21. Mart 2025, 18:19:52 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Malolakticko vrenje  (Pročitano 52703 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #30 Poslato: 23. Septembar 2018, 20:54:16 »

Citat
Spontana malolaktika gde nema njenog dirigovanja selekcionisanim kulturama je stoga prilično osetljiva.Visok sadržaj sumpora,etanol,i onaj najbitniji faktor zbog kojeg drugi sojevi malolaktičkih bakterija nastupaju a to je visok pH onda postavlja pitanje njene opravdanosti.A to je momenat gde ona kreće u smeru rada ostalih bakterija malolaktike kao što su Pediococcusi i Lactobacillusi koji daju strane i nepoželjne mirise u vinu.

Znaci li ovo da je najbolje koristiti selekcionisane kulture bakterije Oenococcus oeni .
Ajde malo napisi o ovoj problematici sa napomenom pravovremenog koriscenja ovih kultura.
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 23. Septembar 2018, 21:25:31 »

Tema je kompleksna,napisaću u temi malolaktike sve ono za da,i ne,iz više faktora koji te odgovore daju.A odluka leži u uslovima sopstvene situacije i cilja za koji se ima na kraju. Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 24. Septembar 2018, 14:45:51 »

Biću opširnija da ovu fermentaciju približim malo više sa svim njenim bitnijim momentima.

Osim ako se primjene inhibitorni tretmani za malolaktičke bakterije one su deo normalne mikroflore šire i vina.Od početka do kraja fermentacije, pa čak i tokom starenja i skladištenja, one se menjaju u zavisnosti od perioda rasta.Njihov rast populacije ili preživljavanje prati metabolizam koji utiče na vino sa posledicama na organoleptiku povoljno ili štetno.
Osnovni supstrati za bakterije do danas su jednostavni molekuli: šećeri i organske kiseline. Iako njihova transformacija manje dokazana, ostale složene komponente vina,kao što su fenolna jedinjenja, aromatična jedinjenja se delimično metabolišu.
Jabučna kiselina je nesumljivo osnovni supstrat, koji transformišu u mlečnu.Ova transformacija se ogleda u omekšavanju vina jer je mlečna kiselina manje agresivna posebno kod crvenih vina sa viškom jabučne kiseline.
Osim jabučne,odvija se i razgradnja limunske kiseline čemu je zaslužno stvaranje diacetila kao i ostalih jedinjenja opisanih kroz mirise tosta i lešnika,zatim furan sa aromama kafe i zapaljenom gumom,s jedne strane,i druge koja daje nijanse aroma na crveno voće.
Što se tiče ostalih poznatih metabolizama mlečnih bakterija svi oni manje ili više utiču na kvarove u vinu.Degradacija u prvom redu vinske kiseline i glicerola potpuno narušavaju organoleptiku.Glicerol je jedna od glavnih komponenti vina i doprinosi njegovom ukusu.Kvasci formiraju glicerol na početku fermentacije. Degradacija glicerola štetna je za kvalitet vina, delimično zbog smanjenja njegove koncetracije i delimično zbog proizvoda metabolizma gde je jedan od njih akrolein koji u kombinaciji sa taninima daje gorak ukus vina.
Ovo se dešava prije svega u lošim higijenskim uslovima podruma.

Četiri parametra veoma jasno određuju brzinu rasta bakterija mlečne kiseline u vinu: pH,temperatura,sadržaja alkohola i koncentracije SO2.Nijedan od ovih faktora se ne može posmatrati pojedinačno.Npr,pri nižim pH vrednostima bakterije tolerišu veći sadržaj alkohola i SO2.
pH je važan iz više razloga od kojih su: selekcija  sojeva,njihov rast i priroda transformisanih supstrata.Kod vina sa povišenim pH dolaze na scenu loši sojevi ovih bakterija.SO2 inhibira aktivnost malolaktičkih bakterija zato se mošt koji se kasnije želi podvgnuti malolaktici slabije sumporiše.Takodje sumporisanje nakon otakanja posle prve fermentacije se iz istog razloga ne preporučuje.Optimalna temperatura za rad mlečnih bakterija u vinu je jeste od 20-23C ali zavisi i od sadržaja etanola,pa kad je sadržaj etanola veći ona se smanjuje.Uglavnom je ona oko 20C.Temperature iznad 25C dovode do kvara uzrokovanog drugim bakterijama.
U idealnim uslovima malolaktika se odvija kada kvasac potroši sav fermentabilni šećer,jer u suprotnom se bakterije namnože i povećavaju sadržaj isparljive kiseline.

Što se tiče aeracije,i tu postoji uticaj na njihov rad.U zavisnosti od stepena aeracije bakterije roda Oenoccocusa  proizvode laktat i etanol u blagoj atmosferi i,naprotiv, laktat i acetat u gaziranom stanju,i većem prisustvu kiseonika.

