20. Maj 2018, 13:54:28 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Сушаре за воће  (Pročitano 33089 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Grof von temnic
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49
Lokacija: temnic
Poruke: 161

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.11


« Odgovor #15 Poslato: 23. Oktobar 2010, 20:40:18 »

mi smo na prvom okupljanju kod pece50 probali rakiju od susenih sljiva, i bila je dobra mozda malo sa pecom prodiskutujes gde si pogresio.
Sačuvana
Komsic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Poruke: 5

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.11


« Odgovor #16 Poslato: 26. Oktobar 2010, 12:07:29 »

Ak se nekom da nek se registrira  na ovaj forum , detaljno sam slikao susaru kad sam pravio od pocetka do kraja . Susim nekih 70 kg sljiva  oko 36 sati
http://www.vinogradarstvo.com/forum/index.php?topic=1880.0
Mozda nije po pravilu foruma da stavljam linkove na druge stranice  ali ne reklamiram nikog samo ako mogu pomoci nekome u izradi susare -
Pozdra !
Sačuvana
draganristic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Poruke: 1

OS:
Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0


« Odgovor #17 Poslato: 28. Novembar 2010, 12:52:09 »

Interesuje me da napravim susaru do nekih 100kg svezeg voca posalji mi slike i opis susenja temperature posto kazes da hoces da pomognes dragan.m.ristic@gmail.com hvala
Sačuvana
dimauf
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 35
Lokacija: Тупанци - Лазаревац
Poruke: 21

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23


« Odgovor #18 Poslato: 17. Oktobar 2011, 19:41:13 »

Видим да нема ниједна отворена тема поводом овог објекта за прераду воћа, а пре свега шљиве.
Иначе по сушарама (пушницама) Србија је некада била позната широм света. Чак и данас у енциклопедијама када се помиње сува шљива обично се овај крај наводи као колевка модерног сушења шљиве.
Иначе као некадашњи лидери данас смо у светским оквирима смешни. Пре свега зато што у ову област није улагано деценијама у назад. Институти се нису бавили истраживањем аутохтоне сорте за сушење која би заменила нашу чувену суву маџарку. Са друге стране није се улагало ни у сушаре, а разлог је добро познат. Пре свега рат и хиперинфлација, распад велике државе на више малих банана држава. Тако да је и тржиште пукло по више ''шавова'', али пре свега по оном економском Smiley))
Некадашње ЦЕР сушаре су одавно превазиђене. Чак шта више оне никада нису требале ни да постоје. Искрен да будем сувише сам млад али се сећам једне која је била инсталирана код мене у селу (Причевић). Капацитета око 4вагона за дан, бар ми је тако рекао бивши директор задруге која је и била власник те сушаре.
Иначе памћење ме служи да је смрдела као ђаво на нафту у неким данима кад се спусти теже време.
Дакле екологија и здравље 0 бодова.
Наравно сем ових горе поменутих ЦЕР сушара постојеле су чувене Пушнице које су опет имале своје мане. Пре свега осећала се шњива на дим јер су сушене на мање више диретан начин. Капацитета 600кг/24х
И трећа категорија су Мини коморне сушаре. Биле су намењене индивидуалним произвођачима и капацитета до 1т/24х. Дакле неки кентаур цер-а и пушнице.
Наравно њих је издвајало то што сува шљива није имала додира са димом и продуктима сагоревања. Али сам проток ваздуша и начини сушења су врло дискутабилни.
Дакле моја искуства нису нека огромна али сам фактички одрастао уз ту сушару. Која нам је стално задавала муке. То је технички решено као да је неко са ливаде напавио нацрт. Без икавих озбиљних прорачуна, око било чега.
Моје данашње (не)знање ми говори да би ове сушаре итекако могле да се унапреде. Па сам зато и покренуо ови тему. Да видим пре свега ваша искуства, запажања и нека решења.
Sačuvana

Србин и Србскога рода!
peca50
Zlatni član
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 67
Lokacija: Krnjevo(pomoravlje) Ratković (levač)
Poruke: 1.161

