peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 05. Avgust 2008, 23:27:47 » |
|
Preko mojih nepaca, jezika prošlo je mnogo i mnogo vrsta vina po sortama i to sve čisto izvorno, navešću neke: talijanski rizlin, rajnski rizling, šardone, sovinjon, semijon, tokaj, muskat otonel, beli bugundac, crni burgundac, game, kabernet sovinjon, prokupac .... itd, smederevku sam namerno ostavio posle itd.
Nauka, enologija, neznam šta je rekla, ali znam da je praksa ustanovila da talijanski rizling treba kupažirati sa optimalno 30 procenata smederevke, rajnski sa oko 10 procenata takođe smederevke, dok ostale sorte treba ostaviti čiste sem sovinjona, koji ništa manje nije odličan u kombinaciji sa semijonom. Kod crnih sorata imam manje iskustava ali informativno znam da je game mnogo bolji u kombinaciji sa nekim lakšim crnim vinom. A moje lično mišljenje je da je od belih kralj vina sovinjon, a od crnih prokupac proizveden od odlično sazrelog grožđa. I još nešto o prokupcu, mislim da je nepravedno zapostavljen zbog pomodarstva a i zbog slabosti prokupca na pepelnicu i teško održavanje na špaliru, pogotovu što maltene svako okce potera rod na špaliru.
|