03. Oktobar 2024, 13:20:11 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ispiranje rakije preko vode  (Pročitano 115903 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #15 Poslato: 03. Januar 2010, 11:49:44 »

Mk zalutao si. Smiley

Nije zalutao nego sam ja, na njegov predlog, izdvojio ove postove iz teme o dunjevaci i od njih napravio novu temu...
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #16 Poslato: 03. Januar 2010, 11:58:00 »

Ok, izvinjavam se.  I meni se ucinilo, ali sam video da je to poslednji post sinoc oko 23.
Sačuvana
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #17 Poslato: 03. Januar 2010, 13:50:15 »

onda kad rakija tj alkohol i voda prave jedinjenje zasto na kraju postupka destilacije u flasi od litar ostane voda koju sam sipao sa vrlo malim nemerljivim procentom alkohola na povrsini i na na dnu ostane plavicasto slinasta smesa kojoj. moj profesionalni grad ne moze da izmeri jacinu.ajde alhemicari odgovorite pa cu vas razumeti.a uzmite litru alkohola u apoteci i stavite na vagu i stavite litear vode pa da vidimo rezultat.nemojte pljuvati nesto sto niste probali i pobijati nesto sto se koristi dugi niz god i daje rezultate, druga je prica sto se gubi na kolicini rakije a dobija na kvalitetu sto vi verovatno zelite da izbegnete.pozzzzzzzz
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #18 Poslato: 03. Januar 2010, 18:28:21 »

Не али постоји нешто друго.
Вода и алкохол (било који) растварају се једно у другом у било ком омеру.
Међутим ово није овако за све растворе. Најчешће растварачи, зависно од температуре, могу да отопе (растворе) само одређену количинумасе коју растварају. Конкретно код етеричних уља: њих алкохол по правилу далеко боље раствара него вода, а осим тога на вишој температури раствара их и алкохол и вода боље него на нижој. Ово има за последицу да некад, рецимо, бистра ракија која се охлади у фрижидеру, побели. Такође, ако имамо јаку ракију она ће бити бистра, али ако је разредимо, то јес ако сад има више воде, део етеричних уља више неће бити отопљен него ће нерастворен пливати у раствору и правити белу завесу.
Са шуцом немам намеру да се прегањам око градива физике и хемије за седми и осми разред основне школе. Поготово што је почео и да вређа.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #19 Poslato: 03. Januar 2010, 19:07:54 »

Da li postoji mogucnost da posto alkohol i voda prave rastvor, da se etericna ulja izdvoje posto prave smesu?
Kada bi postojala mogučnost da se eterična ulja izdvoje na način kako navodiš onda bi ona plivala na površini jer večina ih je lakša od vode. Tačno je da se ne rastvaraju u vodi ali se zato rastvaraju u alkoholu određenog razblaženja, koji onda djeluje kao emulgator i ne dozvoljava da dođe do razdvajanja takve smjese (inaće i rastvor je smjesa).

Citat
Alambik je sve lepo objasnio sem cinjenice odakle i sta je na dnu flase.
Na dnu flaše se nalazi sve ono što bi se nažlo i na gazi ili finoj mrežici (cjedilo za čaj) postavljenoj ispod lule.
Najvećim dijelom, porijeklo tih nečistoća su voštane naslage pomiješane sa spojevima bakra i sirćetne ili bakra i cijanovodonične kiseline, zaostale na neopranoj parovodnoj cijevi ili kondenzatoru. 

