Bole__Ser
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Volim i ja vas
|
 |
« Poslato: 22. Januar 2010, 14:10:11 » |
|
Dobar dan  Mene zanima priprema komine za votku, pošto sam nov, nisam uspeo da nadjem adekvatniju temu na forumu. Inače bavim se voćarstvom,ova tema na internet stranicama Srbije je jako zapostavljena, ovde ima po nešto, konkretno imam zasad jabuka a sada ga i proširujem, proletnja sadnja " znam da će na mene sada drvlje i kamenje, al ne mogu druačije". Toliko za sada od mene CIAO 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 22. Januar 2010, 17:49:28 » |
|
A od cega bi pravio votku?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bole__Ser
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Volim i ja vas
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 25. Januar 2010, 09:11:52 » |
|
Od kromira 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 29. Januar 2010, 21:21:23 » |
|
Pravljenje Votke Evo ti kako ces praviti votku. Trebas 1 kg krumpira za oko 1 L votke. Operi krumpir i izsjeci na skriske zattim ga stavi u expres lonac i nali dosta vode da prelije preko krumpira.Kuhaj ga oko sat vremena dok se sav krumpir ne raspadne. Zatim to izli u drugu posudu i ostavi da se ohladi na kucnu temperaturu. Zatim ubacis pola male kasike vinarskog kvasca i startas fermentaciju.Kojace trajati od nedlju do dve,zavisi od temperature gdje si.Vidis kad je prestala da radi po mjehuricima kad se prestanu praviti.Tad je destiliras (nekoliko puta) obicno 3 puta.Votka netreba da stari i spremna je odmah za upotrebu.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 55
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 30. Januar 2010, 01:47:26 » |
|
ovo izgleda toliko jednostavno da vec razmisljam da rasturim trap , znate li sta je trap ? e tako je moja baba drzala krompir preko zime u zemlji . ovo nema veze sa votkom. mozda jos neki detalj nebi bilo lose . na primer kako vrsiti destilaciju i nasta obratiti paznju mozda neki trik ovih sto su to vec radili.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 30. Januar 2010, 07:34:52 » |
|
Naravno da znamo sat je trap (makar mi koi smo sa sela).Sto se trikova tice,treba da je prepeces nekolik puta da bi je dobio sto jacu i ciscu.Zatim je razrjedis na zeljenu jacinu.Evo sjetih se jednog trika,ako imas manju kolicinu i frizu u frizideru naspi je u plasticnu flasu (ali ne prepunu),stavi u frizu i zaledi.Zatimodli maligane,a ono vodenjavo sto se smrzlo baci.Zatim u maligane (Rusi su dodavali rijecnu vodu)ali samo iz nekoliko rijeka za koje su znali da je dobra.Ti dodaj dobro filtriranu kisnicu ili vodu dobro prokuhaj,zatim je ostavi da se ohladi.Budi pazljiv da je nemuckas nego polako odli odozgo.Jer dolje su kamenci iz vode.Ja sam nedavno napravio (Melbournskaya),ali sad se spremam poslije ljetovanja da napravim jos bolju jer sam upravo zavrsio kazan.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 30. Januar 2010, 10:53:53 » |
|
Да ли ће то бити, казанпашо, довољно да се кромпир само скува? У поступку укомљавања сировине која нема прости шећер него шкроб, а ту спадају житарице и кромпир, прво што се ради је "шећеризација", то јест превођење, разбијање молекула шкроба у молекуле простог шећера. Тај посао је подељена на две фазе, у првој се шкроб отапа у води а у другој се преводи у прости шећер (прва фаза је потребна јер се "на суво" не може ништа направити). Е сад, само превођење шкроба у просте шећере је једна хеијска реакција која се не догађа спонтано, нити под утицајем температуре, или слично, него само дејством ензима. Значи то је један биохемијска реакција (иако сами ензими нису баш прави организми, некако су, да тако поједнастављено кажем, на грани ,мртвог и живог света, нешто између катализатора, дакле чисто хемијске супстанцењ, и живих организама). Мени у том вашем савету за укомљавање кромпира недостају управо ензими и ензимско деловање. Да ли ће, дакле, бити довољно кување кромпира да се преведе шкроб у просте шећере? Ако јодијумска проба каже да више нема шкроба, онда у реду, али сумњам да неће бити!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 30. Januar 2010, 13:22:40 » |
|
Pravoda vam kazem da sad ni meni nije jasno;Citajuci sta grofa interesuje,a nitko da mu odgovori.Potrazio sam na internetu na brzinu i to sam nasao i preveo tacno kako pise.Mad sam ja pravio sa zitnim klicama i to stavljao u krumpir,ali to mi je komplikovano i nije mi se dalo grofu to pisati vec sam preveo taj recept.Koi mi se inace jako dopao pa sam odlucio i sam da tako uradim sledeci put.Sad mi je jasno da tako nece ici i hvala vam na skretanju paznje.Slicne recepte sam naso i za wiski (bez enzima) vec samo na kuhanje i kvasac.To znaci da mogu sve da ih pobacam i da se nezahebavam s time.Iskren pozdrav.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 30. Januar 2010, 14:08:22 » |
|
Možda je rešenje da se u krompirov skrob doda određena količina pivarskog ječma a koji sadrži prirodne enzime za pretvaranje skroba u šećer, pa bi fermentacija onda bila moguća sto-posto, a samim tim i destilacija posle toga!?
