cafu
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 39
Bakarni delovi kazana prevrtaca
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 27. Januar 2010, 17:12:40 » |
|
Pricamo o razlikama ,a ne o kvalitetu! I takodje se slazem sa vasim tekstom, a cene su otprilike takve kakve si naveo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 11. Februar 2010, 17:10:12 » |
|
Mešalica je potrebna da bi se komina povremeno promešala i tako se temperatura u celoj masi komine ujednačila. Dakle, meša se i kad ne postoji opasnost da komina zagori. Da, upravo tako, s tim da je kod mene akcenat na riječi stalno a ne povremeno iz razloga što se radi ne samo o mogućoj degradaciji aromatskih materija na mjestima izloženim direktnim djelovanjem plamena nego i stalnoj ujednačenosti temperature komine u kazanu kako bi ublažili poznatu situaciju da je površinsko isparavanje najbrže pogotovo u gustim smjesama.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
jagnjilac
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 20. Februar 2010, 09:25:47 » |
|
Pre neki dan sam se video sa prijateljem koji, takodje zeli da kupi kazan. Skoro, na saboru vinogradara i vocara opstine Mladenovc, na svetog Trifuna razgovarao je sa profesorom Nikicevic. Profesor mu rekao kao iz topa: Za licne potrebe, Kazan iskljucivo sa mesalicom, 100 do 120 litara, debljina dna min 5 mm, lula fi 50mm, duzina MINIMALNO 3 metra, uzbrdo prema tabarki, tabarka 500 litara, cilidar fi 30 visina 70 do 80cm. I jos nesto, ne dupli cilindar (cilindar u cilindru) vec samo jedan kod koga su gorni i donji poklopac povezani sa 8 do 10 cevi fi 35mm kroz koje cirkulise voda. Kaze veci je kapacitet hladjenja (lako se da izracunati ovakva razvijena povrsina) i jednostavnije odrzavanje cistoce aparata. Ja cu sadasnji svoj kazan pokusati da prodam jer zahteva dosta prepravke koje se neisplate a opet necu imati dobar kazan (problem sa zagorevanjem) i kupiti drugi.
Ama ljudi, koji kazan da kupim???
|
|
|
Sačuvana
|
Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 20. Februar 2010, 09:48:48 » |
|
Pa upravo ovakav kakav si i opisao. Jedino je kondenzator malo upitan, sve ostalo je malte ne idealno. Cijena ovog od 120 litara ne prelazi 2.500,00 EUR-a.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Milan73
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
samo polako
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 20. Februar 2010, 14:06:53 » |
|
Drugari, ja sam radio sa dva tipa kazana, dve drste tabarki a od ove sezone počeću i sa eksperimentima sa deflagmatorom. Mislim da je "mk" u nekom delu foruma, postavio slike našeg novog kazana. Uz uvažavanje zemunaca (Nikčevića, Stankovića i ostalih dragih ljudi) malo pogledajte i van Srbije........nije lako. Mi, Srbi, smo skloni da preuveličavamo naše znanje i iskustvo a zaboravljamo da npr. Italija, Francuska, Španija, Portugalija.....prave odlične voćne destilate i to u količinama x n u odnosu na nas. Kada smo hteli da kupimo prvi novi kazan, imali smo veliku trilemu....
REZIME: Poparić i Mandarić su ista škola (isti deda) i kada smo otišli, Poparić nam je dao 18 meseci rok isporuke a Mandarić 6-9. Na "foru" smo nekom oteli kazan posle 3 meseca ali to nije važno. Kome oni prave tolike kazane? Izvoze ih na veliko u pomenute zemlje i uprkos savršenstvo Kothe-a, CRU-a, Muller-a i ostalih mahom, nemačkih proizvođača, izvoze tamo.
Ako se složimo da je proprema voća i fermentacija 70% posla, 5-10% je starenje i kasnije odležavanje, tih 20% koliko sam kazan doprinosi i nije neki krucijalni momenat da bih ja npr. dao 32000€ za manji Kothe. Mada probao sam rakiju koja curi iz njega.....pusti šalu, Švabo je to......uf, kako su jebeno dobro separisane. dakle gospodo drugovi: jagnjilac i bistrice...
svi naši kazani, 100 ili 200L, sa tabarkom od 500 ili 650 L u suštini vam neće suštinski popraviti kvalitet rakije, Profa. je sjajno rekao i to je za tu klasu novca idealna specifikacija, imate je u MERKURU za 4000€ pa niste valjda ludi da to kupite. To je industriski savijan, anodni bakar i to ne vredi toliko. Mada, tek naši prokupčani precenjuju svoje kazane.
