nradule
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 53
|
|
« Odgovor #60 Poslato: 21. April 2014, 23:09:14 » |
|
Hvala na brzim odgovorima... Tale, zašto misliš da je možda kasno za kalemljenje... Negde sam pročitao da za ovo što ja hoću da uradim treba pustiti da podloga na koju se kalemi olista pa se onda seče... zatim se sačeka nekoliko dana da se isplače i onda se pristupa kalemljenju sa plemkama koje su uzete u vreme mirovanja loze (ja sam to uradio u januaru)... najviše se dvoumim da li da idem sa kalemljenjem sa strane (T rez pa se ubaci pupoljak) ili kao i drugo voće u procep... na znam šta daje bolji procenat prijema... ako neko ima neka iskustva neka se javi... Jedno pitanje za Tale-ta: kada si kalemio svoju lozu da li si to uradio na licu mesta, mislim da li si otsekao podlogu i odmah ubacio plemku ili sačekao neki dan da se isplače... i još nešto da li si plemku uzeo ranije ili tog istog dana?... Interesantan mi je tvoj način zato što bih ubuduće i ja tako radio posadio podlogu od moje loze i dogodine kada se primi na nju kalemio neku bolju sortu... ubeđen sam da ako bi to bilo uspešno da bi takvi kalemovi imali mnogo veći životni vek od kupovnih... sa njima imam mnoga negativna iskustva...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Tale
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #61 Poslato: 23. April 2014, 21:41:23 » |
|
Plemku sam uzeo desetak dana ranije i ostavio je u džak sa peskom koji se nalazio u hladnoj prostoriji,takođe rec je sorti loze koja nesto kasnije pocinje da razvija lastare u odnosu na podlogu,tako da je podloga pocinjala aktivan zivot,a pupoljci su jos mirovali.Kalemljenje sam vrsio na licu mesta i odmah,suzenje sam primetio na plemki drugi treci dan,i pomalo na mestima kalemljenja ali ne kod svih.Kalemio sam neke i u procep,uspešnost je slicna oko 95 %.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #62 Poslato: 23. April 2014, 23:02:31 » |
|
nradule, oni meksikanci koji kaleme po youtube-u ne čekaju da se loza isplače, seku i odmah čipuju ili pod koru, na T. Bitno je samo u momentu kalemljenja da je podloga budna a plemka još da spava. Ako su pupoljci na plemki krenuli da se otvaraju od kalemljenja nama ništa.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dugi68
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #63 Poslato: 24. April 2014, 07:37:34 » |
|
nradule, oni meksikanci koji kaleme po youtue-u ne čekaju da se loza isplače, seku i odmah čipuju ili pod koru, na T. Bitno je samo u momentu kalemljenja da je podloga budna a plemka još da spava. Ako su pupoljci na plemki kremuli da se otvaraju od kalemljenje name ništa.
sto posto potpisujem, i ja sam lani popušio što sam uzeo plemke koje su već krenule :'(
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nradule
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #64 Poslato: 24. April 2014, 16:15:49 » |
|
Podloga je skoro pa olistala... planiram da je za vikend posečem ali sam u dilemi da li da je odmah kalemim ili da sačekam neko vreme... strah me da od suzenja ne istrunu plemke ili da se ne dese neki mrazevi... šta predlažete... ili da je ne diram još nekoliko dana pa da je posečem oko 1 maja...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #65 Poslato: 24. April 2014, 21:27:05 » |
|
Gde ćeš naći plemku koja nije krenula prvog maja? Jedino ako nisi spremio ranije pa je čuvaš u frižideru....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Tale
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #66 Poslato: 24. April 2014, 22:28:29 » |
|
Predlazem,ako se odlucis da radis na nacin kako sam opisao to uradis sto pre,nemas sta vise da cekas,ili razmisljaj o kalemljenju na zeleno.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nradule
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #67 Poslato: 25. April 2014, 11:36:15 » |
|
