sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 14. Maj 2013, 14:16:00 » |
|
Najbolje je da pozoves inspektora koji pregleda te prostorije i daje odobrenje,on ce ti sve objasniti.Svojevremeno sam se raspitivao i zena sa kojom sam razgovarao je bila prilicno "fleksibilna",tako da mislim da to ne bi trebao da bude neki problem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 37
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 06. Februar 2014, 20:52:26 » |
|
Da li moze neko da razjasni malo. Citao sam ova dva dokumenta : http://www.mpt.gov.rs/postavljen/123/vino1.pdfhttp://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/7.Svetlana%20Nol.pdfKako sam razumeo, moguce je registrovati se u vinski registar ali samo kao pravno lice ili preduzetnik. Takodje je potrebno imati zaposleno i strucno lice. Dakle moraju se placati i doprinosi plate itd. Sta je recimo sa nekim ko proizvodi 10 000 litara via godisnje. Kako tu stoje stvari, da li moze da se registruje kao poljoprivredno gazdinstvo? Da li su onda samo potrebne prostorije koje su po propisu? Kako ovako registrovana osoba moze da prodaje vino? Da li neko ovde ima registrovano "nesto" i prodaje vino "nekako"?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vladan
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 07. Februar 2014, 20:08:05 » |
|
Nenad88 Kako sam razumeo, moguce je registrovati se u vinski registar ali samo kao pravno lice ili preduzetnik. Takodje je potrebno imati zaposleno i strucno lice. Dakle moraju se placati i doprinosi plate itd.
Nije obavezno imati zaposleno, vec moras angazovoti strucno pravno lice. To znaci saciniti ugovor sa nikim ko ima zaposleno strucno lice koje ce nadgledati i biti odgovoran za proizvidnju tvijih vina. Za ovakvo formalno nadgledanje vrednost ugovora je 200-400 E na godisnjem nivou. Nakon 6 meseci, predpostavka je da imas najmanje srednju strucnu spremu, mozes raskinuti ugovor i biti sebi tehnolog. Od 2009 godine registrovano poljoprivredno gazdinstvo ne moze da vrsi proizvodnju ni promet alkoholnog pica osim za sopstvene potrebe.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 07. Februar 2014, 21:43:34 » |
|
Dragi Vladane,
Hvala na konkretnom odgovoru. Dakle ukoliko zelim da se bavim proizvodnjom i prodajom vina. Moram jedne godine da platim 200-400 eura, a vec sledece to nije potrebno.
Da li ste se Vi upisali u Vinski registar i da li je to jedini nacin da se legalno proizvodi i prodaje vino?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vladan
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 07. Februar 2014, 22:12:04 » |
|
Da i da.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 08. Februar 2014, 17:55:48 » |
|
Hvala na konkretnom, ali ne teko opsirnom odgovoru.
Da li mi mozete reci kako je isla procedura upisa u Vinarski registar? Da li izlazi neka inspekcija na teren i proverava opremu i prostorije? Da li morate da imate registrovanu firmu ili preduzece specificne delatnosti da bi ovo radili? Takodje mi nije jasno, da li se svake godine vino koje se proizvede mora nositi na analizu kvaliteta i senzornu analizu?
Nadam se da cete imati vremena da odgovorite na ova pitanja, nisam jedini clan foruma koga ovo zanima.
Inace pitao sam i u ministarstvu poljoprivrede, svefa odseka za vino i rakiju. Odgovor je bio da pogledam u sluzbenom glasniku, meni bi znacilo ako bi na primer Vi mogli da iznesete Vasa licna iskustva sa ovom procedurom?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vladan
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 09. Februar 2014, 18:41:15 » |
|
-Sam upis i vinski registar se svodi na popunjavanje obrasca za upis u vinski registar i prilaganje dokaza o vlasnistvu ili zakupu vinogradarskih parcela iprostora koji vinarija koristi i td. -Izlazi republicki inspektor zaduzen za oblast reon ili sta vec kome Ti pripadas. Popisuje prostor opremu i daje misljenje o uslovnosti prostora na kome ce se odvijati delatnost. -Moras ili biti privatni obrtnik sa ili bez zaposlenih radnika, ili imati preduzece da bi obavljao proizvodnju i ili promet vina i ili rakije. -Do 2009 resenje se izdavalo za promet alkoholnog pica, a danas moras biti posebno registrovan za proizvodnju i promet vina i posebno za zestoka olkoholna pica. -Da bi vino pustio u promet je nazalist veoma slozena procedura. Treba dobiti dokaz o tehnickoj ispravnosti vina (ovo je i dosad trebalo i bilo dovoljno), zatim treba dokaz o zdravstvenoj ispravnosti i organolepticka ocena vina od akreditovanih ocenjivaca vina. Sa ovim certifikatima izradjujes etiketu (prednju i zadnju) i saljes u ministarstvo radi dobijanja kontrolnog broja i izgledom lota u okviru kontrolnog broja. Tek kada dobijes kontrolni broj, vino je spremno za pustanje u promet. Kontrolni broj vazi za celokupnu kolicinu vina za koje si trazio kontrolni broj, a mozes ga flasirati u jednom dva ili vise puta (to ce biti razliciti lotovi. Za svaku vrstu vina i svake godine (vino moze biti i kupazirano razne vrste a i godine) moras pre pustanja u promet dobiti kontrolni broj. U slucaju da na vinu za koje si dobio kontrolni broj moras vrsiti neku intervenciju za koju znas da bi uticala na certifikat (menjala neku cifru u certifikatu npr. ukupni CO2) moraz raditi sve iznova. Onda je valda jasno da sve ovo moras raditi za svako vino svake godine.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 09. Februar 2014, 22:00:09 » |