Korišćenje selekcionisanih sojeva bakterija,odnosno Oenoccocusa koji se nalazi u prodaji se opravdava u zavisnosti od samog vinara.Kada se radi o manjoj proizvodnji do nekih 25 hl i ne nalazi opravdanje zbog svih uslova koje sam navela a mogu se kontrolisati pre svega dobrom higijenom podruma,a onda i uslovima vinifikacije.Samim tim što se prirodno nalazi u širi osnovni zadatak je stvoriti joj sve povoljne uslove da odradi malolaktiku do kraja a onda zaustaviti rad ostalih dovođenjem slobodnog sumpora na poželjan nivo.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 24. Septembar 2018, 15:21:40 »

Citat
sa napomenom pravovremenog koriscenja ovih kultura..

A sad da odgovorim na ono što se odnosilo na dirigovanu malolaktiku.  Smiley
Kao i kod kvasaca, tako i ovdje imaš različite vrste izolovane za specifične uslove u kojima rade. Da li je to tolerancija na visočiji alkohol, temp, ili SO2.. Pa tako se time i vodiš između ostalog u njihovom dodavanju.

Uglavnom se dodaju 24h nakon dodavanja selekcionisanog kvasca.
Sačuvana

Čehov
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 24. Septembar 2018, 15:45:35 »

Citat
Uglavnom se dodaju 24h nakon dodavanja selekcionisanog kvasca.

Ja dodajem pred kraj AF. Vodim se nekim zakljucima do kojih sam dosao citajuci na ovu temu.

Ako dodam bakterije istovremeno kad i kvasce postoji mogucnost da bakterije razgrade jabučnu kiselinu brže nego što kvasci zavrse AF. Tada ce bakterije razgraditi preostali šećera u sircetnu kiselinu.

Ako bakterije dodam nakon AF, rizikujem niske temperature (ako nemam uslove za grejanje)

Zato mislim da je najbolje dodati pred kraj AF.

Tako sam i radio 2016, kada sam poslednji put radio MLF na Merlou.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 24. Septembar 2018, 20:24:38 »

To zavisi kao što sam rekla od uslova vina i soja bakterija.
Kolika ti je ukupna kiselina kod Merlota, i alkohol na kraju,pH?Kao i koji soj koristiš?
Inače sama preporuka proizvodjača jeste 24h nakon dodavanja kvasca kod većine sojeva.(objasniću zašto)
Uglavnom sam ispisala generalno o malolaktici,dodaću i o dirigovanoj nešto više.Izmedju ostalog zašto ti se ne može desiti to o čemu pišeš ako dodaš kulturu 24h nakon kvasca, ili čak ranije.
U slučajevima gde se selekcionisane bakterije dodadju vinu,a pH ne prelazi 3.5,staviću ti tabelu koja je radjena na primjeru soja koji sam i sama koristila. VP41.Ono koliko sam ja uzimala u obzir počev od uslova u kojima se nalaze,do samog soja koji se koristi ovaj momenat dodavanja daje malolaktiku koja teče sasvim pravilno.Razlika između spontane malolaktike i nje je prvenstveno u brzini gde se završila i 10 dana ranije u odnosu na spontanu.

Razlika kod iste sorte grožđa u organoleptici,moram priznati nije znatno veća.I kod spontane malolaktike u zavisnosti od samog podneblja i uslova fermentacije dobije se sasvim solidno vino.

Ne znam šta si tačno čitao,ali si došao do progrešnog zaključka što možeš videti u tabeli gde isparljiva kiselina raste upravo odlaganjem dodavanja Oe.cocca

Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 25. Septembar 2018, 21:58:11 »

Citat
Inače sama preporuka proizvodjača jeste 24h nakon dodavanja kvasca kod većine sojeva.(objasniću zašto)  

Hajde da nešto više o tome napišem.

