26. Oktobar 2025, 02:35:47 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 7   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Određivanje tehnološke zrelosti grožđa  (Pročitano 153245 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

unknown
Browser:
unknown

« Poslato: 21. Februar 2008, 03:03:45 »

Odredjivanje vremena berbe grozdja je vazan uslov za dobijanje vina odredjenog tipa i kvaliteta. Za utvrdjivanje stepena zrelosti grozdja odnosno vremena berbe postoji vise metoda subjektivne i objektivne prirode.

Pre svega zrelost grozdja se moze odrediti po njegovom spoljasnjem izgledu. U punoj zrelosti grozdje postize najjacu boju sa izrazenom pepeljkom na pokozici bobice, bobica postaje vise ili manje meka zadrzavajuci pri tome normalan oblik i lako se otkida sa peteljke pri cemu na peteljki ostaju manje ili vise izrazene cetkice. Ukus grozdja je sladak a grozdjani sok je lepljiv. Ovo je najnepouzdanija metoda odredjivanja zrelosti grozdja.

Fizicke metode se mnogo pouzdanije, najcesce se koriste u praksi i podrazumevaju odredjivanje sadrzaja secera pomocu siromera ili refraktometra.

Indeks zrelosti podrazumeva odnos izmedju sadrzaja secera i titrirljivog aciditeta u siri. Zbog jednostavnijeg pracenja sazrevanja grozdja u praksi se najcesce koristi samo odredjivanje sadrzaja secera u siri.

Sadrzaj secera u siri se odredjuje najcesce pomocu siromera. Siromeri mere specificnu tezinu sire a iz nje se izracunava sadrzaj secera. Najcesce se koriste Ekslov, Saleronov i Babov siromer.

Ekslov siromer pokazuje razliku izmedju specificne tezine sire i vode. Ako u siri ocitamo npr. 85 oOe to znaci da je jedan litar te sire tezi za 85 grama od jednog litra vode. Ovaj tip siromera se najcesce koristi u praksi i bazdaren je za rad na temperaturi od 15 oC. Ukoliko temperatura odstupa od navedene vrednosti potrebno je izvrsiti korekciju ocitane vrednosti Ekslovih stepeni. Korekcija se vrsi tako sto se svaki temperaturni stepen iznad 15 oC mnozi sa 0,2 i dobijena vrednost se doda na ocitanu vrednost Ekslovih stepeni na siromeru. Ako je temperatura sire ispod 15 oC razlika do 15 se mnozi sa 0,2 i dobijena vrednost se oduzme od ocitane vrednosti sa Ekslovog siromera.

Saleronov siromer pokazuje punu vrednost specificne tezine sire. Ako na Saleronovom sirometru ocitamo vrednost 1,085 to znaci da litar te sire ima masu od 1,085 kg.

Babov siromer pokazuje sadrzaj secera u siri izrazen u gramima na sto grama sire.

Za odredjivanje sadrzaja secera pomocu siromera je potrebno uzeti reprezentativan uzorak grozdja, izmuljati ga, procediti kroz gazu i siru usuti u menzuru. Menzuru treba napuniti do vrha tako da siromer istisne visak tecnosti kada se uroni. Nakon uranjanja siromera ocitava se vrednost sa skale u nivou tecnosti. Nakon merenja odredjuje se procenat secera u siri pomocu tablica ili se izracunava ako se koristi Ekslov siromer pomocu sledece formule:

X=oOe x 0,226 - 3, gde je X sadrzaj secera u siri izrazen u procentima.

Refraktometar je pogodan za odredjivanje sadrzaja secera jer se za kratko vreme moze obraditi veliki broj uzoraka a za analizu je dovoljna jedna kap sire. Refraktometri koji se koriste u vinarstvu imaju dve skale, jednu koja pokazuje procenat secera u siri i drugu na kojoj se ocitavaju Ekslovi stepeni. Ukoliko refraktometar nema skalu za ocitavanje oOe mozemo ih dobiti tako sto se procenat secera koji se ocita na skali pomnozi sa 4,25.

Refraktometar

Procenat secera odnosno zrelost grozdja se moze odrediti i hemijskim metodama koje daju najtacnije rezultate ali zahtevaju laboratorijski rad.