Pitanje je u stvari trebalo glasiti šta se nalazi u flaši, a ne na dnu flaše, u koju je sipana voda i preko koje curi rakija.
Iz razloga da voda i alkohol čine idealan rastvor u flaši, u svakom trenutku destilacije, nalazi se sve isto i po kvalitetu i po hemijskom sastavu i koncentraciji alkohola, što iz flaše i izlazi u prihvatni sud za rakiju ili patoku. Ovo se jako jednostavno može i provjeriti.
Ako tu flašu analizirate u trenutku kada završavate hvatanje patoke opet imate situaciju da se i u flaši i u tečnosti koja je neposredno prije izašla iz flaše nalazi sve isto, samo sada možete imati manje ili više izraženu situaciju da to oboje bude uljasto, smrdljivo i bljutavo.
Čine ga hemijski spojevi koji pored vode dominiraju u patoci:
10 % etanol, 13 % n-propanol, 15 % i-butanol, 51 % i-amilni alkoholi, 11 % ostali spojevi.
Karakteristika viših alkohola u ovoj koncentraciji i ovom međusobnom omjeru je jak i oštar smrad i ukus. Metanol, koji je prisutan sa 2 %, ne daje nikakav poseban miris ali itekako negativno djeluje na okus. Njegova koncentracija u patoci je izuzetno visoka, izmjerenih 19.155 mg po litri apsolutnog alkohola, usporedbe radi u prvencu ga ima gotovo dvostrukao manje, a zakonski dozvoljena količina u rakijama je cca 1.200 mg/l a.a., Od ostalih nepoželjnih spojeva u rakiji tu su još sirećetna kiselina (bezbojna tečnost karakterističnog mirisa i okusa), cijanovodonična kiselina (gorak ukus na košpicu i miris na gorki badem), benzaldehid (bezbojan, miris gorkog badema), etilkarbamat, furfulal (žuta do braon crvena tečnost karakterističnog mirisa).
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #20 Poslato: 03. Januar 2010, 19:15:16 »

To je poznato , ali nisi odgovorio odakle sluz na dnu flase ako to ne postoji.
Поготово што је почео и да вређа.

To si potpuno u pravu i dovoljno je bilo da se skrene paznja, ali i ti si zacinio sa poslednjom recenicom.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #21 Poslato: 03. Januar 2010, 19:24:22 »

Bistrice nije bila tvrdnja nego pitanje.

I jos jedno pitanje, da li bi se te vostane naslage i smole pojavljivale da je odvojen prvenac i patoka?
Zasto se te necistoce ne odvajaju na dnu suda kada se rakija skuplja bez flase sa vodom?

Citajuci prva tri posta gde ste bili veoma iskljucivi rekao bi covek da tu nema nicega, izgleda da bas nije tako.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #22 Poslato: 03. Januar 2010, 21:43:20 »

Citat
Bistrice nije bila tvrdnja nego pitanje.
Znam da je bilo pitanje, i to korektno, a korektno i odgovaram. Ne bi ni trebalo drugačije.

Citat
I jos jedno pitanje, da li bi se te vostane naslage i smole pojavljivale da je odvojen prvenac i patoka?
U pitanju su samo naslage i jedinjenja neočišćenog destilacionog uređaja i viška kiselina u komu, koje prave kupracitete (spojeve sa bakrom plavičasto zelene boje) i nemaju veze sa odvajanjem prvenca i patoke. I veća pojava ovih smolastih materija, na stijenkama destilacione aparature, direktno ima veze sa lošijom fermentacijom.

Citat
Zasto se te necistoce ne odvajaju na dnu suda kada se rakija skuplja bez flase sa vodom?
Već sam rekao da ni to nema veze sa flašom sa vodom i da bi se oni zadržali i na gazi ili finoj mrežici  postavljenoj ispod lule. Ako ih nema u sudu za prihvat rakije ili patoke onda ih ne bi bilo ni u flaši sa vodom iz razloga što se destiliše kom sa kvalitenije urađenom fermentacijom na, dovoljno očišćenom, kazanu od elektrolitičkog bakra.

Citat
Citajuci prva tri posta gde ste bili veoma iskljucivi rekao bi covek da tu nema nicega, izgleda da bas nije tako
Onda nisi pažljivo pročitao zadnji post, stalno tvrdim jedno te isto, sam sebi sam dosadan.
U flaši se nalazi sve isto kao i u onom što iz flaše izađe, neposredno prije upoređenja.
A druga je stvar šta se sve nalazi u patoci, a pogotovo u zadnjim kapima patoke, i koliko to ima neprijatan miris, odvratan ukus i djeluje uljasto.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #23 Poslato: 03. Januar 2010, 23:24:21 »

To je poznato , ali nisi odgovorio odakle sluz na dnu flase ako to ne postoji.
Поготово што је почео и да вређа.

To si potpuno u pravu i dovoljno je bilo da se skrene paznja, ali i ti si zacinio sa poslednjom recenicom.

