05. Decembar 2024, 02:20:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ispiranje rakije preko vode  (Pročitano 116684 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #105 Poslato: 11. Decembar 2019, 13:13:25 »

Možda ako veruješ u onu gebelsovu da više puta ponovljena laž postaje istina. Čips u destilatu je jedna obična laž, nije čak ni bleda kopija bureta. Kad jednom probaš destilat iz bureta to bude više nego očigledno. Svjesno odvajati kljuk od sledeće godine "da lečiš" rakiju iz ove? Jel to znači da kljuk koji još i nemaš već vidiš kao ništa bolje do ispomoć prošlogodišnjoj?
Da, možda se nadje neka jeftina sirovina za etanol, pa se doda onaj etanol od prošle godine. Još dodaš glicerol i eto ti punoće, sve sredjeno. Još jedna laž. Glicerol u stvari dodatno pokaže prvobitno loš destilat isto kao i čips.
I tako iz laži u laž, godinama sebe zavaravaš da imaš rakiju a kao da je bitno kad je drugi piju.

Ne postoji priča o "lečenju destilata", postoji samo ona o reciklaži u jeftino piće sve ostalo je obična laž i kako god da je upakuješ ona ostaje to što jest.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 71.0

« Odgovor #106 Poslato: 11. Decembar 2019, 13:38:11 »

Siguran sam da možemo da se složimo bar oko dve stvari.Prva je kako se pravilno spravlja rakija a druga je da Dzionik nije napravio dobru rakiju već verovatno jako lošu.Da te potsetim Dzionik je tražio rešenje šta da radi sa ovom lošom rakijom.Pričati o tome kako to što je uradio ne valja je ok ali to nije odgovor na njegovo pitanje, ja sam ponudio dva rešenja prvo je sa čipsom i to je maskiranje nedostataka a drugo rešenje je zalečivanje sa novim kljukom.Sigurno Dzionik nema hektolitre ove loše rakije i sve što ima može sa par stotina kila buduće jabuke da pokuša da izleči.Nije to neka misterija to se radi.Ja sam imao problem sa breskvom i perinom pasirkom jer je rotacija bila prejaka i oljuštila mi je košpice breskve i konsultovao sam se sa tehnologom i dao mi je upravo ovakvo rešenje.Sa sto kg nove breskve ručno izvađenje košpice rešava se problem.Daleko od toga da će to biti vrhunska rakija.Cela priča je dal da baci ovu jabuku ili da je svede da može da se popije nako .E to nako znam da odudara od tvog stava i da je tvoja tolerancija ravna nuli na nedoslednost što pozdravljam ali neki puta bolje je za nekog da pije nako nego da prospe.Voleo bi da čujem od tebe dali ti imaš neki konkretan odgovor na Dzionikovo pitanje, a da nije prospi i pravi novu, to valjda ume i sam.Što se čipsa tiče jako mi je poznata razlika između čips i bureta,ali pretpostavljam da Dzionik nema bure u koju bi stavio jabuku.Kad se udaljimo od salonske priče možda i prepoznamo nečiji problem i muku pa damo neko rešenje koje će nekom možda značiti a verujem da taj neko će uvideti problematiku i neće ponoviti grešku.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #107 Poslato: 11. Decembar 2019, 13:42:38 »

Nema tu maskiranja već ono što sam već napisala a ti si preskočio. Pa ako čitaš pažljivo, nećeš se oslanjati na moje ponavljanje jer ja iskreno nemam namjeru da ponavljam.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #108 Poslato: 11. Decembar 2019, 17:25:58 »

Savijet tehnologa dodaj glicerol ......ili za drugu godinu pusti rakiju za lječenje ili šta god.... po meni od toga nikad niš ne bude a govorim iz vlastitog iskustva.....zezno sam ja toga.....i pokušao popraviti
Najbolje mi se pokazalo od takvih rakija raditi travarice, likere ili što god di okus rakije nije presudan i naoružati se znanjem, opremom te tako motiviran i organiziran krenuti u novu sezonu destilacije.
A usput od glicerola mi se diže kosa na glavi...osim ako na boci lijepo piše rakija popravljena glicerolom i šečerom ...
Usput provao sam rakiju rakhia bara u lijepom pakiranju koja je doslovce slatka koliko je napumpana od okusa nije ostalo skoro ništa...toliko o tome
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #109 Poslato: 11. Decembar 2019, 17:30:51 »

Nije tehnolog savetovao glicerin već prof.Nikićević a tehnolog je savetovao lečenje rakije.Ja mislim da je od prosipanja rakije bolje zalečiti a šta ti tačno predlažeš
Inače ne stavljam glicerin a i neznam koji je efekat
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #110 Poslato: 11. Decembar 2019, 17:42:48 »

