Panta
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 58
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Poslato: 29. Januar 2010, 19:40:16 » |
|
Zima je i vreme za kuvano vino i rakiju. Zanima me nešto više o tome. Koja vina su pogodna za kuvanje, kada i koliko staviti šećera, koliko kuvati...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Maestro
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 72
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 29. Januar 2010, 20:00:09 » |
|
Evo imaš več dosta na tu temu: Sve o Vinu Forum > Jaka alkoholna pića > Žitni destilati ~ Specijalne rakije > Tema: RECEPTI
|
|
|
Sačuvana
|
"Deli svoje znanje, to je način da budeš besmrtan"
|
|
|
Panta
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 58
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 04. Mart 2010, 22:39:39 » |
|
Zima polako prolazi a sa njom i vreme za kuvano vino. Vidim da se malo ko interesovao za ovo piće, ali mi iz ovog kraja dobro se sećamo kafane "Konak" gde se zimi isključivo išlo na kuvano vino. Pošto te kafane više nema izgubila se i ta navika. Ja sam ove zime malo eksperimentisao i evo mojih iskustava. Probao sam više vrsta vina da kuvam(i belih i crvenih) ali definitivno, ova koja imaju više tanina nisu za kuvanje. Recept je jednostavan na potrebnu količinu vina dodavao sam 20 % vode i na svaka 2 dcl vina po kašiku šećera. Sve to se kuva dok ne provri par minuta. Živeli do sledeće zime.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dejanpejcic
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 12. Februar 2015, 18:50:59 » |
|
Izvinjavam se sto "ozivljavam" temu staru nekoliko godina. Ali dodao bih samo da ne bi trebalo vino kuvati dugo (cak ni tih nekoliko minuta). Ako se ne varam, alkohol isparava vec na oko 80 ºC (koji stepen manje), tako da kad vino vec prokljuca, znatno mu je opala kolicina alkohola. Ostavljati ga i tih nekoliko minuta duze da kljuca znaci samo gubitak alkohola... Najbolje je (po mom misljenju) prekinuti pripremu "kuvanog" vina pre nego sto ono i krene da kljuca.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 13. Februar 2015, 10:07:50 » |
|
Da, neminovno se dešava gubitak ne samo alkohola nego i aromatskih materija, njih u još izraženijem obimu. Taj gubitak, odnosno isparavanje, se dešava i na sobnoj temperaturi ne samo kada tečnost ključa. Samo što je tada to sve znatno sporije. Potrajalo bi nekih 12 sati da bi se "postigao" gubitak od 30%. Tečnost dovedena do tačke ključanja, u otvorenoj posudi, već ima gubitak od nekih 25% alkohola. Ključanje u trajanju od par minuta bi taj procenat podiglo na maksimalnih 30%. Bez obzira na malu razliku kod gubitka alkohola, zbog onog kod aroma, i ja radim tako što u jedan manji dio vina, ili u vodu ako je koristim, stavim šećer i one dodatke po želji koji trebaju ključati 1-2 minute kako bi se otopili i vinu predali svoje aromatske materije. Nakon toga u posudu sipam veću količinu vina i dovodim ga samo do tačke ključanja, i skidam.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 48
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 13. Februar 2015, 15:04:02 » |
|
ajd sad jedno bezvezno pitanje (mozda i ne bas tako bezvezno). sta bi se dobilo kad bi se tek ocedjen sok od grozdja malo prkuvao a zatim se u njega dodala lozovaca u toj meri da dobije 10% ili cak 15%alkohola da ne dodje do fermentacije, i kao takvo flasiralo. dal bi moglo da stoji? i dal bi imalo karakteristike slatkog vina?
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 13. Februar 2015, 15:12:33 » |
|
Ne napuštaš princip tako lako, nema šta... Dobio bi loš liker jer to i jeste ovo što si napisao. Loš zato što grožđe nije neko voće za likere i zato što mu je izuzetno nizak sadržaj alkohola.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
dejanpejcic
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 22. Februar 2015, 16:37:23 » |
|
Los liker, da. Ali, ako se ne varam, to je, principijelno, deo postupka proizvodnje vermuta, komandarije i ostalih tzv. "fortifikovanih" vina. Osim ako se u takve napitke ne dodaje naknadno secer...? U svakom slucaju, i mene je ovo zanimalo, a nikad se nisam nakanio da isprobam da "smuckam" nesto P.S. Definitivno cu morati malo cesce da pregledam forum ))
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dejanpejcic
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 22. Februar 2015, 16:40:12 » |
|
. . . i ja radim tako što u jedan manji dio vina, ili u vodu ako je koristim, stavim šećer i one dodatke po želji koji trebaju ključati 1-2 minute kako bi se otopili i vinu predali svoje aromatske materije. Nakon toga u posudu sipam veću količinu vina i dovodim ga samo do tačke ključanja, i skidam.
I ja na isti nacin spremam "kuvano" vino, i do sada mi se pokazalo kao najbolje resenje, barem meni licno, kao i mom drustvu Inace, "zanimljivost" je da pojedini narodi piju i kuvano pivo - definitivno treba probati, narocito u hladnim zimskim vecerima
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 22. Februar 2015, 17:46:18 » |
|
Los liker, da. Ali, ako se ne varam, to je, principijelno, deo postupka proizvodnje vermuta,... ...P.S. Definitivno cu morati malo cesce da pregledam forum Za vermut se kao baza koristi vino, fermentisani sok od grožđa a ne onaj obični nefermentisani sok. Ogromna je razlika u ukusu, i svemu ostalom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|