ОК, прихватам ову критику и сад ћу ту реченицу обрисати.
Sačuvana
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #24 Poslato: 04. Januar 2010, 00:58:48 »

Bistrice mislim da se ti i dux nerazumete ,ti u klin on u plocu....Tvrdis da je to u flasi sto ostane ispiranjem rakije isto kao u prihvatnom sudu?Pitanje za tebe.Da li si ti  nekad ispirao rakiju preko vode?
Sačuvana

HUBERT 1924
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #25 Poslato: 04. Januar 2010, 11:55:54 »

ma momci ,ja ne zelim nikoga da vredjam daleko od toga a, zna se obicno po narodnoj da istina vredja.nemam ja nista protiv vasih teorija i vaseg izlaganja dajte da to u praksi dokazemo i vi i ja .ajde da damo rakije koje ste vi proizveli i ja na analizu pa da vidimo ko ima bolje rezultate .tu bi bio kraj price .svaka moja sljiva se skuplja od momenta kada je potpuno zrela i to samo cisti plodovi bez lisca granja i trulezi.po odlezavanju ,sto zavisi od spoljnje temp skida se pogaca (ovrsak)koji daje neprijatne i stetne uticaje na rakiju ,mesa se dobijeni kljuk i pristupa se destilaciji.destilacija u kazanu od 120 lit traje u proseku 4 sata.po dobijenoj blagoj rakiji koja je pri svakom destilatu isla kreoz vodu u proseku ima 34-38 stepeni pristupa se prepeku koji traje ceo dan  normalno sa dodatkom jedno 20 lit kljuka.ako rakija ide na duze cuvanje tj odlezavanje u hrastovim ili dudovim buradima ponavljam destilaciju i ostavljam je na jacini oko 55 stepeni da bi na kraju odlezavanja bila jacine 50-52 stepena.nikada u zivotu ni gram secera nisam stavio u sljivu do ove godine kada sam pekao rakoje od dunje kajsije i grozdja.i nikada u zivotu nisam prodao litar rakije.postoje tu jos neke finese ali  to su neke licne tajne koje svaki dobar majstor svog zanata krije a to vam mogu preneti sa mo kada se budemo videli na skupu posto ne bih vise da vas smaram.trnutno posedujem 72 litra rakije stare 30 god i 400 litara stare od 5 do 7 god.30 litara kajsije 60 litara loze i 15 lit dunje koja mi je ove god podbacila .ne znam zasto .poz svima i bez ljutnje gdina alambika jer sam stekao utisak da se taj kolega ma bas u sve razume pa pomislih da nije mozda iz akademije nauka posto prosto ne mogu da verujem da postoji osoba koja se ama u bas sve razume na ovom forumu.ja sam izneo sta znam a o vinu i grozdju neznam ama bas nista  a nameravam da posadim ovog proleca vinograd oko 20 ari pa cu sve sto me zanima pitati kolege sa foruma jer ko pita .....pozzz i bez ljutnje nije mi namera da bilo koga vredjam ,nisam taj tip ljudi   
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #26 Poslato: 04. Januar 2010, 12:28:22 »

Nismo se razumeli, mislio sam na prva tri posta u temi, Alambikov, tvoj i Kizin.
Sigurno da jeste uzrok losa fermentacija ili lose voce, neodvajanje kostica, propusten optimalan termin za destilaciju i td. ali to  ne znaci da u vodi nema niceg jer to nesto bas objasnjavas losom fermentacijom koja se mozda na ovakav nacin neutralise.
Inace ja odvajam pola litra prvenca i posle pratim dok rakija ne promeni ukus. Nisam nikad koristio vodu mada sam nacuo nesto, ali mi tehnika nije bila jasna.

