lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 05. Decembar 2010, 19:55:43 » |
|
ako su u pitanju vinski kvasci, garantujem da će biti u "punoj" snazi i sledeće godine ako ne dolaze u dodir sa vazduhom(ako ne "ovlaže").znači što manja rupa. probano više godina sa kvascima raznih firmi i radi! za sve ostale mikrooganizme u istom stanju trebalo bi da važe ista pravila. pozdrav!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 06. Decembar 2010, 00:35:52 » |
|
Prebacio sam je zato sto je m_117 pitao da li neko ima par grama bakterija na prodaju, pa rekoh da se lakse nadje  Potrudite se da tema ne ode pod kljuc, nema potrebe za prepucavanjima...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vinčanac
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 07. Decembar 2010, 11:48:24 » |
|
link=topic=1165.msg14746#msg14746 date=1291391858] Baš je surovo tržište kod nas, teško je naći repro materijal za proizvodnju vina za kućne potrebe (50- 100l). U Enovitisu kvalitetni kvasci su pakovani najmanje po 500gr. pa sam ove godine morao da kupim za crveno i belo 1 kg. kvasca, a potrošio sam 50 gr. pa hrana itd. Sada sam hteo bakterije za MLF. ali najmanje pakovanje je 25gr. i košta oko 70 evra bez PDV-a i namenjene su za 2500 l. a meni je za mojih 100 l crvenog vina potreban samo 1 gr. Pitanje: Da li su nekom u Beogradu preostale bakterije za MLF i da li bi želeo da proda 1 gr. [/quote]
U Revinu u BG-u prodaju kvasce u manjim pakovanjima, možda probati tamo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
m_117
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 66
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 07. Decembar 2010, 18:31:08 » |
|
Oni u Revinu uopšte ne drže bakterije za MLF, ali rade osnovnu analizu za 1600 din po uzorku od 0,5 l,a ja se polako hladim po pitanju MLF -a, jer mišljenja su veoma podeljena a pravih priča iz iskustava veoma malo. Lepo bi bilo da svako ko je radio MLF prenese svoja iskustva i preporuke, jer moguće je da svi pričaju o njoj a niko nije okusio, jer da svi koji su kategorični za sprovođenje MLF imaju iskustva, imali bi i ovaj 1 gr. bakterija koji sam ja zamolio da mi ih neko proda.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 07. Decembar 2010, 18:50:27 » |
|
MLF je dobar odabir za biolosko otkiseljavanje. Ukoliko zelis smanjiti kiseline na crnom vinu odradi MLF. Nema prevelike filozofije tu.. Ako zelis svjezije crno vino onda nemoj..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
VinskaDama
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 16. Novembar 2011, 18:08:18 » |
|
Imam pitanje, tokom jabucne fermentacije treba pH vrednost vina da se povecava a sadrzaj ukupnih kiselina da se smanjuje. Meni se pH vrednost smanjuje a kiselina povecava, zasto se to desava?