Verujem da je "mk" u pravu kada kaže da je Mandarić optimum cene i kvaliteta. Ja znam 8 (osam) nejgovih kazana od kojih najstariji radi od 1994. i to uskuge..!!! i radi. Mada iz njega cure i odlične i očajne rakije, Komina 70% i to je to.
Jagnjilac, sedi u auto, provozaj se malo, VIDI i PROBAJ, Moj drug Miloš, Braća Kravić i pola senćana ima izuzetne rakije a osim za DES drugo nisu ni videli, A Čika Zoli Nađ je bogatsvo dao nekom mađaru, koji mu je napravio skalameriju kao soba veliku i prc.....ništa...on u kominu stavlja kajsije koje ne može da proda na kvantašu i ono što pokupi pod drvećem. džabe kazan.
Idem, večeras je lepa degustacija u Hayatt-u pa da metnem kravatu, treba biti uljudan.
živeli
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 20. Februar 2010, 16:57:28 » |
|
Drugari....REZIME....džabe kazan...Idem, večeras...treba biti uljudan....živeli Uf, šta sve ne reče ovde. Mislio sam da odgovorim citat po citat, pa odustao, ne ide, u jednoj rečenici više različitih pogleda i miješanja stvari. Pa ću krenuti sa odgovorima na uočenim konstatacijama. Za Mandarićev kazan pretpostavljam da je dobar, nisam ga vidjeo, samo za njegov „deflagmator“ kažem da je „carevo novo ruho“ i da po meni nema nikakvog smisla. Bio sam kod Poparića i odustao od narudžbe u roku od pet minuta. Razlozi najblaše rečeno, sumja u kvalitet materijala i još neke sitnice, iako pretpostavljam, sa slika na internetu, da se radi o kvalitetnoj majstorskoj izradi. Nije imao ni jedan kazan za pokazati, pokazao mi je neki „krš“ nekad davno napravljen na kome on peče rakiju (nezamislivo). Nikičević ovde pominje karakteristike kazana koje su opšteprihvaćene u svijetu i iz kojih je dokazano da cure najbolji destilati (klasični alambik napravljen od što čistijeg bakra koji zadovoljava potrebne tehničke i tehnološke zahtjeve, mješalica, debljina bakra, parovodna cijev i kondenzator sa tabarkom u skladu sa njima). Svoje znanje crpi od velikih majtora od kojih je učio zanat, i koje nije prevazišao. Mislim na Paunovića, prije svega. Ovo sa procentima ti je bez veze, svaka faza zahtjeva gotovo 100%-tnu uspješnost da bi rezultat bio vrhunski. Pogriješi u jednom važnijem elementu bilo koje faze, nema te nigdje, odamah si na 50% kvaliteta (dobro sad je i ovo moje malo prenaglašano). I Merkur i Des su nešto što se ne može upoređivati sa pravim kazanom, što ne znači da ne mogu „poslužiti“ za kućnu radinost. Kothe ima i izradu i materijal, ali to nije alambik a onda ne može parirati kvalitetom dobijenog destilata, što je dokazano i naučno i praktično, i kod nas (šira regija balkana) i u svijetu. To što neko dobije bolju rakiju na lošijem kazanu i obrnuto je jedno drugo pitanje i nema mjesta u priči o kvalitetu kazana. Za preporuku meni i jagnjilcu, nisi se trebao truditi, nama kazan ne služi za popravljanje grešaka nego za prenošenje postignutih rezultata (uz destilacijsko oplemenjivanje) na rakiju, a znamo da to Des ne može uraditi na adekvatan način.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milan73
Stariji član
Van mreže
Pol:
samo polako
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 21. Februar 2010, 18:38:54 » |
|
Verovatno se nismo razumeli ili Vi ne želite da me shvatite-iskreno.
rekao sam da od 100% kvaliteta rakije, sama destilacija učestvuje veoma malo...tako da ne vredi kupovati Koth-e zarad 2-3% boljeg destilata od onog koji bi dobili iz standardnog kazana. To sam mislio. To mi je posao, time se bavim i analizirao sam svašta, laboratorijski, naravno. E druga je stvar da li pečete za sebe 200-300, 500 litara godišnje ili želite da kontinuirano imate odličan kvalitet destilata. Smem se kladiti da ću i DES-om, napraviti odličnu rakiji, ali.....da uradim jedan proces, moja malenkost i "mk" su ove (2009/10) godine uradili 6300 litara kojačega. I jako je teško izvršiti nadzor nad radnicima da uvek poštuju proceduru, onako, kako mi kažemo. e zato je Koth-e majka, ili neki drugi kazan koji ima automatizaciju procesa......to je druga tema.
