svetlopisac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 54
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Poslato: 18. April 2010, 20:21:48 » |
|
Veoleo bih da cijem sva iskustva sa malolaktickim vrenjem ! Kada,kako, na kojoj temperaturi, koliko traje,cega se treba paziti itd ? Hvala ljudi puno umnapred !!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strashni
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 09. Septembar 2010, 12:33:31 » |
|
Jako zanimljiva i potrebna tema a nista nije pisano u njoj... Ja sam tek malo zagrebao ovu temu i pomenuta MLF mi je prosle berbe zadala mnogo problema i sekiracije. Nekako sam uspeo da presecem taj proces i celu zimu sam se jeo zbog viska kiselina u vinu. Srecom na prolece je taj proces krenuo i kiseline su dosle u normalnu granicu, koliko nerviranja i cimanja zbog necega o cemu mnogi i ne razmisljaju. Na par predavanja na kojima sam bio je bilo dosta govora o tome, o bakterijama koje se zasejavaju da bi se kontrolisala MLF, o vrstama kiselina koje se tako dobijaju... kazem tek sam zagrebao pricu a mislim da je neophodna
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 09. Septembar 2010, 15:04:22 » |
|
Ovisi za koja vina. Definitivno da za crna jer ih omeksa i ljepse zaokruzi. U bijelima ne volim malo lakticku.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strashni
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 09. Septembar 2010, 16:58:47 » |
|
pa to, radio sam pinot noir...dusu mi pojeo, on je sam po sebi zajeban a tek mlf mi sela na glavu
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 09. Septembar 2010, 19:29:46 » |
|
Pa za vina iz brugundije se opcenito ne preporuca MLF. Ja cu primjerice brati Cabernet Sauvignon sredinom/krajem 11og mjeseca kad ce mu kiseline zasigurno pasti pa si jos razmisljam dal da radim inokuliranu MLF ili ne.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strashni
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 09. Septembar 2010, 20:11:28 » |
|
Mene je bas rano branje i zeznulo, secera je bilo dosta ali je obrano 4. septembra, sto je i za proslu godinu bilo prilicno rano, i kiseline su bile visoke, ja sam u postupku otakanja verovatno ili presumporisao ili nesto drugo zeznuo i prekinuo mlf... cele zime sam gledao kako guraju kiseline i jeo se kao mlad mesec
na prolece kad se podrum zagrejao, krenulo je spontano, vino pocelo da rezni i eto meni dobrog vina, izguralo mlf i sad je ok
ja mislim da imas na enovitisovom sajtu predavanje o uticaju mlf na senzorne karakteristike vina pa pogledaj i odluci
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 09. Septembar 2010, 22:40:09 » |
|
Vidio sam to. Meni je isto prije 2-3 mj krenulo spontano MLF na Cabernet Sauvignonu i okusom i mirisom sam zadovoljan, ali ne i bojom. Nedostatak spontane MLF da stvara vise lakohlapljivih kiselina te da se gubi boja. Ovo potonje se meni desilo. Iz duboke crveno ljubicaste, vino je preslo u crvenkasto smedju boju. Mislim OK je boja, ali je znatno slabija no prije..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
traper
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Ja nisam pijanac, nego pijac
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 09. Septembar 2010, 22:59:46 » |
|
Ja cu ovu godinu isto prvi put pokusati malolaktiku na Plavcu malom. Novija istrazivanja pokazuju da je treba odmah inicirati nakon primarne fermentacije. Ona se ionako najcesce dogadja spontano, no navodno je veoma bitno da se odigra odmah kao sekundarna fermentacija. Nakon toga se vino sumpora i spremno je za odlezavanje. Imam u frizideru ML bakterije pa cemo vidjeti ovu godinu sta to donosi!??? Uvjeti za malolaktiku su temperatura od 18-25 C, slobodni sumpor manje od 20 mg/l te PH izmedju 3.2 i 3.5. Znaci, ako se zelite igrati sa tim, morate imati temperaturno kontroliranu fermentaciju, PH metar te mali titracisjki set za odredjivanje sumpora i ukupnih kiselina. Inace, preporuca se za crna vina koja su dobra za odlezavanje, daje im vecu kompleksnost i punocu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 09. Septembar 2010, 23:25:45 » |
|
Temepratura sim tam, sumpori ce bit tak negdje, pH pojma nemam. No jos ni ne znam dal cu je provoditi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
m_117
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 66
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 03. Decembar 2010, 16:57:38 » |
|
Baš je surovo tržište kod nas, teško je naći repro materijal za proizvodnju vina za kućne potrebe (50- 100l). U Enovitisu kvalitetni kvasci su pakovani najmanje po 500gr. pa sam ove godine morao da kupim za crveno i belo 1 kg. kvasca, a potrošio sam 50 gr. pa hrana itd. Sada sam hteo bakterije za MLF. ali najmanje pakovanje je 25gr. i košta oko 70 evra bez PDV-a i namenjene su za 2500 l. a meni je za mojih 100 l crvenog vina potreban samo 1 gr. Pitanje: Da li su nekom u Beogradu preostale bakterije za MLF i da li bi želeo da proda 1 gr.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 03. Decembar 2010, 16:58:55 » |
|
Uh! A i ovi kvasci kaj si kupio tesko da ce ti posluziti slj godine ako ih nisi vakumirao i dobro uskladistio.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
m_117
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 66
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 03. Decembar 2010, 22:24:52 » |
|
Pokušao sam po savetima nekih dobrih ljudi s Foruma, probušio sam pakovanje olovkom, lagano pustio granule kvasca da nacure na vagu potrebnu količinu, zatim istisnuo vazduh iz pakovanja i zalepio rupicu lepljivom trakom, umotao u par kesa za zamrzivač iz kojih sam isto istisnuo vazduh i zalepio, kažu da može da uspe, pokušaću, jer to je verovatno cena nas vinara za kućne potrebe. Kada smo već u temi čuvanja repro materijala za više sezona, da li bakterije za MLF mogu da se čuvaju, gde i koliko, nakon prvog otvaranja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 04. Decembar 2010, 23:18:03 » |
|
Ne znam. I ovako je bitno da ih drzis na niskoj temperaturi, u frizideru primjerice.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 05. Decembar 2010, 00:33:21 » |
|
Pretpostavljam da su bakterije, kao i kvasci, u liofilizovanom stanju tj. da su "isušene" posebnim postupkom. Mislim da se mogu sačuvati ako ih držiš na hladnom i hermetički zatvorene da sprečiš rehidrataciju....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 05. Decembar 2010, 17:29:28 » |
|
Tako je, optrebno je ih je prilikom upotrebe rehidrirati u destiliranoj vodi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|