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23


WWW
« Odgovor #19 Poslato: 17. Oktobar 2011, 22:19:18 »

Moja sećanja a i iskustvo na sušere koje su bile instalirane u Šumadiji nebude nostalgično lepa sećanja, već stvarno lepa sećanja, jer  kod nas je električna energija bila ta koja je sušila šljivu. Kapaciteti su bili različiti i nije bilo ubrzano sušenje već korak po korak: 12sati sušenje, pa 24 hlađenje i tako u pet do šest etapa. Šljiva je bila odlične boje, kavlaitetno osušena i ujedno je ostala  sa dosta kvalitetnog mesa. Nažalost nisam uspeo da se konsultujem sa ljudima koji su radili u tim sušarama pri zemljoradničkim zadrugama, a u vezi kapaciteta i proizvođača, no ima vremena.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
dimauf
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 35
Lokacija: Тупанци - Лазаревац
Poruke: 21

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23


« Odgovor #20 Poslato: 20. Oktobar 2011, 08:46:37 »

Свакако сушење помоћу електричних грејача је много финије контролисано. Само што се данас не рачуна у економски и еколошки исплатве методе.
Данас свакако се све више тежи сушарама које користе енергију сунца за сушење. Наравно то је техничи доста зезнуто да се изведе. Прво требају квалитетни колектори онда медијум за торанспорт може да буде вода али са њом не може да се постигну неке високе темп. Јер већ сад имају испитане супстанце које се могу загрејати преко 300C са једним просечним колектором. Онда покретање вентилатора са ел. енергијом добијеном из соларних фотоелектричних плоча. Наравно сви смо свесни да се никада не зна када ће колико сунца бити тако да оне нису баш толико ен. ''неовисне''.
И има категорија сушара које топлотну енергију добијају сагоревањем, биомасе или отпадног дрвета. Ове су реално најлогичније категорија која треба да се користи за неки мало масовнију производњу.
Ево када сам ''ревитализовао'' ову моју мини Иверак сушару схватио сам да је ту имало пуно што шта да се унапреди.
Почев од оних вагона које је Иверак здуцао као да су неке бабе вариле. Онда лесе свакако мора да буду прохромске, нпр Иверак их продаје за 25е по комаду, а оне могу да се нађу и за испод 10е по комаду. Даље мотор је стављен од 2,2kW а сасвим је довољан од 0,5kW. Они су овај већи ставили највероватније из разлога свог немара. Шта је проблем, мотор је постављен јако близу коморе. Фактички мотор је на 15так цм од коморе оклопљен цевима и циглама, што се види на слици
.
Овде сам морао да стављам један додатни вентилатор који га хлади. Јер тепм оклопа мотора је прелазила 90С. Што свакако није добро тада његова снага критично пада, чак и испод 50%. Плус улази у режим опасан по лак на намотајима.
Веровали или не дешавало се да мотор претходних година по 4-5 пута цркне. Тако да фактички се ради само за винкловање.
Овај проблем се решава само измицањем мотора, тако што се дода једна осовина са два лежаја. Сваки стругар је може урадити. Неких пар десетина евра, исплати се врло брзо. Такође мотор од 0.5kW се може наћи за јако мале паре на  интернету. Тако да се и на струји може уштедети одма за сезону....
Онда друга глупос' Smiley Програматор, то је већ стварно показивало нонсенс неозбиљност ове приче. Ево како је то изгледало

