09. Februar 2025, 15:36:32 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Prerada voća-priprema za fermentaciju  (Pročitano 74440 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 04. Februar 2014, 00:00:06 »

Prodaješ li sada šta po restoranima na Jahorini. Ovaj vikend sam tamo pa da znam šta da tražim.  Smiley
Citat
fermentaciju  sa  svim  vocem a posle da jedan  deo  ocedis  i dodas u kom koj ce  sada  biti  dosta  bistriji.
Armin, jednom smo pričali o ovoj varijanti pa sam malo uopšteno rekao kako je ovo opasna igra zbog oksidacije. Ako se odvaja sok onda je to najbolje raditi prije fermentacije, brza prerada i uz zaštitu sa askorbinskom kiselinom.
Pokušat ću konkretno i „praktično“. Bez ozira što sam to „teoretski“ znao i ja sam se prije nekih 7-8 godina igrao na način da sam nakon vrenja odvajao fermentisani sok od kljuka. Na onom dijelu koji sam radio preko rešetke, popušio sam samo takvu oksidaciju da mi nikada više neće pasti na pamet tako nešto. Oštro, prodorno i gorko na korijenu jezika, sapun, benzin, petrolej i ne znam šta sve još...Onaj dio koji sam zatvoreno pretočio sa dna posude nije imao ni jedan od ovih nedostataka.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vaske1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 04. Februar 2014, 01:06:05 »

@bistrica

Nema moje rakije ali čuo sam da u Termagu Hubert-aši žare i pale  Smiley
Inače Jahorina je trenutno očajna da očajnija ne možđe biti, živa roba nema kao ni snijega. Ne znam šta te sve dovodi na Jahorinu ali ako je čisto turistički, ili sačekaj neko vrijeme (rado ću ti javiti kad se situacija popravi) ili sačekaj sledeću sezonu.
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 11. Oktobar 2015, 18:54:21 »

Nisam siguran da je pitanje pod ovom temom al ajd. Hteo bih da napravim presu za voce prvenstveno za jabuku. Napravio sam ram i hidrauliku(dizalica 5t) ali iz bratskog foruma a od naseg člana sam u jedno tekstu pročitao da je bolje presovanje u pogačama od 5cm nego u korpi od npr 50cm x fi30cm. Takodje je bilo price i o materijalu pa je moje pitanje da li mogu od polietilena ploče od 1,5 ili 2cm jer su i vise nego duplo jeftinije od inoxa a drvo nemam bas neki izbor. Od polietilena bih pravio i tepsiju i ploce pregradne.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 11. Oktobar 2015, 19:44:57 »

Smiley Thumb Obzirom na moj status pušača, relativno kratko vrijeme kontakta pri prešanju i sl., sigurno da može i ima prednost nad nezaštičenim drvetom jer se lako čisti i neće zaostajati materije koje bi prouzrokovale oksidaciju materijala, bakterijsku kontaminaciju...
Prednost u prešanju i protoku soka iz sloja navedene debljine je ogromna naročito ako se još pojača pravljenjem kanalica na ovim pločama koje odvajaju dvije pogače umotane u platno...

P.S. Prebacio sam posljednje dvije poruke na ovu temu da ne zbunjujemo vinare jer se ipak radi o bitno drugačijoj strukturi materijala iz koga se prešanjem dobiva sok. Nije ni prvi put, već sam to radio i sa još nekim porukama...
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,640.msg18961.html#msg18961
... a nije loše pogledati i kako to sve izgleda na ovom linku.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 19. Oktobar 2015, 17:05:32 »

Jos jedno pitanje kolika bi sila bila optimalna za npr. jedna pogača bi imala oko 8l pa puta 5 u visinu da li je 5tona dovoljno?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 19. Oktobar 2015, 19:21:16 »

Može i te kako, 2-3 puta je jača nego što je potrebno pa nemoj žuriti u radu sa njom. Potrebno je da sok curi ravnomjerno  .
Sačuvana

Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #36 Poslato: 19. Oktobar 2015, 20:11:43 »

ok
Sačuvana
rean
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 42.0

« Odgovor #37 Poslato: 10. Novembar 2015, 20:00:21 »

Pitanje za Bistrico i ostale,

Ali se lako stavlja voda u jabučni (voćni) kom i če se koliko?

To pitam zato, ker so jabuka po muljanju vrlo suva i bi z dodavanjem tople vode povećal temperaturo komine za bolje djevlvanje enzima i kvasca in s tem lažje pečenje rakije.

Svaka pomoč je dobrodošla.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 10. Novembar 2015, 22:10:10 »

Od jabuke se prešanjem dobiva i blizu 80% soka pa nije prirodno i normalno da bude suha. Ako je nastupila brašnjavost ploda zbog nekvalitetnog skladištenje onda skladištenje treba izbjegavati, skratiti, ili poraditi na njegovim uslovima, jer je takav plod već mnogo izgubio na kvalitetu pa mu voda to ne može promijeniti. Za brže izdvajanje soka se koriste enzimi koji će naročito na dobro usitnjenoj masi, granulacije do 4-5 mm, djelovati jako brzo i efikasno.

