bistrica
|
|
« Odgovor #75 Poslato: 19. Januar 2012, 18:21:14 » |
|
ATC je oznaka za automatsku kompenzaciju temperature, a njegova mjerna skala ukazuje na to da ovaj refraktometar jeste namijenjen za ono što tebi treba.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
samar
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
|
|
« Odgovor #76 Poslato: 19. Januar 2012, 23:47:30 » |
|
Ovoje je taj refraktometar o kom sam pisao, ali nepise nigde da ima automatsku kompenzaciju temperature. Isti takav ima i firma PCE grupa i na njihovom sajtu sam trazio nigde nepise da ima automatsku kompenzaciju temperature. A sta ako nema jeli to problem neki i dali se onda vrsi neka korekcija kao sto to radimo kod alkometra i shirometra. Postoje li neke tablicepo po kojima bi se to korigovalo. RHB-32ATC Raspon od 0-32% brix Rezolucija 0,2% brix Tačnost 0,2% http://www.hidroponika.com/srb/index.php?route=product/product&path=34&product_id=155
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #77 Poslato: 20. Januar 2012, 10:11:40 » |
|
Imaš na njemu oznaku ATC i to je dovoljno. Ne vjerujem da se uopšte više proizvode oni koji nemaju ovu karakteristiku. Ovaj od PCE grupe imam i ja, onaj vinarski, i sigurno znam da je ima.
Na refraktometrima piše da je njihova tačnost mjerenja ± 0,2. U tekstu za korekciju temperature stoji: „Radna temperatura rucnih refraktometara sa kojih se ocitava sadržaj suve materije (%) najcešce je 20°C i obicno je navedena na aparatu. Korekcioni faktor iznosi 0,067 za svaki 1°C razlike do radne temeparture, a korekcija se vrši na isti nacin kao i kod upotrebe širomjera. Na osnovu ustanovljenog sadržaja suve materije izracunava se sadržaj šecera u g/100 ml“. Drugačije rečeno na svaka 3 stepena razlike temperature korekcioni faktor je ± 0,2, dodavanje na očitanu vrijednost ukoliko je temperatura na kojoj je izvršeno očitanje viša od radne i oduzimanje ukoliko je temperatura na kojoj je izvršeno očitanje niža od radne.
Kada pogledaš da ćeš sva mjerenja imati u rasponu od 10 do 30°C, onda ti je razlika negdje oko 0,5 Brix-a. Ovo ti ne predstavlja nikakav problem jer je Brix očitan refraktometrom davno prestao biti mjera šećera. Brix mjeren refraktometrom je mjera količine rastvorljive suve materije u voću i on u sebi sadrži najčešće 3-5% nepreviruče suve materije. Ako na njemu izmjeriš 20 Brix-a kod grožđa, onda to znači da ima 17% šećera u litri, Ako bi mjerio kod šljive mađarice onda bi ovih 20 značilo da imaš 16% šećera u litri kljuka i još umanjuješ za procent učešća košpice... Drugačije rečeno mjerenje ti je orijentaciono u svakom slučaju, a precizniji možeš biti ako utvrdiš parametre za svako voće posebno. Polako, ne ide sve odjednom.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
samar
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #78 Poslato: 22. Januar 2012, 00:28:15 » |
|
Jeli dobar za odredjivanje tehnološke zrelosti ovaj od firme Hidroponika sa skalom 0-32Brix. Očitam Brix korigujem za razliku temperature i tablicom dodjem do %šećera u voću ili kljuku.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #79 Poslato: 22. Januar 2012, 01:09:43 » |
|
samar, sve ti je rečeno ali mi se čini da tebi neke stvari nisu jasne. refraktometar je merni instrument koji se koristi u praksi na otvorenom polju. svi refraktometri su odlični za određivanje količine šećera u voćnom ili grožđanom soku. sve ostale analize se rade u laboratoriji. ako hoćeš ozbiljno da se baviš vinogradarstvom i vinarstvom trebalo bi da imaš mini laboratoriju. ne znam koji detalj ti je promakao od onoga što ti je i bistrica rekao. znači, na konkretno pitanje: "Jeli dobar za odredjivanje tehnološke zrelosti ovaj od firme Hidroponika sa skalom 0-32Brix. Očitam Brix korigujem za razliku temperature i tablicom dodjem do %šećera u voću ili kljuku" sledi odgovor DA
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
samar
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #80 Poslato: 22. Januar 2012, 01:45:50 » |
|