Dioda, plemke sam uzeo još početkom februara i eno ih još uvek u frižideru... za vikend definitivno kalemim... postaviću slike hronološki kako šta budem radio... da li da plemke izvadim iz frižidera i stavim ih u vodu npr 24 sata pre kalemljenja ili da ih odmah iz frižidera kalemim?.. i da li smem da sa plemki pripremim pupoljke za kalemljenje nešto ranije (lakše bi mi bilo) i držim ih u nekoj kofici sa vodom ili da na licu mesta skidam pupoljke sa grana plemki i kalemim ih?.. definitivno idem na kalemljenje sa strane na T pod koru (čini mi se kao najjednostavnije).. videćemo šta će biti... u svakom slučaju one koje se ne prime kalemiću na zeleno negde u junu...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nradule
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #68 Poslato: 25. April 2014, 11:39:26 » |
|
Tale, zašto misliš da je kasno za kalemljenje... na video snimcima sa Youtube-a se vidi da je loza dobro olistala i po svemu sudeći kaleme negde u maju mesecu... ova moja podloga tek otvara po neki listić... napominjem da sam na padinama Kopaonika i da vegetacija nešto kasnije počinje (oko 500m nv.)..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Tale
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #69 Poslato: 25. April 2014, 21:28:12 » |
|
U redu onda,nisam znao na kom podrucju zivis,ja sam na 80-100 m nv.,zima je bila vrlo blaga,. pa sam bio u prilici da to sve vec davno uradim.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #70 Poslato: 25. April 2014, 22:47:05 » |
|
nradule, ja umotam plemke u vlažnu krpu i onda vadim jednu po jednu i skidam pupoljke po potrebi. Na YT sam viđao da pripreme pupoljke, iseku ih i drže u kantici sa vodom. To uglavnom rade ovi koji profesionalno kaleme, da ne dangube sa isecanjem, jedan ih ubacuje, drugi vezuje, rade kao mašine...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dugi68
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #71 Poslato: 25. April 2014, 22:51:45 » |
|
Tale, zašto misliš da je kasno za kalemljenje... na video snimcima sa Youtube-a se vidi da je loza dobro olistala i po svemu sudeći kaleme negde u maju mesecu... ova moja podloga tek otvara po neki listić... napominjem da sam na padinama Kopaonika i da vegetacija nešto kasnije počinje (oko 500m nv.)..
ajd nam bar daj neku slikicu kada nakalemiš . jučer sam bio kod šefice savjetodavne službe kod nas u brodu pohvaliti se kako sam nešto posadio i kalemio pa mi sve super izgleda. a ona me presječe: ivane svi ti listići koji vam sada idu, idu iz baze te loze što ne znači da se ukorijenila, kada bude 5 centimetara izrasla onda mi se hvalite jer to znači da je primila hranu iz tla. ode ja iz ureda ko popišan
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nradule
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #72 Poslato: 27. April 2014, 16:37:32 » |
|
Evo da javim šta sam uradio... Nakalemio sam 55 komada na domaću podlogu (45 kaberne sovinjona i po 5 komada game bojadisera i karmen). Kao što to i biva u praksi, ono što je izgledalo kao najjednostavnije, tj. kalemljenje na T ubacivanjem pupoljka ispod kore, ispalo je nemoguća misija. Nikako mi nije polazilo za rukom da ubacim pupoljak ispod kore. Kora se jedva odvajala i nožem a kamoli kako to izgleda na snimcima jednostavno ubaciš pupoljak i to je to. Zato sam sve kalemio na procep. Sad šta mu Bog da... Evo i slika...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nradule
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #73 Poslato: 27. April 2014, 17:19:19 » |
|
Izgled podloge pre kalemljenja... Izgled odsečene podloge... Kalemljenje u procep... I evo kako izgleda gotov kalem...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Scipio
Mlađi član
Van mreže
Pol:
OS: Java Platform Micro Edition Browser: Opera 9.80 (Opera Mini 4.5.33867)
|
|
« Odgovor #74 Poslato: 28. April 2014, 11:49:26 » |
|
Nradule,to znači da je još uvek rano za taj tip kalemljenja. Ja sam to pokusao u subotu(26.04) na par čokota belog sovinjona i afus-alia i kora nikako da se odvoji. Onda sam u dvorištu to isto probao na nekom belom neprskancu(mislim da je sorta kozje sise ali nisam siguran) i jedino se na njemu kora odvajala lepo. Meni se kalemljenje na T dopada jer ako ne uspeš u proleće možeš da probaš i u septembru a nema drastičnih zahvata na čokotu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|