachu tako da imam prilicno iskustva a sve kuvam iz glave bez recepta jer ko meso upropasti njega treba ubiti.imam i dobar recept za riblje sardine.pisite sta vas zanima tu sam na raspolaganju.
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #10 Poslato: 30. Decembar 2009, 21:28:00 »

probajte da dimite skusu,dva dana u salamuri dva dana na bukovini,extra
Sačuvana
Sasa Cosic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 10. Novembar 2011, 17:32:52 »

Poštovanje,

Danas sam se tek priključio na vačem Forumu.

Proces dimljenja šarana za pripremu pijanog šarana koji ja koristim.

Već par godina kupujem šarane od 5kg (6 komada), koje posle čišćenja i detaljnog pranja, prelazim u fazu soljenja.
Jedan dan u morskoj krunpnoj soli ostavim šarane da odstoje.
Sutra ujutro očistim šarane od viška soli i okačim u pučnicu da se ocede jedno 3 sata.
Nakon toga, upalim vatru suvom bukvom kojom dimim samo par sati dok ne poprimi miris drveta i pocrveni.

Po mome dovoljno je pre pripreme za pijanog šarana u rerni.
Ukus je izvrsan za gurmane.

Što mene interesuje, je dimljenje šarana pre pečenja u rerni, a da ostane sočan a ne suv...

Pozdrav svima,
Saša 

Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.048 sekundi sa 21 upita.