sapy
Stariji član

Van mreže
Starost: 59
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #45 Poslato: 21. Mart 2010, 20:36:24 » |
|
 ovakvi se kazani kod nas u slavoniji rade
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milan73
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
samo polako
|
 |
« Odgovor #46 Poslato: 21. Mart 2010, 20:54:15 » |
|
sviđa mi se ova internacionalizacija. vidiš to je to, to je taj sistem kazana, kakvi se i ovde prave samo što je čovek "uštedeo" na gornjem holenderu (navojna prirubnica) ceva za kapak i dole kod duplog žljeba između kapka i kazana. osim što ima malo više vodene pare u prostoriji sve je isto. Imaš li ideju koliko ovakvi kazani koštaju u Hrvatskoj?
baš me zanima?
P.S. ako je ovo tvoja destilerija, SVAKA ČAST, volim kada vidim čisto i uredno pa to ti je. Smem da se kladim da ti je rakija odlična, takve "picajzle" (nije uvredljivo) koje paze na svaki detalj, prave odlične destilate-UVEK, i 100x sam rekao, kada uđem u destileriju, već znam šta da očekujem, još mi se nije desilo da promašim. KAda je sve prljavo i šmrljavo, i rakija je takva. to je AXIOM
P.S: a šta to iza visi u tim džačićima?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #47 Poslato: 21. Mart 2010, 21:28:02 » |
|
Drugari, da Vam skratim muku... Neću komentarisati ovo za Novosadsku školu, a i sapy je to već uradio iz svog ugla. Nego, već drugi put iznosiš aluziju kako su za meku rakiju i prepek potrebni kazani različitih karakteristika odnosno različitih nadgrađa. Bilo bi mi interesantno čuti iz kojih razloga. Normalno ako to ne bi predstavljalo neki problem. Iskreno, apsolutno sam ubijeđen da tu nisu potrebne nikakve različitosti tog karaktera, pa me zanima koji su razlozi koji su te naveli na takav zaključak.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
sapy
Stariji član

Van mreže
Starost: 59
|
 |
« Odgovor #48 Poslato: 21. Mart 2010, 21:34:32 » |
|
to je kazan moga oca,moj je onaj lijevo,a na poklon smo dobili i onaj mali,dole,a gore vise kulinove seke-meso od kulina u debelom crijevu.ovaj kazan je 150 l-3500 eura
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milan73
Stariji član

Van mreže
Pol: 
samo polako
|
 |
« Odgovor #49 Poslato: 21. Mart 2010, 22:30:10 » |
|
Nikakva namernost. "novosadska škola" je moj lokalizam jer se u Srbiji, pravi nekoliko posve drugačijih kazana pa sam ja ove, ovako nazvao....nema to veze sa stvarnim poreklom ideje i stila-patenta.
Važnija stvar je ova druga, gde ima prostora diskusiji ali preije svega analizi. moje iskustvo kaže da bi trebalo imati kazan za meku rakiju i posebno za prepeku. naravno ako radiš neke ozbiljnije količine. kako da nema razlike!
Bistrice, koliko ste tekstova napisali i koliko znate o destilaciji, navodi me na posmisao da me zezate.
ali zbog ostalih forumaša ću napisati. imam utisak kao da radim kontrolni a Vi ste profesor.
dakle, imamo površinu isparavanja i imamo geometriju kapka, površinu donjeg otvora i samu njegovo površinu. Svi ovi parametri utiču na različit rezultat destilacije. da nedužim ovu temu....
