23. Januar 2025, 17:12:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Opšta šema tehnološkog postupka proizvodnje vina  (Pročitano 110779 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
makedonac
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #90 Poslato: 19. Septembar 2014, 00:02:50 »

Puno pozdrava iz tople Makedonije.
2012g sam prvi put pravio vino.. po receptu rodjaka i dobio sam sirce
2013g sam resio da sam napravim vino... pa pretrazivajuci ovaj forum.. skrpio sam svoj recept. Vino je ispalo fantasticno. 60l crvenog i 40l belog vrhunskog vina. Sve se popilo.
2014g sad se spremam, sutra stavljamo novo vino. Ovoga puta sam narucio 3 puta vise grozdja (Merlot) od prosle godine 650-700kg. Imam nekoliko pitanja:

1. dali je vinobran neophodan. Vino su ljudi pravili pre nekoliko hiljada godina, tad nisu imali vinobran. Prosle godine sam stavi vinobran za svaki slucaj.. ali posto sam ljubitelj prirode i cisto prirodnih stvari... interesuje me dali se nekako moze bez vinobrana.
2. prosle godine sam pretakao vino 3 puta... flasirao ga... ali opet se u flasi pojavio mali talog. Kako dobiti vino bez taloga.
3. zamolio bih vas jos jednom da ponovite kolika je kolicina kvasca potrebna na 100l sire. Dali kvasac rastopiti vinu ili vodi.

Sačuvana
jakovljevic79
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 31.0

« Odgovor #91 Poslato: 19. Septembar 2014, 09:12:33 »

Puno pozdrava iz tople Makedonije.
2012g sam prvi put pravio vino.. po receptu rodjaka i dobio sam sirce
2013g sam resio da sam napravim vino... pa pretrazivajuci ovaj forum.. skrpio sam svoj recept. Vino je ispalo fantasticno. 60l crvenog i 40l belog vrhunskog vina. Sve se popilo.
2014g sad se spremam, sutra stavljamo novo vino. Ovoga puta sam narucio 3 puta vise grozdja (Merlot) od prosle godine 650-700kg. Imam nekoliko pitanja:

1. dali je vinobran neophodan. Vino su ljudi pravili pre nekoliko hiljada godina, tad nisu imali vinobran. Prosle godine sam stavi vinobran za svaki slucaj.. ali posto sam ljubitelj prirode i cisto prirodnih stvari... interesuje me dali se nekako moze bez vinobrana.
2. prosle godine sam pretakao vino 3 puta... flasirao ga... ali opet se u flasi pojavio mali talog. Kako dobiti vino bez taloga.
3. zamolio bih vas jos jednom da ponovite kolika je kolicina kvasca potrebna na 100l sire. Dali kvasac rastopiti vinu ili vodi.

1. Vinobran je obavezan
2. Filtriranjem
3. 20g na 100l. Kvasac aktivirati u vodi
Sačuvana
makedonac
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #92 Poslato: 19. Septembar 2014, 09:52:53 »

puno hvala jakovljevic na brzom odgovoru. Imam jos jedno pitanje:
lako je dozirati vinobran i kvasac kad se radi o belom vinu, jer je sira cista bez ljuspica i semenki. Ali kad se stavlja crveno vino.. ljuspe i semenke zauzimaju dosta volumena... dali se 100l racuna sa ljuspama i semenkama... ili je doza 10gr/100l vinobrana i 20gr/100l kvasca  za cistu siru.... Ako da,... kako odrediti koliko ciste sire ima u kjuku. Na primer ako ima 100l kjuka... koliko ima ciste sire u tome.
Puno pozdrava sa suncanog juga.
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #93 Poslato: 19. Septembar 2014, 12:20:26 »

Kad kažeš 10 grama na 100 litara, to znači da nešto u čvrstom stanju (u ovom slučaju vinobran) meriš u gramima, a širu koja je u tečnom stanju meriš volumen u litrama, ako izmeriš da je nečega volumen 100 litara u tečnom stanju skoro pa ne bitno je da li ima ljuspica i semenki, naravno da ima ali u 100 litara tečnosti. Scratchhead

I što se tiče tvog prvog pitanja, samo da se nadovežem upravo iz razloga što si druge godine dodao vinobran sprečio si da ti se ponovi ono iz prve godine, tome vinobran i služi... (imao sam slično iskustvo u mraku i ne znanju Wink )

Pozz  Smiley

p.s. kakva je godina što se tiče grožđa u Makedoniji, pošto dosta ljudi uzima kod nas grožđe iz Makedonije.
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #94 Poslato: 08. Septembar 2020, 13:13:20 »

Svake godine pred berbu mnoge veceri potrosim na raspravu sa prijateljima o nacinu upotrebe bentonita. Ne sumnjam da ga vecina forumasa koristi za proteinsku stabilizaciju vina pa cu zato da napisem moj stav o tome, mozda neko i pronadje nesto korisno.
Vecina mojih prijatelja bentonit upotrebljava na sledeci nacin: sira se otoci nakon muljanja, doda se bentonit i led, posle 24-48h se skine sa taloga i zatim zaseju kvasci. Ja sam bentonit upotrebljavao za vreme fermentacije. Evo jednog linka gde mozete pogledati kako je proteklo naucno istrazivanje na tu temu. Jeste staro 5 godina ali mislim da je veoma korisno:
file:///C:/Users/GoRaN/AppData/Local/Temp/Temp1_bentonit-tokom-fermentacije.zip/ISI-2014-IJFST-bentonita-ijfs12402-final.pdf
Ukratko: u ogledu su koristili 5 tanka, jedan je ostao netretiran kao kontrolni, jedan su tretirali pre pocetka fermentacije i kvasce zasejali tek posto se bentonit stalozio i tri su tretirana u razlicito vreme fermentacije.
Rezultati: vino tretirano pre fermentacije je bilo proteinski nestabilno dok su vina tretirana tokom fermentacije pokazala zadovoljavajucu proteinsku stabilnost.Vino tretirano na kraju fermentacije je najbolje ocenjeno po pitanju senzorskih karakteristika.
Pa ipak zadnja recenica glasi: Potreban je dalji rad ukljucujuci senzorsku analizu da bi se mogao prepoznati najbolji trenutak za tretiranje bentonitom. Jos jedan dokaz da recept za pravljenje vina ipak ne postoji  Smiley
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #95 Poslato: 08. Septembar 2020, 14:47:52 »

Normalno da ne postoji recept ali itekako postoji pravilo kada ja bentonit u pitanju, i glasi ne koristiti ga nikako osim ako ne moras. Moras samo onda kada se zuris izbaciti vino na trziste. Ti i mnogi drugi sigurno ne moraju a ako ga i flasiraju ne vidim zasto bi smetalo malo taloga na dnu boce. Vrijeme ce uciniti svoje kod proteinske stabilnosti vina i dati najbolji kvalitet.

Zaključci koje navodiš su tipični za gotovo sva "niskoprofilna" tacnije istrazivanja tipa trla baba lan jer im treba broj objavljenih radova za magisteriji, doktorat, ili ono sto slijedi nakon toga. Usput kažu oni, nisam ovdje nista ni tvrdio jer sam se bas kvalitetno, čitaj ljigavo, ogradio.  Smiley
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 ... 5 6 [7]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.021 sekundi sa 21 upita.