Програматор је био од веш машине. Старински, механички, који је фактички случио да мења смер окретања вентилатора. Нешто као и код веш машине мало лево па десно Smiley. Е ту је била цела заврзлама. Овде су наравно програмирани тако што је неки радник ''заломио пера'' на програматору одокативном методом. Проблем је што се некада дешавало да мотор има малу паузу између промене смера и нпр окреће се у једну страну и даље, а струја га сада тера у другу. И то је такође добар пут да цркну намотаји....
Данас се та мука може решити врло једноставно помоћу зелио релеја и то мултилатерално. Прво да се направе пристојни термини окретања мотора у једном и у другом смеру, а не одокативно. Онда да се постави разумна пауза да не дође до курцшлуса. Такође сушење шљиве није исто у првих пар сати и пред сам крај. Такав један зелио кошта у најскупљој изведби до 200е. Дакле исплати се за сезону.
Онда сам проток ваздуха кроз оне две цеви које служе за излазак паре није довољан. Тако да би и ту имало да се промени пречник цеви, тј да се ставе цеви са већим промером и да се ставе заклопци. Тако да се ручно мења током сушења излазак/циркулација ваздуха.
Ето то је укратко оно што сам ја приметио да може да се коригује. Е сад наравно волео бих да чујем још неко мишљење. Пошто видим да неких инжењера за ту област баш и нема. Кога год сам питао од другара који су машинци сви слежу раменима. Чуо сам да је био у мом крају, у Лазаревцу, један који је то радио али нисам успео да ступим у контакт са њим.
Мада би било добро када би имали и неки технолози који се баве овиме.
Скоро сам узео књигу Технологија производње суве шљиве без коштице. Морам признати да сам ипак мало више очекивао, ово је више као неки озбиљан семинарски а не као књига. Има ствари које се понављају и нема неких конкретних савета.
Такође сам био на предавањима, али види се да ти предавачи немају искуства у предавању. Тј не могу да вас заинтересују да их помно пратите.
Sačuvana

Србин и Србскога рода!
nikola11
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Poruke: 4

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 6.0.1


« Odgovor #21 Poslato: 25. Oktobar 2011, 03:40:46 »

Pozdrav

koliko dugo se bavite proizvodnjom susene sljive,kakav je plasman,isplati li se....sve me vise interesuje ta tema ali iskreno nemam nikakvog iskustva!!!

Sačuvana
dimauf
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 35
Lokacija: Тупанци - Лазаревац
Poruke: 21

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23


« Odgovor #22 Poslato: 28. Oktobar 2011, 21:26:42 »

Ове године ми је први пут да радим тако реци сам. Заправо имао сам свесрдну подршку мог тече који се бави тим послом деценијама у назад. Али наравно пошто је он од тог посла одустао пре једно 5 година. Ја сам одлучио да пробам како ће ићи.
Не видим да је неко пропао са тиме, искрено штета је давати шљиву за неке смешне паре. Посебно ако вам новац није превише хитан.
Дакле ја још чекам да пласирам ово што сам осушио.
Иначе у претходним постовима сам објаснио како сам сушио и шта сам све радио. Једноставно сам слушао течу као некога ко има искуства. Купио пар књига, отишао на интернет видео шта амери кажу апропо ове приче и наравно консултовао људе из Института у Чачку.
Искрено сваки од ових савета је био користан, наравно неке сам применио а неке сам обацио као нелогичне. Наравно отворио сам ову тему баш да чујем шта други имају да кажу о овој теми.
Просто ми је криво да једна оваква грана пољопривреде једноставно нема неку адекватну заступљеност.
Иначе потенцијал у Србији јој је очигледно изузетан.
Искрен да будем покушаћу да ступим у контакт са једним од вероватно најискусниш прерађивача суве шљиве, директором Хладњаче Пецка.
А што се тиче ове теме трудићу се да додам што више текстова са интернета, па ето да имамо на једном месту све.

Што се тиче цене суве шљиве, сада имам понуде 100дин по кг што сматрам да је мало. Али кад се прерачуна колика је била цена сирове шљиве и да треба неких од 3 до 4кг сирове за 1кг суве. Лако је израчунати да ипак има добити.
У сваком случају вреди покушати јер и ако се не прода, сува шљива је здрава храна па ето опет ће бити неке користи.
А има и још један начин, од суве шљиве се може направити јако лепа и атрактивна ракија Wink
Sačuvana

Србин и Србскога рода!
deki
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49
Lokacija: Kraljevo
Poruke: 308

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18


« Odgovor #23 Poslato: 28. Oktobar 2011, 22:24:01 »

