dioda
|
|
« Poslato: 19. Jun 2008, 16:08:19 » |
|
U inox sudovima u kojima cuvam vino se pojavljuje mirs na sirce. Plivajuci poklopci su propisno postavljeni a slobodni prostor je zaliven parafinskim uljem... Da budem preciznij, miris se javlja samo u otpraznjemon delu tj. iznad plivajuceg poklopca a u vinu ga nema tj. vino nije ciknulo. Pretpostavljam da se na zidovima prilikom praznjenja zadrzavaju male kolicine vina koje bakterije previru u sirce. Ima li neko ideju kako da resim ovaj problem?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 20. Jun 2008, 00:17:43 » |
|
U otpražnjeni prostor iznad plivajućeg poklopca uzmi 50-ak grama vinobrana, stavi ga u čistu krpu zaveži kanapaom, nakvasi sa vinom ili vodom i ostavi da visi u otpražnjenom prostoru, vlaženje obnavljaj na svakih petnaest dana, pa posle par meseci zameni vinobran i krpicu i dalji postupak je isti kao u startu! Garantovano više nećeš imati taj problem.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 20. Jun 2008, 00:35:18 » |
|
Aha, to je isti postupak koji si pominjao kada si pisao o zastiti vina u otpraznjenim sudovima!! Uradicu to posto je miris na sirce bas intenzivan pa bi da ga eliminisem nekako... Sad znam kako
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 39
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 21. Jun 2008, 23:37:33 » |
|
mozda to ipak nije najpametnija ideja jer SO2 ti razara inox, ovisi i o kvaliteti inoxa, i vjerojatno ces dobiti hrdu na spojnim dijelovima bacve, najcesce oko rucke plivajuceg poklopca, ako stavis SO2 u prazan inox prostor jer SO2 nagriza inox! taj mirisi u otpraznjenom prostoru ti se desava jer vino naravno hlapi i taj miris hlapivosti i octa ti ostaje u tom prostoru. mislim da nemas brige ako ti je vino ok, drzi ulje oko poklopca na vinu i sve ok, mozda najbolje ako imas manju bacvu da ga pretocis u nju tako da imas sto manje praznog prostora iznad poklopca.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 21. Jun 2008, 23:45:30 » |
|
Moze eventualno da se nagradi sa vlagom iz vazduha sumporasta kiselina (kao kisele kise ) koja moze da nagrize materijal, sad je pitanje koliko je to verovatno... Jesi li imao problema sa korozijom sudova? Vino jeste OK mada bi vise voleo da nema tog mirisa... Nemam manje sudove tako da ta varijanta otpada...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 22. Jun 2008, 00:03:19 » |
|
Mislim da Ivan nije u pravu, isti sistem primenjujemo u tankovima inox od 1972 godine i nijedan nije korozirao. Ako se pri varenju spojnih delova i ručki koristi kvalitetna odgovarajuća elektroda, i posle varenja se varovi premažu specijalnom pastom za otkalanjanje tanke naslage šljake nastale pri zavarivanju, rizik korozije nepostoji, provereno sto posto. Podrazumeva se da je materijal visokog kvaliteta!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 22. Jun 2008, 00:11:45 » |
|
Po meni je takodje mala verovatnoca da se to desi jer bi na unutrasnjim zidovima morao postojati kondenzat i koncentracija SO2 bi trebala biti prilicno visoka... Zato sam i pitao da li je imao problema sa oksidacijom sudova ili je pretpostavka u pitanju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 39
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 22. Jun 2008, 00:47:45 » |
|
imali smo konkretnu situaciju u praksi na faxu gdje su neki stavljali otvoreni vinobran na vrh plivajuceg poklopca i SO2 je totalno nagrizao dijelove poklopca, bacve su bile izrazito kvalitetne a kasnije je poslije je i profesor potvrdio da se to moze desiti i da to nije dobro raditi jer SO2 kada nije u mediju (tj. ovom slucaju vinu) moze nagristi inox materijal, makar je i meni to malo cudno..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član
Van mreže
Starost: 62
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 21. Septembar 2008, 11:48:54 » |
|
Koliko sam shvatio Peca kaže da bude u vazdušnom prostoru , a na plivajućem poklopcu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 21. Septembar 2008, 11:54:18 » |
|
Ja sam odrezao dno od plasticne flase, u njega stavio ono sto je peca rekao, i sve to stavio na plivajuci poklopac...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
frangel
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 47
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 25. Oktobar 2010, 20:36:11 » |
|
Napokon sam i ja stigao do inoksa,320 lit,Letina.Izgleda sjajno . Zanima me dali ima potrebe kada se vino pocne trositi,odnosno plivajuci poklopac padati,da se otpraznjeni prostor obrise krpicom. Ne znam dali na obodu ostaju samo tragovi ulja ili i malo vina. Hvala! PS Mozda i ja nesto naucim pa da delim savete,do tada samo pitanja!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesa
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 25. Oktobar 2010, 22:09:34 » |
|
na obodu ostaje parafinsko ulje pomesano sa malo vina koje bi trebalo pazljivo da se brise,bar ja tako radim
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
m_117
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 65
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 04. Januar 2017, 14:53:11 » |
|
Proizveo sam roze vino za lične potrebe od Pino Noar, Prokupca i Muskat Hamburga. Pino nije baš bio svež, što bi se kazalo stajao je 4-5 dana u gajbi, i kada sam ga doneo kući već se po malo osećala sirćetna kiselina. Odmah sam ga u gajbama posuo vinobranom. Preradio sam grožđe sumporisao sa 15 gr. vinobrana na 100 l. Prvo otvoreno pretakanje posle fermentacije sam sumporisao sa 5 gr. vinobrana na 100 l. Za vreme praznika sam izbistrio Bentonitom u PVC balonu od 5 l za degustaciju. Impresija koja me brine i interesuje da li je rešiva je to što se u završnici još u tragovima oseće ta sirćetna aroma. Pitanje, Da li bi pomoglo još jedno otvoreno pretakanje sa dosta aerizacije i propisno sumporisanje, pa bistrenje Bentonitom i na kraju kad se stabilizuje, flaširanje. Vino leži u staklenim balonima. Hvala unapred na savetu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 09. Januar 2017, 11:02:55 » |
|
Kako to osecas, na miris ili ukus ?
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
m_117
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 65
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 13. Januar 2017, 00:03:29 » |
|
Na žalost i miris, ali jedva primetno, ali u završnici znatno izraženije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|