Hvala Lozar. Koja je prednost refraktometra u odnosu na ekselov širomer kod odredjivanja tehnološke zrelosti voća na otvoreno voćnjaku. Mogu li od par kapi iz jedne voćke i tako 10tak komada doći do proseka %šećera u voćnjaku ili je bolje sve sjediniti u masu pa onda meriti kao kod širomera. Razumeo sam ja svrhu refraktometra. Ali još uvek učim a do sad sam to radio otprilike po ukusu izgledu... Upravo za tu svrhu mi i treba kad odem u voćnjak da kupim voće da znam šta kupujem jer svog voća imam ali nema ga dovoljno ostalo kupujem. Pozdrav.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #81 Poslato: 22. Januar 2012, 09:50:34 » |
|
prvo izvinjavam se što sam upao u diskusiju ničim izazvan. bistrica ima više strpljenja od mene pa je sve što već postoji na drugim temama ponovo objasnio. nemam ništa protiv da s vremena na vreme i ponovimo neke stvari. prednost refraktometra je što se lakše barata sa njim i može da se obavi više uzorkovanja za kraće vreme. po meni tačniji je širomer pre svega jer je uzorak veći, i naravno uz pravilnu korekciju na odbitak nešećernih materija za pojedine voćne vrste(primenjuje se ekslova formula) i uz dobru pripremu uzorka(taloženje ili proceđivanje). refraktometar preko prelamanja svetlosti meri suvu materiju(isto kao i širomer samo preko gustine tečnosti) ali je uzorak manji pa se zato, kada se radi sa refraktometrom, obično obavi desetak merenja pa izračuna prosek uz odbitak nešećernih materija i korekciju na temperaturu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #82 Poslato: 12. Septembar 2012, 22:23:47 » |
|
Bez refraktometra, samo organolepticki, kolega je odredio vreme berbe Merloa i skala kaze 120 Ekslovih, tj 29% secera! Datum berbe 07.09. Rano, ali luda, susna godina.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Black
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 61
|
|
« Odgovor #83 Poslato: 04. Septembar 2013, 20:12:59 » |
|
Čuo sam da je uputno , 15 - 20 dana pre nekog projektovanog datuma branja grožđa ( znam da ne postoji fiksni datum već da berba zavisi od puno faktora ali , otprilike datum) da se svaki čokot , ako je godina sušna kao ova , zalije sa 10 - 15 l. vode , da bi , navodno , puce nalilo malo tečnosti i dobilo dodatni % šećera. Da li je to tačno?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bojan Vuk
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 40
|
|
« Odgovor #84 Poslato: 04. Septembar 2013, 21:26:48 » |
|
Mislim da pred berbu navodnjavanje izaziva diletaciju, a samim tim smanjenje procenta šećera i ukupne suve materije u grožđu. Evo Markizov plan navodnjavanja da bi razumeli ovu relativno modernu tehniku navodnjavanja i "mučenja" grožđa.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goks
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #85 Poslato: 22. Avgust 2014, 10:51:08 » |
|
Vrativši se sa odmora probam grožđe, ono slatko. Kako sam već planirao da ove godine kupim refraktomer, naručim RHW-25ATC koji bi trebalo da ima skalu u brixima i skalu približno mogućeg alkohola u %. Kada je stigao ima skalu samo skalu očekivanog alkohola, izbaždarim ga, odem da probam i iznenađenje, Rajnski rizling 14.20 % što pretvoreno u brixe je 24.40, mislim nemoguće obzirom na datum i godinu. Razmišljam kako da ga proverim, uzmem 50 grama šećera i 150 ml vode dobro promešam, očitam 17% tog mogućeg alkohola što pretvoreno u brixe je 28,62 a pretvoreno u procenat šećera je 24% što je tačno. Dali neko ima naznake za ovogodišnju berbu ili pametan savet, pozdrav.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #86 Poslato: 22. Avgust 2014, 11:11:23 » |
|
Baždari ga destilovanom vodom da pokaže nulu, ako to već nisi radio. Ono važnije, biraj grožđe sa raznih pozicija u vinogradu i kada ga sakupiš potpuno ga izmuljaj u neku posudu kao da cijediš sok, i uzmi uzorak soka iz nje za mjerenje refraktometrom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 42
|
|
« Odgovor #87 Poslato: 04. Avgust 2018, 06:53:55 » |
|
Jel i kod vas u kraju slucaj da godina zuri jedno 20-tak dana sto se tice sazrevanja loze?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #88 Poslato: 04. Avgust 2018, 07:42:00 » |
|
Jel i kod vas u kraju slucaj da godina zuri jedno 20-tak dana sto se tice sazrevanja loze?
U odnosu na prethodne godine ranije da, ali ne u toj mjeri. Koja sorta?
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 42
|
|
« Odgovor #89 Poslato: 04. Avgust 2018, 22:48:30 » |
|