Ma da, nema potrebe prljati rakijske teme takvim savjetima. Zato je uostalom otvorena i ova tema da odgovori na zabludu, ispiranja rakije preko vode, onima kojima to nije bilo jasno u to vrijeme. Otvorena je još jedna. Šećeruše i ostali destilati u kojima pored dodavanja šećera može slobodno i pitanje o glicerolu, čipsu u staklu. Priča o tome kako spasiti propalu stvar može normalno na istoj temi. Ako još uvijek ima onih kojima je to nejasno. Nećemo takve i slične stvari uopšte vezivati za pravljenje rakije jer je to nešto potpuno nedolično, svako na svoj način. Bez obzira ko ih sve savjetovao jer ovdje to ama baš ništa ne znači.

U pravu je mjesečarka, šteta je novi kljuk upropaštavati dodavanjem loše rakije.
Kada je u pitanju loše rezanje frakcije, kao što je to bilo kod Dzionika, onda se stvar na donekle zadovoljavajući način može riješiti jedino novom destilacijom. Ako je to jedina mana konkretne rakije.
U svakom slučaju pamet u glavu slijedeći put. Prvenac se mora odvajati i rakija se mora hvatati dobrano iznad 65 stepeni u prihvatnoj posudi, ako se hoćeš kvalitet.

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #111 Poslato: 11. Decembar 2019, 18:03:25 »

Nije tehnolog savetovao glicerin već prof.Nikićević a tehnolog je savetovao lečenje rakije.Ja mislim da je od prosipanja rakije bolje zalečiti a šta ti tačno predlažeš
Inače ne stavljam glicerin a i neznam koji je efekat
Nije bitno ko je savjetovao. E znam za glicerin to ti je kao da uzmeš neku pihesmu i obrišeš dio teksta ....od prilike lici na ništa Smiley
Šta ja predlažem: travaricu liker itd...
Evo mog primjera destilirao tj. prepicao sam 3. turu muškatne komovicu i moj dragi tata je uzeo patoku od zadnje oko 30 l i u pola noči da mi pomogne odneso je on u bačvu a u bačvi prepek od 70 posto alk.( Tada sam radio nešto manji rez. )
Dao sam je na kušanje u nadi da se neče primjetiti....čovjek mi je reko ima na vlagu tj. na mokru krpu.
To sam opet iz početka prepekao ali izgubio sam puno cak je rakija bila nekako suha, gorka čak je pomalo rezala....
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 71.0

« Odgovor #112 Poslato: 11. Decembar 2019, 18:03:49 »

Konačno jedan konkretan savet od bistrice pa i lovranskog mada to sa likerima pojma nemam šta raditi sa loše ispečenom rakijom.Da ne ulazimo sad u glicerin kud ga i spomenu mada imam napismeno od Nikićevića njegovom rukom pisano al ajde nisam to radio jer mi je to krajnje nepoznato da ne ulazim ni u čips mada to sam reko u smislu lečenja a ne kao pravilo.Meni samo nije jasno o kakvoj ne isplativosti pišete kad govorimo o novom kljuku.Primera radi ako neko ima 50 l jake jabuke na 60 dovoljno je 50-60 kg jabuka da ispasira i kad prevri da pomeša i ispeče ,kolko to može da košta u čemu je kvaka a siguran sam da su rezultati na taj način bolji nego bez novog kljuka ipak spašavam 50l jake
ovo je krajnje dobronamerno pitanje bez ikakve želje da nešto pošto poto negiram

ps al ti ga tata pomogao  Smiley
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #113 Poslato: 11. Decembar 2019, 18:50:41 »

Košta tako što umjesto da baciš 60 litara baciš 65.
Nije mi žao onih 60 ako ne valjaju ničemu nego onih 5 od nove jabuke jer su izgubile priliku da budu kako treba.
Ne može se na taj način ništa spasiti nego tek dodatno upropastiti. Ne može se tako dobiti ništa vrijedno pažnje, osim u bajkama za odrasle.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #114 Poslato: 11. Decembar 2019, 18:59:35 »

Pa ja i jesam pisala o maceraciji, pa si kao i obično preskočio. Još na prvu.Nego, nisi prvi.

Komšija mi dao kazan, ali cvrc.. moram da radim kako komšija kaže... Sa svim njegovim bajalicama, uostalom izašao mi u susret. Da nemate vi neku bajalicu da sve to sredim? Evo imam ja. Malo čipsa, i ko novi. Uostalom doktor kaže da pacijentu treba malo svežeg kljuka. Ok, malo svežeg kljuka.. Cvrc opet.Pacijent ozbiljno trokira. Ma ništa zato, opet malo čipsa malo kljuka sledeći put.
I tako u krug.
I nema veze što odlično znam desetine hiljada litara grešaka koje sam "reciklirala" tamo negde iz nekih 96tih.
I nema veze što se to ne radi kroz kazani nema veze što žaba videla konja..
Ako ti je već toliko stalo do par litara etanola,odradiš lepo maceraciju,destiliraš opet i dobiješ liker.
Nikada nećeš imati rakiju,izgubio si je još tamo negde kod komšije a možda i pre toga.

