lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #30 Poslato: 28. Februar 2012, 08:43:04 » |
|
ako ćemo tako onda su sve voćne vrste divlje jer mogu da rastu i bez uticaja čoveka. ja sam samo napravio jezičku razliku između gajenih i divljih vrsti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
 |
« Odgovor #31 Poslato: 28. Februar 2012, 10:05:17 » |
|
Postoji V. silvestris i ona je divlja loza, a i evropska. Nekada kada je nase vinogradarstvo bilo dobro i ponosno, mi smo odlucili da bude jos bolje i ponosnije pa kad nismo imali americkih podloga desavalo se da se kalemi na tada zvanu dunavku (raste pored), takvo nesto moze da se odrzi u zivotu par godina pa se susi, kao sto su upoznali neki nasi proizvodjaci, pa i sssr.
Moze na nju ali su americko-azijske mnogo bolje, posto je ova u stvari podvrsta vitis vinifere!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #32 Poslato: 15. April 2012, 12:26:51 » |
|
A kad se kalemi na zeleno ( u toku vegetacije) , tačnije u kom mesecu? Svi spominju u rano proleće , što sam i pokušao pre 2-3 nedelje e sad ako neuspe pokušaću kasnije ali neznam kad.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
 |
« Odgovor #33 Poslato: 15. April 2012, 13:13:03 » |
|
A kad se kalemi na zeleno ( u toku vegetacije) , tačnije u kom mesecu? Svi spominju u rano proleće , što sam i pokušao pre 2-3 nedelje e sad ako neuspe pokušaću kasnije ali neznam kad.
Na zrelo pre kretanja vegetacije vinove loze a na zeleno kada mlad lastatr dostigne debljinu kao olovka!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #34 Poslato: 18. April 2012, 18:53:17 » |
|
Jel može neko da mi objasni šta je spavajući pupoljak i kako izgleda ? hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #35 Poslato: 19. April 2012, 20:13:54 » |
|
Na vinovoj lozi ima tri vrste pupoljaka. Rodni, zimski i spavajući. Rodni ti je onaj na jednogodišnjim lastarima , na kolencima lastara iz koga se razvijaju lastari na kojima rodi grožđe. Zimski pupiljci se nalaze u korenu jednogodišnjeg lastara, fizički su puno manji od rodnih, uži i zašiljeniji, i samo su kod nekih sorti vinove loze delimično rodni. Spavajuća okca se nalaze ispod kore ( one što se odvaja i lako skida jer je suva ), usađeni u stablo vinove loze, kao u neke male kraterčiće. Pokriveni su sa kao nekom vunastom kapicom koja ih štiti od izmrzavanja. Jedva su uočljivi, pošto su najmanji. Žive po nekoliko godina bez aktiviranja. Aktiviraju se samo u retkim slučajevima kada dođe do izmrzavanja ostalih okaca ili pri velikom mehaničkom oštećenju kada se ostala okca osuše. Najnarodnije objašnjenje bez korišćenja stručnih izraza da te ne bi zbunila ( kambijum itd. ) Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #36 Poslato: 19. April 2012, 20:21:15 » |
|
Jel to znači ako se kalemi na spavajuće okce, nemora da znači da se nije primilo ako neistera za 2-3 nedelje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #37 Poslato: 19. April 2012, 22:15:44 » |
|
kaleljenje na spavajuci pupoljak se radi sredinom avgusta i primenjuje se kod voca taj pupoljak je vidljiv a naziv tog kalemljenja je takav jer se pupoljak ne aktivira u godini kalemljenja vec narednog proleca kalemljenje u prolece vinove loze se zove kalemljenje na zrelo i ako ne postoji kalus tj oziljno tkivo u predelu preseka to znaci da kalem nije primljen i nece poterati lastar http://bobihost.com/~rasadnik/index.php?option=com_content&view=article&id=61:proizvodnja-kalemova-vinove-loze&catid=53:proizvodnja-kalemova-vinove-loze&Itemid=73na ovom linku imas sliku obrazovanog kalusa u uslovima povisene temperature a posto si ti najverovatnije kalemio napolje pod otvorenim nebom do srascavanja nece doci svo nase voce se moze kalemiti na zrelo bez nekih posebnih uslova sem vinove loze i oraha koji moraju da idu u stratifikalu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #38 Poslato: 20. April 2012, 18:15:30 » |
|
Ne nisam proizvodio kalemove, nego sam napolju probao na 15-20god staru lozu da nakalemim po neki lastar. Probao sam sa kleštima za kalemljenje na 4 mesta i 2 su krenula a na pupoljak sam isto na 4 mesta i isto su 2 krenula, to mi je prvi put u životu da kalemim, probao sam, ali neodustajem, zato pitam kad mogu ponovo da pokušam u ovoj sezoni. Sad mi je žao što nisam na još više mesta kalemio ali dobro ima vremena, sve grančice koje su mi ostale sam zabio u pesak i vidim da su počele da listaju pa kad se ožile igraću se opet. Jedino bi pitao dokle ja njih da držim u pesku i u podrumu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #39 Poslato: 21. April 2012, 01:45:47 » |
|
zoco ako te ne mrzi slikaj to sto si kalemio. Koje si makaze koristio? Jedno pitanje, koja je ovo podloga 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #41 Poslato: 21. April 2012, 13:26:18 » |
|
Ove makaze sam koristio, kupio ih za 500din, čisto za probu  A kad se dohvatim aparata slikaću i delo, danas ili sutra
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #42 Poslato: 22. April 2012, 06:54:36 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #43 Poslato: 14. Maj 2012, 01:24:15 » |
|
Ajd jos jednom... U vinogradu se osusio jedan cokot Prokupca, a evo sta je izbilo pored njega, odnosno, na sta je bio kalemljen. E sad, koja je ovo podloga? Riparia?  
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
 |
« Odgovor #44 Poslato: 14. Maj 2012, 11:29:29 » |