Svake godine pred berbu mnoge veceri potrosim na raspravu sa prijateljima o nacinu upotrebe bentonita. Ne sumnjam da ga vecina forumasa koristi za proteinsku stabilizaciju vina pa cu zato da napisem moj stav o tome, mozda neko i pronadje nesto korisno.
Vecina mojih prijatelja bentonit upotrebljava na sledeci nacin: sira se otoci nakon muljanja, doda se bentonit i led, posle 24-48h se skine sa taloga i zatim zaseju kvasci. Ja sam bentonit upotrebljavao za vreme fermentacije. Evo jednog linka gde mozete pogledati kako je proteklo naucno istrazivanje na tu temu. Jeste staro 5 godina ali mislim da je veoma korisno:
file:///C:/Users/GoRaN/AppData/Local/Temp/Temp1_bentonit-tokom-fermentacije.zip/ISI-2014-IJFST-bentonita-ijfs12402-final.pdf
Ukratko: u ogledu su koristili 5 tanka, jedan je ostao netretiran kao kontrolni, jedan su tretirali pre pocetka fermentacije i kvasce zasejali tek posto se bentonit stalozio i tri su tretirana u razlicito vreme fermentacije.
Rezultati: vino tretirano pre fermentacije je bilo proteinski nestabilno dok su vina tretirana tokom fermentacije pokazala zadovoljavajucu proteinsku stabilnost.Vino tretirano na kraju fermentacije je najbolje ocenjeno po pitanju senzorskih karakteristika.
Pa ipak zadnja recenica glasi: Potreban je dalji rad ukljucujuci senzorsku analizu da bi se mogao prepoznati najbolji trenutak za tretiranje bentonitom. Jos jedan dokaz da recept za pravljenje vina ipak ne postoji