|
Posebno je interesantno cekanje kontrolnog broja iz ministarstva koje traje malu vecnost.E sada zasto,mozete i sami predpostaviti, obzirom da licno ministar mora da odobri... a do tada nemozes ni jednu flasu prodati, a jos ako si mali proizvodjac tek onda ih ne zanimas
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 09. Februar 2014, 23:05:37 » |
|
Kako to u praksi funkcionise? Da li svi mali proizvodjaci ovako rade, ili se dosta prodaje u rinfuzi bez ovih gore nabrojanih procedura?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 10. Februar 2014, 22:11:09 » |
|
Niko nema komentar?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dalibord5
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 18. Septembar 2014, 19:46:58 » |
|
Pozdrav svim članovima. Forum pratim već neko vreme i značilo bio mi ukoliko bi mogli da mi pomognete oko posla koji planiram da otpočnem. Naime, nisam proizvodjač vina, niti preveliki poznavalac, ali volim da popijem dobro vino i želeo bih da učinim dostupnim tržištu vino koje bi bilo malo boljeg kvaliteta od onog koji ljudi najčešće kupuju za slave i onda kada žele da ugoste nekog. Dakle, pre svega, trgovac sam i razmišljam o otvaranju podruma vina u mestu od oko 35 000 stanovnika. Nekada vinogradarsko mesto, a sada to odavno nije, mislim da ima smisla ovde ponuditi vino solidnog kvaliteta po poštenoj ceni. Nekada su postojali podrumi u kojim je moglo da se pazari vio na točenje. Iako ne vrhunskog kvaliteta, sećam se da su ta vina bila izuzetna, u odnosu na ono što se sada nudi u marketima. Moje pitanje je šta članovi foruma misle o toj ideji da otpočnem prodaju vina na točenje, kao i flaširana vina malih vinarija, isključivo domaćih proizvodjača? Kakvi uslovi čuvanja i točenja vina su neophodni? Koje cene mogu da očekuujem, ukoliko bih vino kupovao na veliko, od proizvodjača, kao i koliko zaradu bih mogao da očekujem? Da li ima smisla, osim vina, nuditi i rakiju na točenje? Takodje od proizvodjača koji je registrovan i pouzdan.
Žao mi je ako sam pogrešio tematiku foruma, kao i ako su mi pitanja isuviše diletantska, ali mislim da je dobro da ova pitanja postaivm prvo ljudima koji se u vina razumeju bolje od mene.
Srdačan pozdrav!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 23. Septembar 2014, 12:27:01 » |
|
zakon striktno zabranjuje prodaju na tocenje odnosno u rinfuzu. da bi mogao da ga pakujes moras biti registrovan kao firma za tu namenu sto naravno izmedjuostalog iziskuje hacap, tehnologa, adekvatne prostorije ...
u varijanti jedne radnje ti se definitvno nece isplatiti ukoliko i imas para da otvoris gorenavedenu firmu. ad ukoliko bi otvorio u svim vecmi mestim a u srbiji e....
al moras za to imati para i para a ako ih kojim slucajem i imas onda ces rditi sa naftom i drugim stvarima gde je obrt visetruko brzi
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
Dalibord5
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 30. Septembar 2014, 18:13:09 » |
|
Armin1, hvala na odgovoru.
Imam već registrovan DOO, nadam se da mogu da dobijem dozvolu za prodaju vina, ako nikako drugačije, onda preko sale za degustaciju, vinskog bara ili tako nešto. Ako vino kupim od registrovanog proizvodjača, mora da postoji način da ga legalno dalje prodajem. Hvala na odgovoru, svakako
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 30. Septembar 2014, 18:21:59 » |
|
pazi kod nas ako dovoljno dobro i duboko kopas po zakonu uvek pronadjes neku urupu, ja nazalost ili na secu nisam pravnik pa tu tematiku najbolje ne poznajem ipak ono sto zakon kaze o prodaji roba u rinfuznom stanju (naravno za registrovane, jer za ne registrovane prodaja i ne postoji  ) je to da se roba u rinfuznom stanju moze prodavati samo i iskloucivo ili za dalju preradu ili za flasiranje u drugoj firmi. praskticno se ne ostavlja mogucnost prodaje krajnjem kupcu u rinfuznom stanju odnosno otvoreno. sad i da ide otvoreno za degustaciju pa da ga prodajes na casu ili flasu za poneti moras da vec flazsirano otvoris i kao kafana prodas... to je ono kako sam ja shvatio iliti kako je zakon zeleo da bude ako pronadjes rupu u toj varijanti molim te podeli i sa nama
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 30. Septembar 2014, 18:25:41 » |
|
no i da dodam i ovo, siguran sam da bi ako otkupis od registrovanog proizvodjaca mogao kao firma registrovana za takvu delatnost da ga ti pakujes prvo a onda i da ga prodajes vec zapakovanog, umesto da ga tocis... sad eto rupe verovatno. tebi niko sigurno nece braniti da ti punis pred musterijom
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
|