kada imamo kominu, iz nje, posve haotično izlaze i etanol i metanol ali i sve ostale frakcije lakih alkohola i patočnih ulja, upošte nije sve jedno da li to sve prelazi u tabarku ili se barem jedan deo zadržava u kazanu. zato je jako vađan odnos ovih površina, imam negde i formulu pa se može izračunati ali treba vam barem fakultet i akreditovani laboratorij da vam izvrši merenja. pa onda gusta ili bistra komina.....pa mi smo ove godine 30tona vode proturili kroz kazan, samo da bi obezbedili nisko konzistentnu kominu. Kod prepeke je dinamika destilacija posve drugačina, kada imate 99,2-99,8% tečnosti i ono malo suve materije, vi tačno možete da kontrolišete šta vam na kojoj temperaturi izlazi, znamo da je prvi EtilAcetat, pa metanol, pa krećem da hvatam EtilAlkohol.....i pred kraj patočna ulja....ali i arome. I to je ono pitanje "oštrine destilacije"
Da to nije tako, ne bi Vam bilo potrebno podešavanje rektifikacione kolone i reflux sistema kod modernih kazana, sve bi "terali" isto-a neteramo. gledao sam MANUAL od CARL-a, ma nauka, da popizdiš. granica od vrhuske do loše rakije je u dva navoja više ili manje.
To je ona priča, što sam pričao o deflagmatorima-bolje ih je nemati nego neznati koristiti.
Mi imamo obične kazane. pa radimo klasiku-prepeku, ubrzana destilacija komine (kako bi sprečili oksidaciju etanola) da bi, smanjili nepoželjena oksidativana jedinjenja. ali, zato, umereno spora prepeka.
Ma kažite Vi meni, kada ćemo se mi skupiti sa uzorcima, ali ne da se prejebavamo, ko je bolji, to me ne zanima, neka sam ja u startu najgori, ali mi je jako važno da razmenimo iskustva i da se prijateljski posavetujemo. vidim da niko od forumašpa nema lovu za neki spektakl, kako u investicijama tako i u edukacijama vani, ali bi smo zato jako jeftino, mogli da organizujemo jednodnevni seminar sa ovakvim temama.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #50 Poslato: 21. Mart 2010, 23:43:26 » |
|
Uf, jebo te, mislim da ovo prvi put izgovaram na ovom forumu. Zašto uvijek ovakvi postovi stižu u nedelju naveće. Ovo zahtijeva malo duži odgovor. Nisam se šalio ni malo a neču se šaliti ni kada ti budem pisao odgovor. Čovječe bježi iz tog lavirinta, on ne vodi nikuda. Nije ni čudo, kako sam kažeš, da ti se komšija približio kvalitetom. Sve što postigneš dobrom fermentacijom na ovaj način bukvalno potamaniš u destilaciji.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Milan73
Stariji član

Van mreže
Pol: 
samo polako
|
 |
« Odgovor #51 Poslato: 22. Mart 2010, 08:57:11 » |
|
Zanimljivo. ja tako razumem destilaciju, tako radim već dugo i imam dobar rezultat, ali to ne znači da ne treba biti bolji. hvala ako imate dobru volju da nam pomognete. laboratorijske analize koje sam uradio, ukazuju da nam je destilat odličan sa niskim sadržajem metanola, furfurola, benzaldehida, cijanovodonične a viši alkoholi su OK 4000mg/L za Dunju i recimo skoro 5000 mg/L za Kajsiju što je zasluga dobre destilacija-barem tako kažu knjige. Da je dobro, jeste ali može bolje. hvala u napred
Milan
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mk
Stariji član

Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #52 Poslato: 22. Mart 2010, 09:05:36 » |
|
Bistrice ,da li je neko na ovom forumu probao Vasu rakiju??? 
