08. Oktobar 2024, 21:30:06 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: vasa iskustva  (Pročitano 14957 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
boris
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Poslato: 13. Jun 2008, 16:34:05 »

Tu bi mogli da menjamo misljenja i iskustva o raznim vinima dali su to CUVE ( vina iz 2 ili vise
sorti ) ili o sortnim vinima , imaju potencijala za starenje ili o njihovoj tehnologiji ,
njihovom bukeju ili na kraju sukobljavanju sa hranom .
Sačuvana

Food & Beverage Manager
Sommelier II. ASI - ASSOCIATION de la SOMMELIERRE INTERNATINAL
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #1 Poslato: 05. Avgust 2008, 23:27:47 »

Preko mojih nepaca, jezika prošlo je mnogo i mnogo vrsta vina po sortama i to sve čisto izvorno, navešću neke: talijanski rizlin, rajnski rizling, šardone, sovinjon, semijon, tokaj, muskat otonel, beli bugundac, crni burgundac, game, kabernet sovinjon, prokupac .... itd, smederevku sam namerno ostavio posle itd.

Nauka, enologija, neznam šta je rekla, ali znam da je praksa ustanovila da talijanski rizling treba kupažirati sa optimalno 30 procenata smederevke,  rajnski sa oko 10 procenata takođe smederevke, dok ostale sorte treba ostaviti čiste sem sovinjona, koji ništa manje nije odličan u kombinaciji sa semijonom. Kod crnih sorata imam manje iskustava ali informativno znam da je game  mnogo bolji u kombinaciji sa nekim lakšim crnim vinom.

A moje lično mišljenje je da je od belih kralj vina sovinjon, a od crnih prokupac proizveden od odlično sazrelog grožđa. I još nešto o prokupcu, mislim da je nepravedno zapostavljen zbog pomodarstva a i zbog slabosti prokupca na pepelnicu i teško održavanje na špaliru, pogotovu što maltene svako okce potera rod na špaliru.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
vule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #2 Poslato: 06. Decembar 2010, 21:06:12 »

Dobro veče svima;jedan čovek mi reče da se na čaši-kada se pije vino, ako se pokažu "suze",da je vino kvalitetno,da li je to istina?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #3 Poslato: 06. Decembar 2010, 21:10:18 »

To znaci da je vino gusto.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #4 Poslato: 06. Decembar 2010, 21:38:38 »

To znaci da je vino gusto.
Tako je. Bogato ekstraktima i alkoholom.
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #5 Poslato: 06. Decembar 2010, 21:48:47 »

Vinske suze su povezane sa sadrzajem alkohola u vinu. Nastaju kao posledica razlicitih isparljivosti alkohola i vode i povrsinskih napona alkohola i vode. Sto vise alkohola ima u vinu suze ce biti izrazenije i obrnuto.
Detalnije objasnjenje je na linku ispod

http://www.vinopedia.hr/wiki/index.php?title=vinske_suze

Ako casu pokrijete strec folijom, i time sprecite isparavanje alkohola, onda cete videti da se suze ne formiraju ili se formiraju mnogo manje u odnosu na otvorenu casu - dokaz da taj fenomen ima veze samo sa sadrzajem alkohola u vinu.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #6 Poslato: 06. Decembar 2010, 22:17:22 »

Ja sam ovu pojavu gledao cisto sa fizicke strane...
Sa druge strane sale i Koshpa su u pravu je se stvar moze gledati i na ovaj nacin - ako vino ima izrazene suze znaci da ima visok sadrzaj alkohola. To istovremeno znaci da je grozdje od koga je napravljeno imalo visok sadrzaj secera i da vino osim alkohola ima i punocu tj. da je bogato ekstraktom. Krajni zakljucak je da je takvo vino kvalitetno a zakljucak je izveden iz toga sto vino ima izrazene vinske suze.

Sa druge strane, po marketima moze da se kupi x razlicitih vina, za euro po litru, koja takodje imaju izrazene suze zbog toga sto sadrze dovoljno alkohola, ali se te suze ne mogu povezati sa kvalitetnim grozdjem vec sa dovoljnom kolicinom dodatog secera i onda ne znace da je vino kvalitetno...
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.362 sekundi sa 21 upita.