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 30. Januar 2010, 14:55:42 » |
|
Tesko ce se oseceriti bez enzima, svejedno da li su iz slada ili je neki komercijalni enzimski preparat dodat u kominu. Kazanpaso, kada probas javi rezultate. Ako imas joda mozes pratiti razgradnju skroba, to je alambik vec naglasio u svom postu. Uzmes par kapi komine i dodas kap joda, ako poplavi onda skrob nije razgradjen, ako nema promene boje onda je skrob razgradjen i mozes dodati kvasac.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 30. Januar 2010, 21:49:33 » |
|
 Evo ovosu votke koje sam radio sa zitnim klicama dodanim u krumpir.To sam radio da testiram svoj novi dazancic.Stavljao sam u njega po 4 L i radio razne kombinacije tj tad sam radio 4 kombinacije od koih su 3 u redu,a jedna nije,Koliko mozete da vidite,(a piso sam o tome samo vi nitko ne obracate paznju na to) dobio sam 3 potpuno razlicite rakije od istog materijala.Najednoj slici se vidi na kojoj jacini je potekla jedna od njih.Ja mislim da je to dobra jacina jer posto oni votku prepecu vise puta,znaci da ona izlazi slaba,a iz mog kazancica je mozete na jednoj kombinaciji dobiti u jednom .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ERNEST
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 16. Februar 2010, 23:06:03 » |
|
www.homedistiller.org .....ako razumiješ engleski sve će ti biti jasno....voda,šećer,germa =100% čista vodka,to jest etilni alkohol....jeftinije a bolje i brže nego sa krompirom kojeg bolje pojedi...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 17. Februar 2010, 09:44:01 » |
|
Znam,samo sam htjeo experimentisati.Na netu sam znao naci recepata za zitarice bez stavljanja enzima i pravo da kazem da sam bio i vjerovo,ali vidim da to nemoze tako.Samo sa kuvanjem i metanjem kvasca.Sad cekam da mi sazori Guava pa bih od nje da napravim.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
al bandi
Neaktivni član
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 27. Februar 2010, 08:47:48 » |
|
 Evo ovosu votke koje sam radio sa zitnim klicama dodanim u krumpir.To sam radio da testiram svoj novi dazancic.Stavljao sam u njega po 4 L i radio razne kombinacije tj tad sam radio 4 kombinacije od koih su 3 u redu,a jedna nije,Koliko mozete da vidite,(a piso sam o tome samo vi nitko ne obracate paznju na to) dobio sam 3 potpuno razlicite rakije od istog materijala.Najednoj slici se vidi na kojoj jacini je potekla jedna od njih.Ja mislim da je to dobra jacina jer posto oni votku prepecu vise puta,znaci da ona izlazi slaba,a iz mog kazancica je mozete na jednoj kombinaciji dobiti u jednom . Kako ide recept sa žitnim klicama?Koliko žita na 10kg krompira,kolika veličina klica,smeju li da pozelene,itd,hvala.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 27. Februar 2010, 09:26:19 » |
|
Ja samstavio pregrst (u dve sake) klica na 10 kg krumpira.Bile su duzine oko 4-5 cm i jesu pozelenile.Nisam ih susio kako pise u nekim receptima vec sam ih samo izsjeckao i izdropio.Dobro ih pomjeso sa krumpirom i kad se ohladilo na 20-ak c' procjedio,dodao kvasac.Nakon dan pojavila se debela bjela kora za koju sam procito da je se promjesa i ona padne.Tako sam i uradio.Hermeticki sam je zatvorio i postavio crijevo u vodu (vranj).Nemogu se bas pohvaliti sa prevelikim uspjehom jer kod mene je luda klima i temperatura strasno varira tako da budem sretan da ista dobijem.Nadam se da sam ti makar malo pomogo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|