|
|
|
Sačuvana
|
HUBERT 1924
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #53 Poslato: 22. Mart 2010, 09:34:37 » |
|
Добро, није неопходно да се говори искључиво са практичне стране. Може и са теоретске. Иако бистрица тврди да он и производи ракију. Али ја мислим да Милан73 није ништа наопако рекао, изузев мале збрке са називима једињења, чини ми се, па да би бистричина реакција била оваква. Капак је важан због рефлукса, то је оно што каже Милан, а рефлукс највише утиче на квалитете дестилације. Све су то опште констатације које би морао да зна свали дестилатер и које се на једном стручном форуму, какав овај преферира да буде, не би требале ни понављати. Али ми их понављамо јер има доста произвођача који на сртећу залутају и на овај форум, који у пракси и нису толико лоши, али им је теоретско познаванје процеса криминално ниско, па да нешто науче и још више побољшају своју производњу.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #54 Poslato: 22. Mart 2010, 15:44:28 » |
|
Bistrice ,da li je neko na ovom forumu probao Vasu rakiju??? Da u pravu si, vjerovatno nije. Ali je i alambik u pravu kad kaže da nije neophodno da se govori sa isključivo praktične strane. Pogotovo u ovoj situaciji kada je nedovoljno poznavanje teorije rezultiralo načinom destilacije koji ide u totalno suprotnom smjeru od poželjnog. Samo da ne bude zabune, već drugi put me pitaš za praktično iskustvo, na ovaj ili onaj način. Prvi put je to bilo na linku ispod rečenice i dobio si odgovor a da nisi dao ni pojašnjenje za pitanje, a ni kasniji komentar. http://www.sveovinu.com/index.php/topic,577.msg8746.html#msg8746Ovaj puta ti ga neću dati, jer nisi spreman da ga prihvatiš. U ovom trenutku ću ipak izostaviti i obećani odgovor milanu, bez obzira što u ovoj situaciji ne mora značiti da igrate zajedničku igru „dobrog i lošeg policajca“, i bez obzira što ga već imam u rukopisu. Ako sam nešto obećao, a jesam u gornjem postu, onda ću to do kraja i ispuniti, samo ne sad. Nego ću se prvo potruditi da učestvujem u pravljenju kajsijevače ubrane jako blizu području na kome je i ti bereš. Dostavit ču je tebi na ocjenu. Ako budeš u mogućnosti da javno izneseš svoju ocjenu i eventualno zatražiš odgovor na pitanje koje milanu ostajem dužan, tada ću na njega i odgovoriti. Ovo može djelovati i prepotentno, a vjeruj da nije. Iz istih razloga odbijam da spominjem i svoju rakiju. Ponekad se i ja zapitam šta mi sve to treba i zašto iznositi stavove i razmišljanja a bogami i ogromno praktično iskustvo tamo gdje druga strana ne želi da ga prihvati bar sa približnom količinom dobronamjernosti. A moja dobronamjernost u pređašnjem postu, na koji si reagovao, se ogleda u činjenici da sam spomenuo teoretsko lutanje iz koga je slijedio pogrešan zaključak i primjena postupka koji šteti kvaliteti dobivene rakije. Nisam rekao da je ta rakija loša, nego sam parafrazirao milanovu rečenicu napisanu na ovom istom forumu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #55 Poslato: 22. Mart 2010, 19:30:53 » |
|
podrzavam milana 73.daj da se odrzi neki jednodnevni seminar kod jednog od proizvodjaca,ali samo proizvodjaca sto kaze milan da se vidimo oci u oci i da nesto prozborimo pametno i korisno,ovde je vec postalo suvisno bilo kakvo uplitanje u probleme proizvodnje jer od teoreticara koliko ja znam u zivotu vajde nije bilo niti ce biti.milane daj predlog posto si mladji pa da se usaglasimo .pozzzzz proizvodjacima
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #56 Poslato: 23. Mart 2010, 08:34:55 » |
|
Bistrice,nisam imao nameru da Vas uvredim sto sam pitao da li je neko sa foruma probao vasu rakiju,nasuprot,veoma cenim vase znanje pa me tako interesuju i komentari ljudi,ako su je probali,jer sa takvim teoretskim znanjem verovatno mora biti i rakija takva.Voleo bi da cujem vase komentare vezane za ovaj kazan sto je na mom profilu,nemam iskustva sa tim .Znaci prednosti i mane? Nerazumem kakve policajce spominjete,sta to znaci?!
