Da, upravo sam i govorio o tom mekšem i diskretnijem profilu rakije od jabuka i viljamovke. Ako ti je bolja rakija kod jabuke onda će biti i kod viljamovke.
S tim da bih ja u takvim situacijama išao sa enzimom. Pod obavezno i askorbinskom kiselinom (C vitamin) u količini od 5 grama na 100 kg, u toku sitnjenja voća za prešanje, i to sa što bržom preradom zbog opasnosti od oksidacije na koju je viljamovka naročito osjetljiva.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,640.msg18977.html#msg18977Hvala ti brate na mišljenju, svakako ću to probati na nekih 400-500 l soka da bih dobio nekih 120 l za prepek.
Što se tiče jabukovače koje spomenuh u predhodnom postu, ona je vjerovao ili ne bila mnogo izraženija i aromom.
Da li je razlog tome to što sok "možda " bolje podnosi otvorenu fermentaciju ili joj je dovoljno onih 2-3 deca odvojenog prvjenca pri pepeku, ne znam. Niti je fermentacija obavljena po "mom" ukusu, niti destilacija u potpunosti, a ni jabuka kao voće za dobijanje rakije nije među mojim omiljenim, i pored svega toga uočena je bitna razlika u kvalitetu rakija, od pitkosti do aromatičnosti.
Što se tiče enzima, to ne bih propustio. ( predhodno spomenuta jabukovača nije tretirana enzimima prije presovanja, a kvalitet soka posle enzima svakako mora da bude bolji). Nikad nisam radio sa viljemovkom, pa ću čisto zbog sebe probati više varijanti.
PS. Više nemam problem sa odlaganjem iskorištene komine, poslednje pitanje se više odnosilo na kvalitet destilata.
( Bistrice, poseban pozdrav za tebe, neko veče sam se uhvatio kako prelistavajući neke teme na forumu , zapravo tražim šta si ti napisao na tu temu
, a uhvatio si me na tri osnovne stvari
šećer, čist prepek s visokim rezom, na alambiku.
. dok mjesto na kome te podržavam u potpunosti, a koje nisam sprovodio kod komine za voćnu rakiju je kontrolisana fermentacija, jer nisam imao uslova za to. Međutim, za sledeću sezonu se pripremam u namjeri da pokrenem mini destileriju kapaciteta 3000- 4000l rakije, sa ptpunim uslovima za fermentaciju. Ako to sve bude, postaviću i fotografije i podjeliti iskustva.