sapy
Stariji član
Van mreže
Starost: 59
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Poslato: 20. Februar 2010, 12:54:01 » |
|
što bi se desilo ako bi kominu prije destilacije presali na preši od grožđa,dobili bi samo tekućinu ali koliko bi nestalo tvari arome?zanima me koliko bi se arome izgubilo na taj način?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 20. Februar 2010, 15:02:53 » |
|
što bi se desilo ako bi kominu prije destilacije presali na preši od grožđa,dobili bi samo tekućinu ali koliko bi nestalo tvari arome?zanima me koliko bi se arome izgubilo na taj način? Ovo si pitanje trebao postaviti na temi koja je u skladu sa njim. Ali ako nikome drugom ne smeta, ne smeta ni meni. Komina u fazi završene fermentacije izložena direktnom i intenzivnom dodiru sa kiseonikom, narodski rečeno, „lapi“ u svakom pogledu. Imaš gubitke i alkohola i aromatskih jedinjenja isparenjem. Pored toga imao bi situaciju oksidiranja fenolnih spojeva i antocijana (bojenih materija) koji su važni za aromu (mnogi od njih su nepostojani prema kiseoniku-efekat posmeđivanja), koji i u procesu destilacije igraju važnu ulogu. Na drugoj strani količinski svaki odbačeni kilogram tropa u ovakvoj situaciji imao bi, pretpostavljeni efekat, približnog odbacivanja trečine litre dobijene preševine.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 30. Novembar 2010, 09:10:47 » |
|
Kazu da nema glupih pitanja, interesuje me sta bi se dobilo a sta izgubilo kad bi se kruska cedila na presi i od toga stavljala komina? Dal bi se gubilo na kolicini alkohola u prepeku?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 10. Januar 2012, 23:23:26 » |
|
pozdrav, interesuje me kad bih sitno samlevenu dunju ubacio u ovkavu drvenu presu, dal bi se mogao iscediti zi nje sok ili bi se morala nekako doraditi. pitam jer dunju meljem kroz sito nesto majeg precnika rupa od 5 mm pa veruje mda ga ove dascice ni u jednom slucaju ne bi zadrzale, a kad bih stavio neki carsav verujem da bi ga veci pritisak poceopa umesto da vrsi cedjenje ?
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 11. Januar 2012, 09:06:28 » |
|
Mozess da stavis neko sito na sud u koji bi prihvatao sok,a da presu normalno punis,ono sto ostane na situ mogao bi da ubacis u presu pri sledecem punjenju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 13. Januar 2012, 00:17:37 » |
|
na primer par krugova u njoj da namotam one zicane mreze sto se stavlja na sita od bunara
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 13. Januar 2012, 20:09:03 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 16. Januar 2012, 09:29:31 » |
|
Bistrice, sta bi se dobilo a sta izgubilo kad bi se ovako pripremala komina za rakiju?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 16. Januar 2012, 12:21:42 » |
|
Postoje neke generalne stvari, može postojati želja za određenim profilom arome, a najviše zavisi koje i kakvo voće je u pitanju, kao i od njegovog daljnjeg tretmana.