Vraćam se na mali kazančić za "sebe" ako ste strpljivi i posvećeni kvalitetu. neće Vam kazan završiti posao u onolikoj meri koliko vi njega možete da ustrojite da Vam to uradi.
Što se deflagmatora tiče....NEMAM ISKUSTVA, za mesec dana ću krenuti da radim eksperimente sa jabukom pa ću Vam ih prezentovati, za sada samo znam da je NAŠA Kajsija, verovatno i najbolja danas u Srbiji, bez ikakve šminke. Sinoć smo u Hayatt-u uradili degustaciju, jako eminentne ličnosti su sedele za stolom i jako sam ponosan na NJIHOVO MIŠLJENJE. Ja samo znam koliko je teško izvuđi kontinualni kvalitet procesa da napravite 1000 litara kajisijice klasičnom prepekom. A moj kum "zvekne" lep kom u "deflagmator" i približi nam se na prc-pedalj, amaterski.
Isto, znam da naša Dunjica ima: 2,21 Metanola 0,05g/l ukupnog ekstrakta i svega 11,3 furfurola... a prepeka rađena na DES-u od 200 litara, koji je još u destileriji.
dakle, Milan, nikada nepriča bez veze, Milan samo nema vremena da piše DETALJNO ali, nismo preko sveta, otopio se sneg pa izvolte u Banatsko Veliko Selo da "treniramo" zajedno
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 21. Februar 2010, 21:14:31 » |
|
Hvala na pozivu, ja sam tebe jako dobro razumio i iskreno ti skrečem pažnju na trenutno lutanje. Zaboravi na i Koth-e i na Des i na deflagmator. Nabavi pravi alambik, jedan, dva ili tri adekvatne veličine u zavisnosti da li ovih 6300 litara radiš u cugu bez gašenja vatre ili na prekide obzirom na asortiman voća. Otpusti te radnike i analiziraj sve moguće u toku destilacije da ti ne bude dosadno dok pečeš tih 6300 litara. Ovo je jedini način za postizanje pravog kvaliteta, sve ostalo je improvizacija tako često viđena na našim područjima.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milan73
Stariji član
Van mreže
Pol:
samo polako
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 21. Februar 2010, 21:51:21 » |
|
Hmmm. Bistrice, Bistriceee, zanimljivo razmišljanje, Radnici i jesu najveća muka, ali ja se bavim poslom koji mi neda mnogo vremena da sedim u destileriji, ja sam želeo da integrišem moje znanje a "mk" praksu, ali sedeti i čekati 3-4 sata da iscuri meka rakija pa 6-8 na prepek, JAOOO to boli kakva je to danguba. Ove sezone smo palili kazane (imamo dva) u 7.00 a gasili, kada druga smena završi 21h a neretko je "mk" dremao pored kazana..i ja sa njim.
Kvalitet koji svi mi želimo je direktno proporcionalan pažnji, brigi i ljubavi koju unesemo u ovaj posao.!
to je pravilo a od rakije, ovom našom filozofijom ne može da se živi, ponosni jesmo, umorni jesmo i zadovoljni smo ali živimo svako od svog posla.
zato sam je prokleto pragmatičan i jednostavan-banalan.