Toplom vodom se na kljuk djeluje ograničeno, i po zapremini i po dužini trajanja, tako da se temperaturni uslovi za djelovanje enzima i kvasaca podižu na drugi način. Najjednostavniji je onaj kod koga se prerada i fermentacija radi u prostoriji. Upravo sam mjerio temperaturu kod kiselog kupusa, 18 stepeni je. Za onu ispod 15 ću vjerovatno morati sačekati decembar, a i tada bi je sa najobičnijom grijalicom relativno lako držao u poželjnoj zoni, ako bi mi to bio cilj.

Inače je jedina ozbiljna preporuka ne dodavati vodu nikako. Ako se ipak odstupa od tog pravila onda neminovno važi pravilo što manje to bolje, zbog uticaja na kvalitet.

Ovo je nešto što sam morao naglasiti jer sam čak i na mjestima gdje to nisam očekivao nailazio na olako date sugestije sa istim obrazloženjima kao što si ih i ti negdje čuo ili pročitao. Tipična tehnologija, i ne samo tehnologija, "linijom manjeg otpora".
Sačuvana

Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #39 Poslato: 28. Januar 2016, 17:23:09 »

Malo sam guglao pa da pitam. Nekoliko postova pre sam pitao za silu prese i dobio odgovor al izgleda da nisam postavio kako treba. Naime nasao sam u nekoj literaturi da treba za presanje oko 55-70 PSI sad da neduzim to dodje da ja za ploce od 45cm x 45cm =2025cm2 trebam 10t dizalicu jer sa 5t imam oko 35PSI.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 28. Januar 2016, 22:26:36 »

PSI je jedna funta sile po kvadratnom (ku*cu-)palcu, a može i ona PSI laju a karavani prolaze.  Cheesy
Pusti kojekakva iskustva sa lijevih američkih pivarskih i sličnih foruma bazirana na onom zinula mu guza na 3-5% veći randman soka od jabuka, i puno brže mu curi.  

Samljevenu voćnu pulpu zbog kvaliteta soka treba pritiskati polako i odmjereno. Ne punom snagom ili pritiskom i naglo, nego potpuno lagano i u serijama za umjereno isticanje soka u kontinuitetu. Savim je dovoljna, pa čak je i idealna, ta koju sam ti preporučio a ti nemoj slušati ovakve kao ja nego stavi i ovu duplo veću ako želiš. Ako ćemo o PSI-ma onda za one koji cijene kvalitet postoji nepisano pravilo da je 30 psi granica koja se ne prelazi tako olako. Iskustveno je spoznata od koga drugog nego od vinara kao najvećih poklonika kvaliteta i zajednice koja ima najviše stručnjaka od bilo kog drugog prerađivačkog ili tehnološkog područja. Najbolje vino je od samotoka upravo zbog uticaja pritiska na čelijske vakuole i posljedično hemijski sastav isteklog soka. Kod konjaka je na primjer zabranjeno koristiti kontinuirane preše zbog uticaja na gorčinu i kiselost. Gorki ukus tanina iz pokožice i sjemenki je direktna posljedica prevelikog pritiska ili prebrzog prešanja. Ne zaostaju ni cideraši i proizvođači soka od jabuka u spoznajama jer znaju u koga ne treba sumnjati pa im je jasno da prevelik pritisak utiče još na način da se trop fino mljevenih čestica jabuke pretvara u kašu i u stvari otežava tok cijeđenja soka zatvarajuči kanale kroz trop. Tako se dobiva sok koji je mutniji i sa tamnijom bojom što nije samo vizuelna nego i hemijska i kvalitativna razlika.
Sačuvana

happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 43.0

« Odgovor #41 Poslato: 28. Januar 2016, 23:39:30 »

Da upravo tako , kako je naveo Bistrica.Bela vina se presuju jos suptilnijim pritiskom od 22psi=1.5bar, dok su granicne vrednosti presa najcesce 44psi=3.0bar, mada vecina vinara ne prelazi 30psi=2.0bar, ako zele kvalitet  koji Bistrica objasnjava.
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 29. Januar 2016, 09:25:25 »

Ma ok to sam i mislio al da pitam neskitam. Oni i sami navode da na 45PSI imaju 65% a na 70PSI i DO 70% radman bas kao sto si i ti rekao. Thumb
Sačuvana
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 15. Mart 2016, 23:42:02 »

Pozdrav ljudi,
da li je neko prerađivao krunjač-prekrupač ,tj.koristio tu spravu za mlevenje voća?
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 09. Oktobar 2016, 18:17:48 »

Samo da rezimiram, moju presu sam konacno probao i stvarno je 5t pritiska dizalice dovoljno za plocu od 40 x 45 i pogačamaod 30  x 35 visine 10cm je gornja granica sve preko je bilo mucenje. dodbio sam od 100kg 72l soka stomak me boli koliko je dobar a vino cemo tek da probamo. Nazalost zbog cene imao sam samo gren,i zlatni i ajdared secer 10%.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.029 sekundi sa 21 upita.