Shuco ti opet pocinjes o Alambiku , a to stvarno nije u redu. Mogao bi da se uzdrzis od takvih komentara.
Nesto mi nije jasno, zasto ponovo peces rakiju koja je odlezala u buricima?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.16

« Odgovor #27 Poslato: 04. Januar 2010, 16:05:50 »

Ako rakija ide na starenje u hrastovu burad, onda ponavlja destilaciju, da bi dobio veću jačinu!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #28 Poslato: 04. Januar 2010, 16:58:11 »

...nemam ja nista protiv vasih teorija i vaseg izlaganja dajte da to u praksi dokazemo i vi i ja .ajde da damo rakije koje ste vi proizveli i ja na analizu pa da vidimo ko ima bolje rezultate...
Ne znam zašto je postao običaj kod nekih članova ovog foruma (nisi jedini koji to radi) da svi oni koji izreknu drugačije mišljenje i čak se potrude to debelo obrazložiti, odmah dobiju etiketu „teoretičara“ bez praktičnog iskustva.
A možda se neko od tih teoretičara več okitio zlatnim medaljama za kvalitet jakih alkoholnih pića i to na najprestižnijim sajmovima šire regije. Možda neko od njih godišnje proizvede više litara rakije, nego kad bi neki članovi sabrali sve rakije koje posjeduju, a prije toga ih pomnožili sa brojem godina. Razmisli o ovome, pa se ubuduće nemoj olako razbacivati „etiketama“ i pozivima na megdan.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #29 Poslato: 04. Januar 2010, 18:47:27 »

Bistrice mislim da se ti i dux nerazumete ,ti u klin on u plocu....Tvrdis da je to u flasi sto ostane ispiranjem rakije isto kao u prihvatnom sudu?Pitanje za tebe.Da li si ti  nekad ispirao rakiju preko vode?
Molim te vrati se na moje postove, pa provjeri napisano. Tvrdim cijelo vrijeme jedno te isto. U svakom trenutku destilacije u flaši u kojoj je bila voda nalazi se isto ono što je prije na nekoliko trenutaka iz te flaše izašlo. I nudim kao dokaz neoborivu tvrdnju, koju svako može lako provjeriti. Praktično ta provjera izgleda ovako. Stavite punu flašu sa vodom, od jednog litra, ispod lule, u drugu pripremljenu posudu, isto tako od jednog litra, uhvatite rakiju koja je več prošla preko vode. Sad uzmite ove dvije posude i odnesite ih na neko mirno mjesto, gdje možete na tenane analizirati i upoređivati. Vidjet će te da se u obe posude nalazi rakija istog kvaliteta, mirisa, arome i iste jačine. Ako vam je u trenutku stavljanja flaše sa vodom curila rakija od 50 stepeni u obe flaše imat će te rakiju od 25 stepeni. Sve se isto dešava kad stavite flašu sa vodom i ne dirate je do konačnog završetka destilacije. Prije nego se destilacija završi dakle u trenutku kad curi zadnja patoka, uhvatite par decilitara ili pola litre patoke u posebno pripremljenu praznu posudu, tako da u posudu ulazi ona patoka koja je iz kazana prešla preko vode i ušla u vašu praznu posudu. Sad ponovno uzmite obe posude i analizirajte. U obe posude imat će te isti kvalitet patoke i po stepenima i po neugodnom mirisu i po odvratno bljutavom ukusu i sa istom gustočom i sluzavosti. Zanemarite jedino zrnca prljavo bijele do smeđe boje ili plavkasto zelene, koja mogu plivati na površini ili biti na dnu bilo kojeg suda. Njih ste mogli ukloniti gazom ili mrežicom postavljenom ispod lule i ona nemaju nikakve veze sa tom vodom u flaši. A ta voda iz flaše davno je izašla iz nje i nalazi se u velikoj posudi u koju prihvatate rakiju. Sve se to dešava iz razloga što voda sa rakijom pravi idealan rastvor.
Ovo sa hvatanjem rakije preko vode može da ima smisla, samo i isključivo, u jednoj situaciji.
Ako radite prepek i želite da dobijete rakiju tačno određene jačine (na primjer 55 stepeni) odmah nakon prvenca stavite flašu sa vodom ispod lule, i prekinete hvatanje rakije kad u velikoj prihvatnoj posudi za rakiju imate 55 stepeni. Bolje da vam u rakiji bude ona voda koju ste sipali u flašu nego patoka koja bi još trebala curiti u rakiju pa da ona postigne željenu jačinu.
Sad pokušaj izvuči zaključak, da li sam išta napisao a da se u to i sam nisam uvjerio, i to praktično. I ujedno prozivam neka se jave oni praktičari, koji prozivaju za teoretisanje, ali tek pošto dokažu praktičnu provjeru sa argumentacijom.
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.167 sekundi sa 21 upita.