Kada se radi o dirigiovanoj ML,prvenstveno je cilj da selektovana kultura diriguje samu MLF,a ne da se ona odvija spontano,kao i kod dirigovane glavne fermentacije selekcionisanim sojem kvasca.
To može najbolje postići njihovom inokulacijom u toku 24h dodavanja kulture kvasca iz više razloga.
Prije svega,sredina u kojoj se dodaje je za nju najpovoljnija što u pogledu hranljive podloge,što u nedostatku etanola,i maloj konc sumpora.Svi oni faktori koje sam u postu gore spomenula su zadovoljeni da selektovani soj prolazi ravnomjerno svoje faze rasta i samim tim od samog početka ima pravilnu MLF i bude dominantan u svojoj vrsti,postepeno se prilagođavajući podlozi koja se pod uticajem kvasca menja.Ako bi dodali ML bakterije neposredno pre završetka AF,ili po njenom završetku, faza u kojoj bi one bile je sami početak njihovog razvoja i bile bi izložene više negativnih faktora počev od sadržaja alkohola (kod nas bude i 14vol%),pa nadalje tako da bi jedan deo populacije već u startu izgubio šansu za preživljavanje.
Zatim,sva ona flora koja je loša u ML bi se već namnožila jer kao što sam rekla ML bakterije se nalaze prirodno u samom moštu,pa odlaganjem dodavanja selekcionisane kulture stvorena je već populacija lactobacila i pediococca koje su njihovi konkurenti u podlozi.Oni će po dodavanju nove kulture već biti u svojoj punoj snazi.Tako da se dešava da se u vinima sa visočijom pH odlaganjem dolazi i do pojave bretta,i loše aromatike.Ispitivanjem na istom vinu različitih momenata inokulacije se pokazalo takođe da su vina kojima je ML dodat ranije voćnija i bogatijeg tela.
Problem sa isparljivom kiselinom takodje nije detektovan,a u nekim vinima čak naprotiv.
Iz svih navedenih razloga većina vinarija širom svjeta danas,upravo ima praksu inokulacije ML bakterija u periodu od 24h do 48h nakon dodavanja kvasca,pri čemu naravno se gleda soj i jednog i drugog što za stil vina,što za njihovo međusobno dejstvo.
Nadam se da sam približila zašto je to sve češća praksa.

Sve ovo se odnosi na situacije gde je pH vina iznad 3.15,u suprotnim se odlaže.

Sačuvana

Čehov
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 26. Septembar 2018, 08:12:41 »

Citat
Kolika ti je ukupna kiselina kod Merlota, i alkohol na kraju,pH?Kao i koji soj koristiš?

Sa malim zakasnjenjem:

Alkohol: 14.1
Uk, Kiselina: 6.72
PH: 3.62
Re: 2.87

Bakterije, u tom trenutku meni jedino dostupne: Lalvin VP 41

Sačuvana

happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #38 Poslato: 26. Septembar 2018, 08:55:33 »

Citat
Nadam se da sam približila zašto je to sve češća praksa.

Vise nego jasno ! Ovakvih postova nam treba sto vise ! Hvala Blue_moon !

Pozz
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 26. Septembar 2018, 19:31:23 »

Nenade,ovdje bi bila bolja varijanta dodavanje ML kulture, uz kulturu kvasca posle 24h njihovog dodavanja,posebno zbog ovog pH 3.6 i crvenog vina.

Jesi probao jednu količinu tako,ili si sve inokulirao kako si napisao?I koji je tu bio kvasac,što je isto bitno?
Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 26. Septembar 2018, 19:35:14 »

Citat
Ovakvih postova nam treba sto vise

Da,imaš punu slobodu,i prostora na pretek. Grin Smiley
Sačuvana

Čehov
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #41 Poslato: 26. Septembar 2018, 20:03:58 »

Jedan lep tekst o uticaju MLF na karakter Vina

http://geb.uni-giessen.de/geb/volltexte/2011/8289/pdf/KnollCaroline_2011_07_15.pdf
Sačuvana

Nikola Tesla
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 27. Septembar 2018, 07:47:54 »

Citat
Jesi probao jednu količinu tako,ili si sve inokulirao kako si napisao?
Sve sam uradio kao sto sam napisao.

Citat
I koji je tu bio kvasac,što je isto bitno?
Enzim EX-V
Kvasac BDX

Nisam napomenuo da je MLF trajala u toku produzene maceracije nakon AF. Sama produzena maceracija je trajala 4 nedelje, a MLF na osnovu mojih opazanja desetak dana.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 27. Septembar 2018, 08:34:27 »

Citat
Jesi probao jednu količinu tako,ili si sve inokulirao kako si napisao?
Sve sam uradio kao sto sam napisao.

Citat
I koji je tu bio kvasac,što je isto bitno?
Enzim EX-V
Kvasac BDX

Nisam napomenuo da je MLF trajala u toku produzene maceracije nakon AF. Sama produzena maceracija je trajala 4 nedelje, a MLF na osnovu mojih opazanja desetak dana.

A kako ti utvrđuješ kraj MLF?

Što se tiče kvasca pretpostavljam da si ga izabrao zbog produžene maceracije,dok s druge strane on i po svojim osobinama stvara povoljnu sredinu za ml bakterije.
Sačuvana

Čehov
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 27. Septembar 2018, 11:43:38 »

Citat
A kako ti utvrđuješ kraj MLF?

Posto vino u toj fazi i dalje rezi od CO2 nastalog AF, jedino sto gledam je promena ukusa i povecanje CO2, odnosno ponovno podizanje kape u toku produzene maceracije, mnogo manje nego u toku AF.

Iste pokazatelje koristim da ocenim i kad je zavrseno...

Sačuvana

Stranice: 1 2 [3] 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.047 sekundi sa 21 upita.