12. Decembar 2024, 11:30:01 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 7 8 [9]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ispiranje rakije preko vode  (Pročitano 116743 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #120 Poslato: 15. Decembar 2019, 11:49:56 »

Na temi likera ima opsježno o tome i na poslednjim stranama.
Ne odvajati prvijenac uopšte je greška koja ne dovodi baš do prijatnih mirisa tako da nećemo o tome zaista.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #121 Poslato: 15. Decembar 2019, 11:51:07 »

Žao mi je što sam pokrenuo ovoliku diskusiju. Previše energije zalud utrošene.
Da se razumemo, nema u toj rakiji neprijatnih tonova, samo je previše aromatična na 50 stepeni.
Ne brini se za to. Nikada odgovori na pitanja ne budu namijenjeni samo onima koji su pitali nego i svim drugim koji ga čitaju jer imaju namjeru probuditi radoznalost i uvući dublje u problematiku. Bar kod onih koji pišu sa namjerom da bezrezervno podijele svoja provjerena, neupitna saznanja i iskustva.

Ne može rakija biti prearomatična, kao što ni slika ne može biti prelijepa, pa da joj to postane smetnja ljepoti izražaja. Kič je normalno nešto sasvim drugo.
Kod rakije uhvaćena bez dovoljno odvojenog prvenca, bar tako sam navodiš, i kvalitetnog odvajanja patoke kod rakije uhvaćene na 60 stepeni u prihvatnoj posudi je prisutno sve drugo samo nije previše aromatična.
U njoj ima viška intenzivnog, kao stršećeg, agresivnog, prodornog, pa i neugodnog zbog nekvalitetnog odvajanja frakcija. Prvenca i patoke. U njoj ima manjka aromatskog jer je neminovno maskirano većim koncentracijama jedinjenja koja u rakiju ulaze prekasnim odvajanjem patoke, i aromatski razblaženog zbog više unesenog etanola.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Dzionik
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #122 Poslato: 15. Decembar 2019, 19:05:25 »

Sad smo došli do onog što zovem pokazivanje rukama, dobar arhitekta pita gde je papir i olovka, onaj drugi
I dalje mlatara rukama....
Odnosno ja bih trebao da budem malo potkovaniji sa opisom dotične  rakije, i da imam neke uporedne repere, što nemam.
I upravo zato sam toliko samouveren i mislim da nisam napravio nešto preterano loše. I želim da to bude bolje....
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #123 Poslato: 15. Decembar 2019, 19:09:10 »

Ako pitaš za temu za to što sad imaš a ja sam navela maceraciju možeš ovdje naći odgovore.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=196.90

Za sledeću godinu pažljivije od starta.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Dzionik
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #124 Poslato: 15. Decembar 2019, 19:12:24 »

Izvinjavam se zbog kasnih i šturih odgovora , iz nekog razloga samo osvežavanje stranice ne daje i nove postove.
Teška je muka kuckanje mojim prstičima po mobilnom....
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #125 Poslato: 15. Decembar 2019, 19:23:57 »

Ma da, niko nije rekao da ti je rakija pretjerano loša nego da lako može biti i znatno bolja. Što se tiče destilacije, jer si o njoj i pisao, uvijek dajem preporuku da se odvoji 1-1,2% prvenca i rakija hvata na minimalno 65 u prihvatnom sudu, poslije solidne fermentacije. Kad se tu uvjeriš u razliku kvaliteta lako je onda ići dalje pa smanjivati prvenac, a povećavati koncentraciju u prihvatnom sudu. Probavajući je i upoređujući je na različitim rezovima.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Dzionik
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #126 Poslato: 15. Decembar 2019, 20:11:50 »

Ako pitaš za temu za to što sad imaš a ja sam navela maceraciju možeš ovdje naći odgovore.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=196.90

Za sledeću godinu pažljivije od starta.

Hvals, bacam se na čitanja.

Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.12 sekundi sa 21 upita.