dioda
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 27. Oktobar 2009, 13:35:05 » |
|
Ako mislis na selekcionisani nije, ali je pozeljan....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 27. Oktobar 2009, 17:26:26 » |
|
Neophodan?Trebalo bi ga koristiti,jer ce fermentacija imati mnogo predvidljiviji tok.Sa divljim kvascima covek nikad nije siguran sta ce se desiti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 28. Oktobar 2009, 12:23:07 » |
|
Da li je kvasac neophodan?
Ja sam ove godine prvi put koristio sselekcione kvasce i nisam e pokajao.
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
alidjukic
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 06. Novembar 2009, 01:00:38 » |
|
Odgovori su konkretni, ali pošto sam ja amater početnik gde mogu da pročitam o kvascima i divljim i selekcionisanim?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 06. Novembar 2009, 09:04:38 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alidjukic
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 09. Novembar 2009, 01:10:24 » |
|
Cenjne kolege sa foruma, kao početnik u pravljenju vina nakon izvesnog vremena tokom koga sam pratio ovaj forum ( oko 10 dana), zaključio sam da je forum izvanredan kako za početnike, tako i za najiskusnije vinaroše. Molio bih sve dobronamerne kolege koji imaju živaca da čitaju ovu moju poruku da mi daju svoje mišljenje i ukažu na greške koje sam napravio u dosadašnjem radu. -Kljuk sam napravio od grožđa sorte talijanski rizling 200 l, iz mog vinograda, koje je inače ove godine bilo izuzetno kvalitetno. -Nakon 24 časa iscedio sam širu (oko 140l) koju sam tada merio širometrom ruske proizvodnje sa pijace i imala je 18 % slasti. -U širu sam dodao 6 kg šećera razmućenih u 12 l vode iz vodovoda i oko 3 g vinobrana. -Sve to usuo sam u bure od medicinske plastike od 160l (proizvođača iz Temerina koji je već pominjan na ovom forumu), ali nisam naravno stavio plovak, čak sam i poklopac malo nakrivio. - Nastala je burna reakcija koja je trajala oko 7 dana. Po prestanku burne reakcije dodao sam sredstvo za izbistravanje, ono se kod nas zove "Španska zemlja", oko 150g koje sam prvo razmutio u 1l vode iz vodovoda, a nakon 24 h pomešao sa vinom. - 3 nedelje nakon ovoga otočio sam vino prvi put tj. skinuo sam ga sa klegera, dodao sam još oko 10 g vinobrana, bure sam dobro oprao, ponovo vratio vino u njega, stavio plovak i zalio ga sa oko 0,5 l parafinskog ulja. - Sada kada je prošlo oko mesec dana od skidanja sa klegera, vino pijemo uveliko. Ono se izbistrilo oko 80%, merio sam jačinu gradom za rakiju koji je isto kupljen na pijaci i pokazuje 10,5 % alkohola. Vino se pojačano peni prilikom sipanja i oseća se blago na sumpor (što generalno nije veliki problem). Međutim mene posebno iritira ovaj šmek na sumpor, a ne znam odakle se on stvorio. Da li od vinobrana, ili zato što nisam koristio selekcionisane kvasce, ili iz nekog meni nepoznatog razloga? Molim kolege koji su imali živaca da sve ovo čitaju, da mi ukratko prokomentarišu moj ovogodišnji postupak i ukažu na propuste za koje sam siguran da ih je bilo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 09. Novembar 2009, 08:18:18 » |
|
Mislim da si trebao vino jos jednom da pretocis.Miris na sumpor se javio verovatno zbog doviranja, kada si vino pretocio prvi put.Posto si pretocio, vino se ozracilo i nastavilo se tiho doviranje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 09. Novembar 2009, 09:23:41 » |
|
Meni nije jasno zašto si šećer razmutio u vodi  Prema uputstvima sa foruma šećer se razmućuje u širi i to tačno po proračunima.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alidjukic
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 09. Novembar 2009, 20:52:07 » |
|
Mislim da si trebao vino jos jednom da pretocis.Miris na sumpor se javio verovatno zbog doviranja, kada si vino pretocio prvi put.Posto si pretocio, vino se ozracilo i nastavilo se tiho doviranje.
Da li misliš da bi sad trebao što pre ponovo da ga otočim iako sam stavio i "zalio" plovak?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alidjukic
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 09. Novembar 2009, 20:56:56 » |
|
Meni nije jasno zašto si šećer razmutio u vodi  Prema uputstvima sa foruma šećer se razmućuje u širi i to tačno po proračunima. Da zaista glupo, ali to sam radio pre nego što sam "otkrio" ovaj forum, ta mi se greška naravno više neće ponavljati. Da li bi mogao da me usmeriš na kom mestu na forumu se nalaze uputstva za dodavanje šećera? Pozz i hvala što imate živaca za ovakvog fulera.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 10. Novembar 2009, 11:02:01 » |
|
Evo o popravci šećera u širi možeš pročitati ovde http://www.sveovinu.com/index.php/topic,95.0.html
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 20. Novembar 2009, 20:40:56 » |
|
alidjukic tek sam sada procitao tvoj post. Sta ti se sada desava sa vinom? Ukazao bih ti na neke stvari koje nisu recene.(secer i pretakanje ti je receno) Izgleda da stavljane vinobrana u kljuk bez kvasaca pravi vecu stetu nego korist. Drugo bistio si vino prerano, prakticno bez efekta. Trece odvoji vino koje planiras odmah da koristis od vina koje ces da cuvas tj. koristis kasnije. Sumporisi samo ovo drugo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alidjukic
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 09. Decembar 2009, 10:08:24 » |
|
Cenjeni g.dine Dux. Mislim da sam ovu prvu godinu što se tiče probne proizvodnje vina priveo kraju. Naime ostalo mi je još oko 50-ak litara vina u buretu te se dvoumim da li uopšte i da ga pretačem, ako nastavimo ovim intenzitetom degustacije neće ga biti još mesec dana. Dogodine utrostručujem kapacitete, a onda ću od samih priprema pa do kraja biti svaki dan online na forumu radi konsultacija. Gde se kod nas (ja sam iz Neština, okolina Novog Sada) može naći selekcionisani kvasac za sortu Talijanski Rizling? Voleo bih da sa tim stvarima budem spreman kad dođe vreme.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 09. Decembar 2009, 13:00:56 » |
|
Ima neka firma mislim da se zove vvm,ima ga i ovde na forumu,ukucaj u pretragu nacices ga.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 09. Decembar 2009, 14:56:46 » |
|
Tako je, VVM (vinarsko vinogradarski magazin) Petrovaradin.... Nije ti daleko a ako ne dolazis cesto salju pouzecem...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|