Već sam isticao da se stavljanjem kljuka na vrenje može dobiti kompleksnija i aromatičnija rakija, ali da ona često sadrži i pojedine mane koje neutrališu ovaj efekat, pa u stvari daju lošiju rakiju. Pozitivne strane su vrenje pod lakšom kontrolom kojim je isključeno stvaranje pomenutih mana koje su prije svega aromatske prirode. Postoje i one mane u vidu hemijskog sastava destilata u smislu zadovoljenja zakonskih propisa i ograničenja nastupa na pojedinim rigoroznijim tržištima. Na ovaj hemijski sastav, koji najčešće i dodatno kvari aromatičnost se može uticati kvalitetno obavljenom fermentacijom kljuka, kao i njegovom destilacijom, e sad se postavlja pitanje koje znači i odluku u svemu ovome, da li to radimo kako treba. Pa se tako vrenjem soka od voća dobiva manje: metanola, isparljivih kiselina (sirćetne i ostalih masnih kiselina) furfurala, viših alkohola, ciajnogenih jedinjenja, etilkarbamata..., ali i manje srednjelančanih etilnih estera i terpenskih jedinjenja kao dvaju najvažnijih aromatskih segmenata mnogih rakija. Ovo sve je uzrokovano sa više stvari. Prva je da kompletna sjemena loža voća, a pogotovo njene košpice, sadrži jedinjenja koja nepovoljno utiču na kvalitet rakije. Druga je da se u pokožici voća kao i neposredno oko sjemene lože u stvari nalazi najviše aromatskih materija i jedinjenja koja su polazište njihovog nastanka fermentacijom pa kasnije i destilacijom. Treće je da su stvoreni bitno drugačiji uslovi za obavljanje fermentacije i destilacije pa samim time i učinjena razlika u dobivenim rakijama.
Da sve ne bi bilo samo na polu određenom nivou, može i mala preporuka. Za dunju ovo ne bih preporučio bez striktnog i stručnog tretmana voća prije i tokom prerade jer bi postizanje iskorištenja od cca. 50% dobivenog soka (a time i približno toliko aromata) bilo najčešće nemoguća misija. Za jabuku i krušku se to može uraditi, ali pod uslovom da im je urađeno kvalitetno dozrijevanje uz tretman enzimima u toku prerade, i opet pod uslovom da sa kljukom dobivamo rakiju koja nema izraženu pitkost nego je pomalo opora i tvrda ukusa, ili sa prisutnim drugim manama. Ako imamo za cilj nešto lakšu, mekšu, pa i suptilniju aromu, vrenje soka može biti jako prijatno iznenađenje. Za šljivu tako nešto ne dolazi u obzir. Za dud, južno voće, dinju, lubenicu i sl., je to jedini pravi način... Valjda sam sve nabrojao.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 18. Januar 2012, 08:12:38 » |
|
Veliko hvala!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
samar
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 19. Januar 2012, 21:51:50 » |
|
Planiram da ove sezone jabuku,krušku i dunju presujem u hidrauličnoj presi. Da bih usitnio voće dovoljno omekšao iscedio sok i opet sjedinio u jednu masu. Tako dobijenu presovanu masu bih dodatno propasirao na horizontalnoj pasirci sa sitom 2mm da bi odstranio semenke i semenu ložu. Dali je to neko radio, kakvi su efekti to jest kakvu rakiju mogu da očekujem posle ovakvog tretmana i donekle kontrolisane anaerobne fermentacije sa kvascima i enzima u podrumu na temperaturi 20C.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 20. Januar 2012, 08:08:26 » |
|
Pa sad, mozda gresim ali mislim da posle prese ne bih imao cele nego zdrobljene kostice koje su pustile sve iz sebe pa i ne moras da ih odstranjujes al opet bilo bi dobro da kazu poneku i iskusniji od mene!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
samar
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 20. Januar 2012, 08:20:43 » |
|
Ja mislim da bi trebalo seme da ostane celo nakon prese. Zanima me kakva su iskustva drugih pri presovanju voća u kakvom stanju ostane seme . Mlevenjem na mlinu za repu na primer sigurno bi se više semenke gnječile.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jagnjilac
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 20. Januar 2012, 11:56:24 » |
|
Da, posle mlina imas ostecene semenke i to je vec problem. Semenu lozu treba odstraniti jos pre mlevenja. Naravno pricam o pecenju rakije vrhunskog kvaliteta. Mukotrpan je to posao ali ako se ima zelja, nista nije problem.
|
|
|
Sačuvana
|
Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
|
|
|
goran92
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 32
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 16. Januar 2013, 17:57:57 » |
|
da li je greška sakupljati voće više dana i dodavati ga u istu posudu za fermentaciju ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|