|
|
|
Sačuvana
|
HUBERT 1924
|
|
|
Milan73
Stariji član

Van mreže
Pol: 
samo polako
|
 |
« Odgovor #57 Poslato: 23. Mart 2010, 14:45:52 » |
|
dragi Uredniče
moja ideja je da se možda skupimo u Novom Sadu za vreme trajanja poloprivrednog sajma, u Sr. Karlovcima recimo. nekako se bojim da organizujemo skup u Kikindi, to je naravno najlepše i najlakše za nas, ali Kikinda je prilično, skrajnuta, pa mislim da mnogi nebi došli. Ovo treba raditi brzo, a kada bistrica napravi kajsijevaču, pa dok mu odleži, ostari.....taman će ovaj skup postati treadicionalan, tako da neću da ga čekam sa kajsijom, ali svakako želim da proba ovo naše "dubre" koje je pregrmelo destilacijski fiasko, pa da vidimo kako da ga popravimo. osim da joj nabavimo fermentor, to znamo ali nemamo keša za to.
veliki pozdrav svima Milan
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #58 Poslato: 23. Mart 2010, 17:51:43 » |
|
Hajde da ovu komunikaciju držimo na nekom nivou, na kojem nećemo doći u situaciju da je moramo prekinuti.
Za mk, kratak odgovor. Igra dobar i loš policajac je sinonim za situaciju kod iznuđivanja istine u američkim krim serijama kada jedan glumi puno razumijevanje i susretljivosti a drugi nemilosrdno napada. Nešto slično kao što vas dvojica radite u posljednja četiri posta, samo što ste u odnosu na prva dva zamijenili uloge u ova druga dva. Rado ču ti odgovoriti na pitanje o kazanu ako mi daš njegove osnovne karakteristike. O „deflegmatoru“ na slici ne želim jer imamo drugačije mišljenje, ako se uzburkane strasti smire, možemo i o tome.
Za milana. Nema potrebe za ovaj sarkazam, jer ni jednog trenutka nisam ni rekao a ni napravio bilo kakvu aluziju u vezi kvaliteta tvoje rakije. Pogotovo nisam ni pomislio da kažem kako je ona loša ili još gore da koristim tvoju terminologiju.“dubre koje je pregrmelo destilacijski fiasko“. Rekao sam samo da si ovakvom destilacijom potamanio mnoge arome koji si očuvao ili dobio dobrom fermentacijom. I time nisam rekao ništa što ti već nisi sam napisao na ovom forumu. A napisao si da ove godine želiš raditi sa deflegmatorom jer ti se komšija sa nikakvom fermentacijom na taj način približio kvalitetom. Dakle svjestan si činjenice da ti sa destilacijom nešto nije u redu i pokušavaš nači rješenje sa deflegmatorom. Uostalom pregledaj svoje postove. I šta sad tu ima strašno u onom što sam napisao i ko tu uopšte vrijeđa tebe ili tvoju rakiju.
Jedino ja u ovoj priči ispadam budala. Prošao sam tu fazu u kojoj se nalaziš i razumijem te, i zato sam imao namjeru da ti skratim nepotrebna lutanja. I gledaj gdje me je ta namjera dovela. Dobio sam nepotrebne i krajnje nekorisne situacije u kojima mi nije nimalo ugodno, a na drugoj strani, kao i u par navrata do sada, htio sam objaviti nešto što ulazi u samu suštinu razumijevanja destilacije aromatskih komponenti. To se inače smatra tajnom zanata.
P.S. Kad bistrica napravi bilo koju rakiju, pa i kajsijevaču, treba mu samo dva mjeseca i spreman je za ocjenjivanje, a za tuđe godine ne pita.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #59 Poslato: 24. Mart 2010, 08:29:33 » |
|
Ja sa kazanom imam iskustva,pitao sam te za deflagmator.To za policajce , ma nema veze.  Tu tajnu zanata ako si mislio objavi, sta se femkas?Tu smo da razmenjujemo iskustva i znanja,bez ustrucavanja. Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
HUBERT 1924
|
|
|
|