05. Decembar 2024, 02:34:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ispiranje rakije preko vode  (Pročitano 116686 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 53.0

« Odgovor #90 Poslato: 01. Jun 2017, 12:35:53 »

Nisam siguran da te razumem.Ja kad ispečem rakiju u prepeku sečem na oko 42 do 45 stepeni tada je moja rakija u balonu jačine oko 65 stepeni.Ostavim rakiju u balon (2/3 pun) da ćuti jedno 5-6 meseci nakon togo uradim sledeće sipam destilovanu vodu u nekoj količi da po tablici spustim na 55 stepeni racimo pa kroz neko vreme mesec dana recimo premerim opet rakiju pa spustim po tablici na 48-50 stepeni i na kraju final spuštam na 45 stepeni.Neznam kako bi obrnuto radio da sipam rakiju u destilovanu vodu.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #91 Poslato: 01. Jun 2017, 19:34:06 »

Htio sam te navesti da sam kažeš pa izvučeš zaključak, ali ne ide kuckajući po mobitelu.

Kod rakije je pravilo da se kod miješanja ne sipa obrnuto od onog kako ti radiš. Dakle ne sipa se rakija u vodu niti se sipa jača rakija u slabiju zbog uticaja na njen kvalitet.

Nakon tog je logično da ne stoji ovakav zaključak...
Citat
Dali mi je rakija bila bolja iskreno se ne sećam ali zasigurno dal je rakoja bolja ili lošija od toga ne zavisi ni malo...   ...Sve to oko prikupljanja rakije preko vode nema mnogo smisla po sistemu neće da škodi al neće ni da pomogne.Bespotrebno
... nego da takav postupak šteti jer zasigurno kvalitet rakije zavisi od svega pa i od toga, i hoće da škodi ovako nešto. Pogotovo ako si još svjestan da ne radiš taj tretman cjelokupnoj rakiji nego njenom najvažnijem dijelu. Onom koji curi direktno na vodu i vodeno alkoholni rastvor velike razlike u koncentraciji. Tamo se nalazi i najveća koncentracija isparljivih aromatskih jedinjenja, normalno kada se izuzme prvenac.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 53.0

« Odgovor #92 Poslato: 01. Jun 2017, 19:41:52 »

Htio sam te navesti da sam kažeš pa izvučeš zaključak, ali ne ide kuckajući po mobitelu.

U jednom trenutku sam pomislio : dal me zeza? bistrica pita mene zašto? jel ovo skrivena kamera  Smiley
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #93 Poslato: 01. Jun 2017, 19:46:54 »

Thumb Dđaba ti ja pričao da su moje namjere uvijek korektne. Ti opet po svojoj zamišljenoj slici za sagovornika.  Smiley
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 53.0

« Odgovor #94 Poslato: 01. Jun 2017, 19:49:13 »

Jesu korektne priznajem javno  Smiley
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Dzionik
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #95 Poslato: 10. Decembar 2019, 12:20:23 »

Nov sam na ovom forumu ali ga čitam već par dana sa velikim zadovoljstvom.
Imam jedno pitanje, možda nije u pravoj temi ali je vezano za propiranje vodom.
Već nekolicinu godina pečem nekoliko kazana jabuke kod komšije gde se tradicionalno prva destilacija tera do 12 gradi a prepek
do 20  bez odvajanja prvenca nego propiranje kroz lonče do pole napunjeno sa vodom (ko sam ja da sumnjam u narodsku mudros),
Rakija ispadne solidno pitma i aromatična, u zagradi ona sa svinjom i pomijama.
E ove godine sam pekao sam pa sam neke stvari promenio, prepek sam terao do 60 stepeni, nažalost nisam odvojio prvenac nego
lonče:-) Razredio sam jedan deo do 50 stepeni i to ima nešto što bih najpribližnije nazvao eksplozivni ukus, nije neprijatan više intenzivan
Napuni nos a u ustima sveprožimajuće peckanje. Ostane po malo tankninski ukus.  Sve to doprinosi  da rakija izgleda prejaka.
Meni to ne smeta ali trebaju i drugi da je piju.
Kako to učiniti pitkijim?,  da li će nešto da se promeni odležavanjem? ili još malo razrediti?

Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #96 Poslato: 10. Decembar 2019, 13:01:52 »

U ovoj situaciji samo ti preostaje da je spustiš na 43_45 stepeni i da leži.Biće bolja ali daleko od odlične.Drugi put uradi kako valja.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Dzionik
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #97 Poslato: 10. Decembar 2019, 13:17:19 »

Hvala na brzom odgovoru, možda ono što pretekne da prepečem sledeće godine sa novom kominom?
Sačuvana
zicanin
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #98 Poslato: 10. Decembar 2019, 16:10:48 »

.
Најважније у свему овоме је оно што је писао Бистрица, наиме, да испирање, пропуштање ракије преко воде не може умањити метанол. Можда једина корист од таквог поступка могла би бити задржавање у води паточних уља и осталих наслага које потичу из не баш добро очишћених капака, луле и килера пре редестилације.
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #99 Poslato: 10. Decembar 2019, 16:51:52 »

Ima li ikakve koristi? A pravilo da se ne sipa rakija u vodu vec voda u rakiju? Ili to vazi samo za svodjenje na zeljenu jacinu?
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 71.0

« Odgovor #100 Poslato: 10. Decembar 2019, 17:32:00 »

Nikakvo prelivanje,ispiranje rakije preko vode ne dolazi u obzir nikakva korist a može da šteti to znam iz iskustva a i bistrica je o tome pisao detaljno.Sve je već sažvakano samo se držite pravila kolko kome dozvoljavaju uslovi i bez brige.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Dzionik
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #101 Poslato: 11. Decembar 2019, 09:38:23 »

Ma sve ja to znam (sada:-) i svakako neću to više raditi. Problem je kada ti neko čini uslugu, ne možeš baš da mu kažeš to se tako ne radi "ja zmam pročitao sam na forumu" ili ne daj bože u knjizi.
Nego ja pitam šta mi je sada činiti?
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 71.0

« Odgovor #102 Poslato: 11. Decembar 2019, 10:05:06 »

Ma sve ja to znam (sada:-) i svakako neću to više raditi. Problem je kada ti neko čini uslugu, ne možeš baš da mu kažeš to se tako ne radi "ja zmam pročitao sam na forumu" ili ne daj bože u knjizi.
Nego ja pitam šta mi je sada činiti?

Ja sam ti već rekao šta da činiš ali ajde kad sam već započeo da izdetaljišem
Dakle da sam ja na tvom mestu ja bi verovatno to preradio sa nekom novom jabukom i opet prepekao ali pošto nisam ajde pokušaj ovako
Jaku rakiju koju imaš a kažeš da je na 60 stepeni drži u staklu što duže ,najmanje 8 nedelja a poželjno je što duže.Možda će pomoći ako uzmeš malo (3-5 gr na litar) hrastovog čipsa možda i barika pa staviš u balon sa rakijom.Ono što je mene savetovao prof Nikićević svojevremeno za krušku  i generalno za sve rakije da se može dodati 2-5 ml po litri glicerina.Ja to nisam radio ali to bi trebalo da poveća gustinu i da da na pitkosti.Ako se odlučiš na glicerin stavi ga odma u jaku zajedno sa čipsom i neka ćuti.Zatim kad prođe nekoliko meseci ili što duže kreni u razblaživanje ili cele količine rakije ili onog dela koji ti je potreban tako što ćeš razblažiti iz minimum dva a poželjno je tri puta a između svakog sipanja destilovane vode da prođe najmanje 10 dana.Zatim procedi rakiju kroz dvostruku gazu i šta ti bog da.
Pozdrav
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #103 Poslato: 11. Decembar 2019, 11:08:32 »

Prvo, nikada se novi kljuk ne upropaštava sa nečim od prošle godine.
Drugo, čips i glicerol su dodatno zavaravanje da ćeš popraviti već loš destilat, napravićeš još gore.
Drugorazredni destilat može naći mesto kod macerata, i ponovna destilacija i nikad neće biti ona rakija koja je trebalo biti.

Problem je kad ti neko čini zapravo medvedju uslugu, jer ako planiraš odraditi sve kako treba nema kompromisa sa ozbiljnim procesom kao što je destilacija.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #104 Poslato: 11. Decembar 2019, 11:29:09 »

Uvek se predvidi neka količina novog voća kljuka za lečenje neke rakije od prošle godine i ona se ne spaja sa novom rakijom.Čips svakako može da pomogne a nikako neće odmoći.
Najboljr da nebi bacao prepeci sledeće godine ali ne očekuj čuda.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.074 sekundi sa 21 upita.