da će Bog da se sretnemo pa na miru "posvađamo"
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 21. Februar 2010, 23:01:27 » |
|
A ja nikako da shvatim u čemu se sastoji neslaganje! DES-ov kazan je pravi alambik. Sa mešaicom. I kvalitet lima čini mi se dobar. Jedino što je nešto tanji nego što se ovde preporučuje. Ali je i cena zato niska. Da li debljina lima toliko utiče ma kvalitet destialata? Ako da, zašto?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milan73
Stariji član
Van mreže
Pol:
samo polako
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 21. Februar 2010, 23:32:26 » |
|
pa ovako, kvalitet i debljina lima utiče na KVALITET KAZANA na njegovu trajnost, naš konfor u radu i po malo na destilaciju:
1. mešalica u kazanu je lanac koji struže po dnu (možda neko nezna), ako je lim tanak pre će se ostrugati i ostanete bez kazana, mada pravi majstori za dance koriste anodni bakar koji je krt i teži za obradu ali je tvrd a lanac se pravi od katodnog bakra koji ima manje primsa ostalih metala i znatno je mekši) pa se "troši" lanac 2. Debljina dna izuzetno utiče na provodljivost toplote odnosno na homegenost zagrevanja, to jeste DES-u problem i zato ako malo "zadremate" zagori kom i baci sve. jeste to problem. (sve se da "izlečiti" osim zagorenog, tu leka rakiji nema) 3. Kapak je nauka za sebe i jako je važno da ima dobar odnos površine isparavanja i površine prihvata VODENE PARE jer ona nosi "rakiju napolje" a cilj je da kapak zadrži vodu a samo lako isparive materije nastave put ka tabarci. Kada je lim kapka tanak, brzo i lako se hladi što je DOBRO, više vode "krene pa se vrati"
kada sam spomenuo anodni i katodni bakar, ne brinite. sve jedno je od kojeg je ostatak kazana, to je bitno kazandžijama jer se anodni teže oblikuje, a nama je sve jedno, samo da je bakar
ali...sama činjenica da se kazan MORA PRAVITI OD BAKRA je suština njenog Veličanstav Rakije. da nije bakar koji reaguje sa kiselinama i da nema Bakar Oksida ne bi bilo ni rakije kakvu mi poznajemo. To je nauka za sebe.
inače, ja bih voleo da znam, pa pitam, ako neko zna. koji je najbolji odnos površine isparavanja i razvijene površine kapka? Moje mišljenje je da je za kom najbolje da je P kapka veće od P lonca a za prepeku suprotno. Ima li neko tu nauku u malom prst?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 22. Februar 2010, 01:02:51 » |
|
A ja nikako da shvatim u čemu se sastoji neslaganje! DES-ov kazan je pravi alambik. Sa mešaicom. I kvalitet lima čini mi se dobar. Jedino što je nešto tanji nego što se ovde preporučuje. Ali je i cena zato niska. Da li debljina lima toliko utiče ma kvalitet destialata? Ako da, zašto? Pitanje jeste kratko i jednostavno, ali je zato odgovor kompleksan i obiman (u gornjem postu obrađen je brzinski i što jednostavnije, vjerovatno zbog stava da je to valjda svima jasno). Slikovito pojašnjeno, to je isto kao da ste pitali za razliku između nekada popularnog Fiče i Mercedesa. Potpun odgovor bi morao obuhvatiti obrazloženje svih elemenata odnosno performansi (motora, mjenjača, vješanja, sistema za upravljanje, kočenje…) i na drugoj strani udobnosti vožnje, preglednosti, sigurnosti i sl.. Iz tih razloga, a i zbog mogučnosti nerazumijevanja potrebno je da se fokusirate na jedan segment, onaj koji Vas najviše zanima, na način da iskažetete svoje nedoumice, dileme i stavove. U tom slučaju sigurno će te dobiti valjan odgovor sa argumentacijom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 22. Februar 2010, 08:32:08 » |
|
Bistrice;Citajuci tvoj odgovor doticnom M73.Nekad je bolje nereci nista nego reci sta bilo!Sto si ti upravo uradi.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 22. Februar 2010, 08:51:51 » |
|
Hvala kazanpaso, ovo sam doživio kao kompliment.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sveti trifun
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 26. Februar 2010, 00:42:14 » |
|
Veliki pozdrav svima. Evo i ja reših da kupim kazan za pečenje rakije. Dodjoh na ovo mesto po preporuci jednog mog prijatelja. Može se ovde svašta naučiti. Ima vas nekoliko sa velikim znanjem. CENIM TO. Hvala vam što ste ne sebični, pa ga delite i sa ostalima. Meni treba kazan od oko 200 litara. Za moje potrebe a radio bih sa njim i uslužno pečenje... Šta kupiti, ne znam. Kako početi pretragu, čime se voditi, ko su proizvodjači u Srbiji.... Koristiće mi svaki savet i smernica. Hvala vam unapred
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|