Sta je sa susarama na solarnu energiju.
Sačuvana
dimauf
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 35
Lokacija: Тупанци - Лазаревац
Poruke: 21

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23


« Odgovor #24 Poslato: 29. Oktobar 2011, 09:36:05 »

Сушаре на соларну енергију су нека будућниост, а у Србији највероватније далека будућност.
Њихов проблем је велика цена коштања у изградњи. Онда несигурност у континуитету производње. Пре свега јер зависи од сати и интензитета осунчавања фотоплоча и колектора.
А највећи проблем овде је то што се мали број људи уопште баве овим видом производње енергије, тј овом технологијом израде колектора, измењивача топлоте и фотоплоча.
Мада постоје неке мање сушаре које су на соларну енергију, чак и код нас постоје људи који их израђују.

Мада нпр овог лета није вам требала сушара, дешавало се да се шљиве осуше на грани. Smiley Можда сте виђали, ја сам их пробао и морам признати да су врхунског укуса. Wink
Такође соларана сушара се може направити у виду неког пластеника/стакленика где је потребно само добро проветравање, тј одвођење водене паре. Посебно у првих пар сати сушења.

Sačuvana

Србин и Србскога рода!
deki
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49
Lokacija: Kraljevo
Poruke: 308

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23


« Odgovor #25 Poslato: 29. Oktobar 2011, 11:24:35 »

Citat
Мада нпр овог лета није вам требала сушара, дешавало се да се шљиве осуше на грани. Smiley Можда сте виђали, ја сам их пробао и морам признати да су врхунског укуса.
Exxx dosta ih je ostalo i u Rakiji pa se sada nasi prasići slade.
Dosta toga sam i ja izgooglao ali me interesuju samo najjednostavnije varijante i one koje se mogu izraditi u domaćoj i porodičnoj manufakturi. Peca zna kako je to kod nas, a i pisao je o tome.
Ova dole je interesantna, dimauf imaš li neke preciznije podatke. Ima li neko da je već pravio neke sušare ovog tipa isl.
pozz
Sačuvana
dimauf
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 35
Lokacija: Тупанци - Лазаревац
Poruke: 21

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23


« Odgovor #26 Poslato: 30. Oktobar 2011, 02:45:53 »

Ево мало детаљније о оваквом типу сушаре.
Текст је наравно на енглеском:  Scratchhead
http://blog.siffordsojournal.com/2009/03/air-it-out.html
А мало детаљни план имате у овом PDF фајлу који је прикачен не овој страници:
http://www.ag.ndsu.edu/aben-plans/6244.pdf
надам се да ће бити од помоћи.  Cool
Поз
Sačuvana

Србин и Србскога рода!
deki
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49
Lokacija: Kraljevo
Poruke: 308

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23


« Odgovor #27 Poslato: 30. Oktobar 2011, 09:05:11 »

Citat
Текст је наравно на енглеском:  Scratchhead
No problemo
Nije lose, lako za napraviti
Thank you!
Sačuvana
boca021
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Poruke: 1

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Opera 9.80


« Odgovor #28 Poslato: 01. Novembar 2011, 12:02:30 »

Na ovom sajtu imate sve potrebne informacije.
http://www.ving.co.rs/m10.php
Sačuvana
lozar
Zlatni član
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50
Lokacija: Donja Jasenica, Palanka
Poruke: 743

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0


« Odgovor #29 Poslato: 18. Januar 2012, 18:23:10 »

nadovezujući se na post dimaufa evo par linkova ka interesantnoj sušari "solaris 1"
prvo internet stranica proizvođača čijoj sam prezentaciji prisustvovao i probao sušene jabuke koje deluju kao sušeni jabukov čips, pomalo su žilave ali imaju odličan ukus.
http://www.ntim.rs/srpski/index.html

drugo je prikaz sa interenet stranica Privredne komore Srbije na kojoj je ova sušara uvršćena među 6 najboljih inovacija u Srbiji.
http://www.pks.rs/Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=376
http://www.pks.rs/Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=465
naravno, cena je ubitačna ali možemo makar da gledamo.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin


Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.022 sekundi sa 21 upita.