A kod drugog vina pH vrednost stoji, a kiseline se povecavaju
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 16. Novembar 2011, 23:15:38 » |
|
Mozda ti povecavaju lakohlapljivu kiselinu  Tj desava ti se neka vrsta alkoholno octenog vrenja u kojem octene bakterija pretvaraju etanol u ocetnu kiselinu. S koliko si sumporio masulj? Kakvo je grozdje bilo?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
VinskaDama
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 29. Novembar 2011, 16:37:25 » |
|
Grozdje vrste Shiraz, slobodan sumpor je oko oko 11, vezani oko 31
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bojan Vuk
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 40
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 02. Oktobar 2012, 19:18:56 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 04. Septembar 2013, 11:59:38 » |
|
Ajde da načnemo ponovo ovu temu , prethodnih godina nije bila toliko aktualna zbog manjka kiselina u vinu, ali verujem da će ove godine kada su veoma lepe kiseline u vinu MLF biti veoma aktuelna. Malo sam istraživao i došao do nekih zaključaka, pa ako nisam u pravu voleo bi da me neko ispravi. Znači MLF se sprovodi uglavnom u crvenim vinima radi ublažavanja oštrih kiselina i zaokruživanja i harmonizacije ukusa vina. Uslov za spontanu MLF odmah nakon redovnog vrenja je da šira nije bila previše sumporisana, tj da je dodato manje od 5 gr/ 100 l šire ( vinobrana ), a to je moguće samo ako je grožđe bilo zdravo i nije prezrelo, tj. da je berba izvršena na vreme sa visokim kiselinama ( PH vrednost šire mora biti ispod 3,5 , a titracione kiseline iznad 7gr/lit.). Tada šira ima nepovoljne uslove za razvoj bakterija ali vinskom kvascu ti uslovi ne smetaju ( vinski kvasac radi do PH 2,8 ), tako da je potreba za sumporisanjem šire smanjena, pa stime se i stvaraju povoljni uslovi za sprovođenjem spontane MLF, i spravljanjem kvalitetnijeg vina. Znači berbu grožđa treba vršiti prema količini kiselina i PH vrednosti, sa minimalno potrebnom količinom šećera u grožđu za dobijanje stabilnog vina ( šećer od 19 procenata već zadovoljava), sa time se izbegavaju problemi sa pokretanjem dirigovane MLF. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
nebojsanext11
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 21. Septembar 2013, 10:30:14 » |
|
Imam jedno pitanje: da li će se malolaktičko vrenje nastaviti ako temperatura padne na 14 stepeni, a krenula je sa 16 stepeni?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 27. Septembar 2013, 21:05:33 » |
|
Hoće samo sporije. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 36
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 07. Oktobar 2014, 23:11:46 » |
|
Izmuljao sam 250 kg grozdja Merlo. Sumporisao za 25g vinobrana. Dodat maceracioni enzim, selekcionisani kvasac, pola hrane. Maceracija i fermentacija je trajala 8 dana. Posle toga je otoceno i iscedjeno vino, dodata druga polovina hrane.
Posle dva dana je izmeren secer i utvrdjeno da je vrenje zavrseno. Vino se istalozilo i vise nije mutno. Od tada je proslo 5 dana. Zadnja dva dana probam vino i ono rezi.
Da li je ovo jasna indikacija za MLF? Ili je ovo mozda zaostali CO2 od alkoholnog vrenja?
Da li da radim analize sad ili da sacekam da perstane da rezi pa da pored svega proverim i jabucnu kiselinu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Boris.mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 05. Novembar 2014, 23:52:09 » |
|
Oko bakterije, ako ne radis totalnu dezinfekciju, pricao sam sa ludim au institutu koi su radili n abakterija za malolaktiku i jednom mi rekli: Jednom bakterija u vinariju uvek ces imati bakteriju u vinariju,posto je ja izbegavam i ne zelim je nadam se da sam je i unistio, a oko dezinfecije sam procitao puno, evo da vak kazem sta tacno ja radim: za 1200 m3 upalim oko 5kg elementarnog sumpra, lepo zatvorim vrata ostavim tako 24casa i imam totalnu dezinfeciju, to ne radim samo kad mi ide fermentacija, a kad cuvam gotovo vino to radim svakog petka kad mi zavrsi radno vreme
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Boris.mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 08. Novembar 2014, 23:17:43 » |
|
Izmuljao sam 250 kg grozdja Merlo. Sumporisao za 25g vinobrana. Dodat maceracioni enzim, selekcionisani kvasac, pola hrane. Maceracija i fermentacija je trajala 8 dana. Posle toga je otoceno i iscedjeno vino, dodata druga polovina hrane.
Posle dva dana je izmeren secer i utvrdjeno da je vrenje zavrseno. Vino se istalozilo i vise nije mutno. Od tada je proslo 5 dana. Zadnja dva dana probam vino i ono rezi.
Da li je ovo jasna indikacija za MLF? Ili je ovo mozda zaostali CO2 od alkoholnog vrenja?
Da li da radim analize sad ili da sacekam da perstane da rezi pa da pored svega proverim i jabucnu kiselinu?
Jedan od prvih znakova malolakticke je zamucenje, ako je bisto to ti je od fermentacije CO2, nakon zamucenja dolaze ti neprijatni mirisi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|