I što pre to shvatiš po tebe bolje.Rakija se pravi od voća kojem se ne gleda kroz cenu,kojem se ne dodaje greška iz prethodne godine,i savjeti kako da je peglaš.Samo nazoveš stvari pravim imenom umjesto veselog društva koje će ti prvu gajbu bacti pored puta. A i rakiju, uostalom.

Njoj ne treba ama baš ništa.Sem iskrene posvećenosti. Nalazi se na onim temama gde joj je i mesto, i gde je meni samoj uostalom zadovoljstvo doći na ovaj forum.

Sačuvana

Čehov
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #115 Poslato: 11. Decembar 2019, 19:10:10 »

Ako misliš na mene hvala na savetu ali meni se takve stvari ne dešavaju,najveći greh koji sam imao je dodavanje 1 do 1,5 posto šećera u kljuk što više ne radim.I ajde da budemo malo fer . A oko lečenja rakije i dodavanja kljuka da zatvorimo temu
Bledo i neubedljivo obljašnjenje da se time ništa ne postiže i samo čini gore.Al ok
Na svu sreću nemam potrebe to da radim
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #116 Poslato: 11. Decembar 2019, 19:36:21 »

Citat
Komšija mi dao kazan, ali cvrc.. moram da radim kako komšija kaže... Sa svim njegovim bajalicama, uostalom izašao mi u susret. Da nemate vi neku bajalicu da sve to sredim? Evo imam ja. Malo čipsa, i ko novi. Uostalom doktor kaže da pacijentu treba malo svežeg kljuka. Ok, malo svežeg kljuka.. Cvrc opet.Pacijent ozbiljno trokira. Ma ništa zato, opet malo čipsa malo kljuka sledeći put.
I tako u krug.
Cheesy  Thumb  Cheesy
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #117 Poslato: 11. Decembar 2019, 22:08:30 »

Ako misliš na mene hvala na savetu ali meni se takve stvari ne dešavaju,najveći greh koji sam imao je dodavanje 1 do 1,5 posto šećera u kljuk što više ne radim.I ajde da budemo malo fer . A oko lečenja rakije i dodavanja kljuka da zatvorimo temu
Bledo i neubedljivo obljašnjenje da se time ništa ne postiže i samo čini gore.Al ok
Na svu sreću nemam potrebe to da radim

Nema potrebe za tim. Destilisala sam ja više destilata nego što ti možeš ukucati na digitron. Ne smatraj me naivnom. Kao što si bio naivan kad si ubacio klip u kazan. I dok ste svi odreda pratili taj trend promicala je priča vredna pažnje. Kod koje nema korekcije, nema kompromisa samo prosta logika i više od nje. Šećer je tu usputno.
Nemoj samo meni, govoriti o nekom tamo tehnologu i Nikićeviću.
Jer, znam ja odlično o čemu se tu radi.

Kod mene rakije svakodnevno dolaze na revanš, i sa istim pitanjem, a šta sad?
Pa ništa, nema tu pomoći, kraj balade.
Sve ostalo je košmar kroz koji baš i ne moraš da prolaziš sa par, ili desetinom tona.
Mani me i sa pričom o čipsu, jer tone pored mene njega prolaze sa svrhom koju ima. Kao i o sirovini kad znam šta si radio pre dva leta dok sam ti objašnjavala kako se koristi phmetar.

Šta pije kafana, a šta valja dva su dijametralno suprotna pojma.

Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #118 Poslato: 11. Decembar 2019, 22:17:16 »

Ovo tek sada vidim jer me mrzi čitati svakakva naklapanja do kraja...
Citat
A oko lečenja rakije i dodavanja kljuka da zatvorimo temu
... pa ubuduće samo da se zna, iako sam mislio da je to poznato bar nekim starijim forumašima.
Svaka napisana glupost, ako je ne prati debelo obrazloženje, će normalno biti brisana bez ikakvog upozorenja.  Smiley
Sačuvana

Dzionik
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #119 Poslato: 15. Decembar 2019, 10:32:58 »

Žao mi je što sam pokrenuo ovoliku diskusiju. Previše energije zalud utrošene.
Da rezimiram: maceracja (kako??) i prepicanje.
Da se razumemo, nema u toj rakiji neprijatnih tonova, samo je previše aromatična na 50 stepeni.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.057 sekundi sa 22 upita.