Sačuvana
boris
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #1 Poslato: 12. Maj 2008, 23:31:12 »

Prema odredzivanju zreslsti u Oe mislim da se ne razlikujemo
pa bi naveo za mirna vina vrhunske kakvoce za berbu grozdza
kako je zakonski predpisanu sloveniji   

- vrhunsko vino ( redovna berba     , 83   Oe   ( 11.3 % alko.)
- vrhunsko vino ( kasne berbe        , 92    Oe  ( 12.6 % allko.)
- vrhunsko vino ( izbor                   , 108  Oe  ( 15.0 % alko. )
- vrhunsko vino ( jagodni izbor        , 128  Oe  ( 17.9 % alko.)
- vrhunsko vino ( ledeno vino          , 128  Oe  ( 17.9 % alko.)
- vrhunsko vino ( suvi jagodni izbor , 154  Oe  ( 21.7 % alko.)

Sačuvana

Food & Beverage Manager
Sommelier II. ASI - ASSOCIATION de la SOMMELIERRE INTERNATINAL
jopa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #2 Poslato: 13. Maj 2008, 20:37:53 »

Pored sadržaja šećera i ukupne kiselosti za neke sorte grožđa je bitna i takozvana fenolna zrelost grožđa odnosno količina fenolnih materija u bobici. Fenolne materije doprinose boji, mirisu i bukeu vina naročito muskatnih sorti pa je bitno paziti na njihov sadržaj pre odluke o vremenu berbe grožđa. Ovo bi se prevashodno odnosilo za kvalitetna i vrhunska vina.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #3 Poslato: 14. Maj 2008, 14:09:18 »

Znači ova proizvodnja vina počinje iz dana u dan sve više da mi se sviđa. Laugh Taman pomislim da nešto znam, pročitam ili čujem nešto novo i onda Scratchhead Ali u tome i jeste tajna! Verovatno ne postoji najbolje vino. Stvar ukusa!
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #4 Poslato: 14. Maj 2008, 15:55:22 »

Citat
Verovatno ne postoji najbolje vino. Stvar ukusa

Meni jedno isto vino ne prija isto svaki put kada ga pijem tako da ima istine u tome sto kazes...

Jos ces se ti ceskati po glavi, ne brini  Grin
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #5 Poslato: 15. Maj 2008, 08:53:48 »

Razmišljao sam o varijanti kupovine grožđa Scratchhead S obzirom da sam već pissao kakvo vino želim da dobijem, može li mi neko preporučiti koju sortu grožđa da kupim. Možda je ovo i najbolji način eksperimentanisanja pre nego što posadim svoj vinograd. S obzirom da živim u Smederevu, odgovaralo bih mi da mogu kvalitetno grožđe da nađem u okolini, ali može i širom Srbije.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #6 Poslato: 15. Maj 2008, 09:43:20 »

To ti je sigurno najbolji nacin, prvo "pronadji" sta hoces a onda sadi  Wink

E sad... koja sorta, to ne mogu da ti kazem, mozda ti neko drugi preporuci nesto..
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.8

« Odgovor #7 Poslato: 18. Jun 2008, 23:15:02 »

KAKO doći do prave jačine, količine, šećera u širi?

Izmeriti pet uzoraka šire od grožđa koje želimo da proverimo, normalno sa različitih čokota i redova. Najveću i najmanju jačinu odbiti, odnosno neračunati. Tri jačine koje smo dobili, sabrati i podeliti sa brojem 3, na taj način smo dobili pravu količinu šećera u grožđu. Ako je vinograd na većoj površini, kod uzimanja uzoraka posebno obratiti pažnju da se uzorci uzmu sa različitih lokacija u smislu položaja i pravca redova.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #8 Poslato: 21. Avgust 2008, 21:54:59 »

Kolege vinari ova godina neobećava da će dati kvalitetan rod grožđa i zato budite spremni na svakojaka tehnološka iznenađenja. Glavni uzrok lošeg kvaliteta grođža će biti manjak padavina i velike temperature, ako potraju. Manjak vlage će onemogućiti stavranje grožđanog šećera u bobici, što visoka temperatura nemože omogućiti bez neophodne vlage. Za one koji nemaju mogućnost zalivanja, a većina nema, ostaje nada da će kiša ipak pasti kad treba. No i ona će pored pozitivnih efekata omogućavanja pretvaranja šećera u bobici u grožđani, svakako izazvati i određene zdravstvene probleme na grožđu. Posle dužeg perioda suše, pokožica na bobicama je postala tvrda i neelastična, nagli dotok vlage može izazvati prskanje bobica i omogućavanje javljanja truleži, kišeljenja grozdova i pepelnice. Ko nije uradio na vreme zaštitu sa sistemičnim preparatima protiv truleži i pepelnice mislim da je sada kasno za to sobzirom na njihovu karencu.
Sačuvana

Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #9 Poslato: 22. Avgust 2008, 11:02:53 »

Da li neko prati sazrevanje grozdja?
Oni koji imaju refraktometar mogu to jednostavno raditi, ovi drugi moraju malo da se pomuce  whistlefly
Neka me neko ispravi ako nisam u pravu, porast kolicine secera bi u ovom periodu trebao biti oko 0,2 % dnevno....
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #10 Poslato: 22. Avgust 2008, 22:26:43 »

Zadnje kontrole u vinogradima "Plantaže" Leskovac pokazuju dnevni porast šećera od prosečnih 0,3, a u "Jovačkim vinogradima" kod Jagodine uzorkovanje grožđa game bojadiser pokazuje dnevni porast šećera od 0, 25, međutim prosečna mernja pokazuju da je procenat šećera zaključno sa 20 avgustom  u Leskovcu i Jovcu  oko 15,5 do 16 procenata što je još uvek dosta slabo, i predviđa se da će taj tempo naglo početi da stagnira, jer je praksa pokazala da sorte grožđa koje imaju optimalnih 20 procenata pri berbi, najveći skok porasta šećera dnevno imaju u periodu jačine od 13 do 16 procenata, a posle toga naglo opada, pa je pri kraju neki put i manje od 0,1 dnevno. No ako padne kiša, a zadrži se relativno visoka temperatura, vrlo brzo možemo očekivati prosečnih 20 procenata. Iz Makedonije već stiže šardone, vrlo dobro kvaliteta i jačine od 19 do 21 procenat šećera.
Sačuvana

Hemingvej
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #11 Poslato: 31. Avgust 2008, 17:37:36 »

kod mene frankovka ima 20 % secera, danas sam merio ! malo sam se iznenadio jer sutra je tek 1. septembar, ocekivao sam da je oko 16-17% pa sam iz neverice merio tri puta! Scratchhead
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #12 Poslato: 31. Avgust 2008, 17:51:14 »

Jesi li siguran da si dobro uzeo uzorak?
Na istom grozdu mozes imati bobice sa razlicitim sadrzajem a zamisli tek kad imas npr 5 redova sa po 60 loza, tesko je uzeti uzorak koji predstavlja pravo stanje stvari...
Cime si merio sadrzaj, siromerom ili refraktometrom?
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #13 Poslato: 31. Avgust 2008, 18:44:01 »

merio sa siromerom kojim sam merio i predhodnih godina a i uzorke sam uzimao isto kao i predhodnih godina pa mi je neverica, jedino sto sam ove godine skidao lisce u zoni grozdova jos kada su bobice dostigle velicinu bibera po preporuci gospode iz VCR-a
a do sadasam skidao tek u sarku
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #14 Poslato: 02. Septembar 2008, 22:58:19 »

Dobar procenat šećera u grožđu predstavlja odnos temperature i padavina, pored ostalih faktora, koji je ove godine u smederevskom vinogorju bio skoro idealan, dosta sunčanih dana i kiša kad je trebalo da padne je padala, tako da je realno i očekivati dobru berbu, sa grožđem koje će imati nadprosečnu količinu šećera. Skidanje lišća svakako nije pospešilo stvaranje šećera,  tako da gospoda koja su to preporučila odgovorno tvrdim da greše. A evo i zašto: zrenje grožđa kao usklađeni prirodni proces pored sunčeve energije, padavina, teče i preko stabla i lišća, gde lišće igra vrlo važnu ulogu i nezamenljivu. Setite se procesa fotosinteze koja u listu mineralne materije pretvara u materije "upotrebljive" za ishranu tog istog lista, stabla i grožđa. Malo banalizovan primer može da ilustruje to, lišće je ustvari želudac vinove loze koje prerađuje, vari, mineralne materije koje korenov sistem šalje u stablo, ili nadzemni deo vinove loze, gde se dobar deo tih prerađenih materija upotrebi, a jedan deo se vraća preko kore u korenov sistem. Neprirodnim ,iznuđenim skidanjem lišća, mi ustvari sečemo taj proces pa mineralne materije koje doprema korenov sistem preko "srca" u nadzemni deo, stablo, ostaje neiskorišćen. Samim tim i krati se proces zrenja grožđa kao i spremanje i zrenje loze za iduću godinu. Ako neko misli drugačije, dobro bi bilo da me demantuje.
Sačuvana

Hemingvej
Stranice: [1] 2 3 ... 7   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.072 sekundi sa 21 upita.